skip to Main Content
Delen van Spanje in de ban van de ‘veranillo’ ofwel nazomer
123rf

Delen van Spanje in de ban van de ‘veranillo’ ofwel nazomer

MADRID – In Spanje heeft het de naam ‘veranillo de San Miguel’ vanwege de patroon San Miguel op 29 september. Mocht deze nazomer ook later te merken zijn dan wordt ook gesproken over de ‘veranillo de San Martín’ vanwege de patroon San Martín op 11 november. De ‘veranillo’ heeft in Nederland en België de naam ‘nazomer’ of ‘oudewijvenzomer’ en ook het meer op het Spaanse lijkende ‘sint-mischielszomer’ heeft gekregen. In alle gevallen gaat het om de periode van eind september tot half november waarin het weer zomerachtig kan zijn.

Ondanks dat de herfst recent is begonnen in Spanje worden er eind september aan de Middellandse Zeekust nog lekkere temperaturen gemeten die op sommige plaatsen tegen de 35 graden aan liggen. Daarbij moet wel gezegd worden dat het ‘s avonds en ‘s nachts op veel plaatsen koeler is geworden de afgelopen dagen maar nog steeds aangenaam rond de 13 tot 18 graden.

Comunidad Valenciana

In de deelstaat Comunidad Valenciana stijgt het kwik in Orihuela naar de 32 graden terwijl dat iets minder zal zijn met 27 graden in Alcoy, Morella en Vinaros en andere plaatsen langs de kust. In de provinciale hoofdsteden Castellón, Valencia en Alicante wordt het ook 28 tot 30 graden terwijl de minimumtemperaturen over het algemeen tussen de 15 en 20 graden liggen.

Andalusië

In de deelstaat Andalusië mag men ook niet klagen over de ‘veranillo de San Miguel’ aangezien ook daar de zon schijnt en het aangenaam vertoeven is met temperaturen tussen de 25 en 35 graden. Dat geldt ook voor de regio Extremadura en de Balearen.

Catalonië

In Catalonië is het net zoals de andere regio’s langs de Middellandse Zeekust aangenaam vertoeven met temperaturen tussen de 25 graden in het noorden (Gerona) en 30 graden in het zuiden (Tarragona). Ook in Catalonië wordt er gesproken over warme nachten.

Rest van Spanje

Verder naar het binnenland toe dalen de temperaturen iets zoals in de regio’s Aragon, Castilla-La Mancha en Comunidad de Madrid maar is het nog steeds veel warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Zo worden er temperaturen gemeten van 28 graden in de Spaanse hoofdstad en 28 tot zelfs 30 graden in de Pyreneeën, in Navarra, La Rioja en zelfs het Baskenland.

Langs de Atlantische Oceaan liggen de temperaturen in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland tussen de 18 en 24 graden maar zal de regen in de loop van de dag via Galicië over delen van noordwest en noord Spanje trekken.

Op de Balearen is het net zo’n aangenaam zomers weer dan op het vasteland met temperaturen tot 27 graden. Op de Canarische Eilanden is het ook goed vertoeven met zomers weer en temperaturen van 26 en meer graden maar met lichte bewolking op sommige eilanden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Van mij mag het nu wel een beetje normaliseren. Als je zoals sommige mensen hier nog steeds moet werken en veel buiten werkt, valt het allemaal echt niet mee hoor.
    In de echte zomer maanden stel je je er op in, aangepaste werktijden bijvoorbeeld. Je kunt dat als klein bedrijfje niet vol blijven houden, en zal er gewoon in de brandende zon met een vochtigheid percentage van 70% gewerkt moeten worden.

  2. Ja, het weer is heel wisselvallig tegenwoordig, drie weken geleden in Calpe, “la gotta fria”, geen zon, alleen miserie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken