Het toerisme in Spanje levert 1,9 miljoen banen op

Het toerisme in Spanje levert 1,9 miljoen banen op
Beeld: La Voz de Asturias

Het toerisme in Spanje levert 1,9 miljoen banen op

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het toerisme is een belangrijke economische sector in Spanje en veel inwoners van het land hebben een baan die gerelateerd is aan het toerisme of de service en diensten sector. Volgens Randstad zijn er in Spanje 1,9 miljoen mensen die een baan hebben die met het toerisme te maken heeft. 

Zoals we eerder al schreven is Spanje het op een na meest bezochte land door buitenlandse vakantiegangers. Van de 1,4 miljard toeristen wereldwijd gingen er in 2018 meer dan 89,4 miljoen op vakantie naar Frankrijk, de nummer een op de lijst van meest bezochte landen, gevolgd door 82,8 miljoen internationale toeristen naar Spanje. Tot aan de maand juli dit jaar (meest recente cijfers) kwamen er ook alweer 48,1 miljoen buitenlanders naar Spanje voor een vakantie, wat opnieuw meer is dan in juli 2018.

Wat betreft inkomsten uit het internationale toerisme staat Spanje in 2018 ook op de tweede plaats met 67,5 miljard euro na de Verenigde Staten met 169,2 miljard euro en voor Frankrijk met 61,6 miljard euro.  

Banen

Volgens Randstad werken er in Spanje 1,9 miljoen mensen in het toerisme. Dat aantal is in alle autonome regio’s gestegen in 2018. In Andalusië werken de meeste mensen in het toerisme met 322.910 personen gevolgd door Catalonië (de meest bezochte regio) met 316.040 werknemers. 

In de regio Madrid werken 221.453 mensen in het toerisme gevolgd door de Valencia regio met 197.782 werknemers, de Balearen met 165.740 werknemers en de Canarische Eilanden met 150.721 toeristische medewerkers.

Het merendeel van de medewerkers in de toeristische sector hebben deze banen in de maanden juni, juli en augustus. In die drie zomermaanden werken er 1.868.290 mensen in het toerisme wat 3,8% meer is dan de 1,8 miljoen in dezelfde maanden in 2018 maar 29,9% meer dan tien jaar geleden in de zomermaanden van 2008 toen dat aantal nog 1,4 miljoen toeristische werknemers waren.

In de horeca (comidas y bebidas) sector werken 3 van de 4 medewerkers die in het toerisme een baan hebben, te weten 1,4 miljoen. In de sector huisvesting (alojamiento) was dat volgens Randstad 413.000 medewerkers gevolgd door de reisbureaus en toeristisch gerelateerde bedrijven (agencias de viajes of operadores turísticos) is dat 68.517 personen.

Aantallen

Het aantal werknemers in het toerisme loopt niet helemaal gelijk met het aantal toeristen dat in de regio’s ontvangen wordt. Het grootste aantal buitenlandse toeristen in 2018 ging naar Catalonië (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen. 

Op de tweede plaats stonden de Balearen met 13,8 miljoen toeristen gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen, Andalusië met 11,7 miljoen, de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.