skip to Main Content
Leerlingen krijgen buiten les vanwege hitte in klaslokalen Alicante
Archieffoto

Leerlingen krijgen buiten les vanwege hitte in klaslokalen Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Leerlingen krijgen buiten les vanwege hitte in klaslokalen Alicante

Archieffoto

ALICANTE – Het nieuwe schooljaar is sinds half september weer begonnen in Spanje en normaal gesproken zou de zomer voorbij zijn en dalen de temperaturen. Dit jaar echter zijn de temperaturen nog steeds hoog waardoor de leerlingen en leerkrachten te maken hebben met oververhitte klaslokalen. Veel scholen in Spanje hebben geen dure airconditioningsystemen waardoor men ventilatoren moet plaatsen of zelfs les buiten in de schaduw moet geven.

De hoge temperaturen blijven volhouden in grote delen van Spanje waaronder Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia, Andalusië en de Balearen. Precies om de hoge temperaturen te vermijden op school hebben leerlingen drie maanden zomervakantie waardoor de warmste maanden de scholen gesloten zijn en veel scholen dus ook geen airconditioningsystemen hebben.

Maar nu de temperaturen nog steeds hoog zijn en de leerlingen in de klaslokalen zitten is het daar erg warm en dat is niet gezond. Op sommige plaatsen zijn leerlingen en leraren al onwel geworden vanwege de aanhoudende hoge temperaturen die binnen in een klaslokaal zonder airco alleen maar hoger zijn.

Scholen proberen die temperaturen naar beneden te halen door ramen en deuren open te houden en ventilatoren te plaatsen maar dat is soms niet genoeg. In sommige klaslokalen worden temperaturen gemeten van 30 tot 33 graden terwijl volgens de vakbond CCOO een temperatuur van 27 graden inhoudt dat men niet meer mag werken, in het geval van de leerkrachten.

Daarom heeft men bij verschillende scholen besloten om de lessen die wat later in de ochtend plaatsvinden niet binnen in de warme klaslokalen maar buiten in de schaduw te geven.

Daarnaast wordt er bij veel scholen gedemonstreerd door zowel leerlingen alsook leerkrachten vanwege de onmenselijke situatie in de klaslokalen. Gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de scholen geven echter aan dat ze niet over genoeg financiële middelen beschikken om airconditioningsystemen te installeren of oude te repareren of vervangen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Je zou ook aan leerlingen kunnen vragen of ze ventilators mee kunnen nemen. Als iedereen helpt kun je het probleem kleiner maken.

  2. Zouden ze in Nederland ook moeten doen. Ik heb afgelopen zomer met 35 graden gewerkt in het klaslokaal. En als je zegt dat het van de Arbo wet vast niet mag is er niets gebeurd. Moeten we eerst wachten totdat er iemand daadwerkelijk flauwvalt?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken