Het toerisme in Spanje levert 1,9 miljoen banen op

Het toerisme in Spanje levert 1,9 miljoen banen op
Beeld: La Voz de Asturias

MADRID – Het toerisme is een belangrijke economische sector in Spanje en veel inwoners van het land hebben een baan die gerelateerd is aan het toerisme of de service en diensten sector. Volgens Randstad zijn er in Spanje 1,9 miljoen mensen die een baan hebben die met het toerisme te maken heeft. 

Zoals we eerder al schreven is Spanje het op een na meest bezochte land door buitenlandse vakantiegangers. Van de 1,4 miljard toeristen wereldwijd gingen er in 2018 meer dan 89,4 miljoen op vakantie naar Frankrijk, de nummer een op de lijst van meest bezochte landen, gevolgd door 82,8 miljoen internationale toeristen naar Spanje. Tot aan de maand juli dit jaar (meest recente cijfers) kwamen er ook alweer 48,1 miljoen buitenlanders naar Spanje voor een vakantie, wat opnieuw meer is dan in juli 2018.

Wat betreft inkomsten uit het internationale toerisme staat Spanje in 2018 ook op de tweede plaats met 67,5 miljard euro na de Verenigde Staten met 169,2 miljard euro en voor Frankrijk met 61,6 miljard euro.  

Banen

Volgens Randstad werken er in Spanje 1,9 miljoen mensen in het toerisme. Dat aantal is in alle autonome regio’s gestegen in 2018. In Andalusië werken de meeste mensen in het toerisme met 322.910 personen gevolgd door Catalonië (de meest bezochte regio) met 316.040 werknemers. 

In de regio Madrid werken 221.453 mensen in het toerisme gevolgd door de Valencia regio met 197.782 werknemers, de Balearen met 165.740 werknemers en de Canarische Eilanden met 150.721 toeristische medewerkers.

Het merendeel van de medewerkers in de toeristische sector hebben deze banen in de maanden juni, juli en augustus. In die drie zomermaanden werken er 1.868.290 mensen in het toerisme wat 3,8% meer is dan de 1,8 miljoen in dezelfde maanden in 2018 maar 29,9% meer dan tien jaar geleden in de zomermaanden van 2008 toen dat aantal nog 1,4 miljoen toeristische werknemers waren.

In de horeca (comidas y bebidas) sector werken 3 van de 4 medewerkers die in het toerisme een baan hebben, te weten 1,4 miljoen. In de sector huisvesting (alojamiento) was dat volgens Randstad 413.000 medewerkers gevolgd door de reisbureaus en toeristisch gerelateerde bedrijven (agencias de viajes of operadores turísticos) is dat 68.517 personen.

Aantallen

Het aantal werknemers in het toerisme loopt niet helemaal gelijk met het aantal toeristen dat in de regio’s ontvangen wordt. Het grootste aantal buitenlandse toeristen in 2018 ging naar Catalonië (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen. 

Op de tweede plaats stonden de Balearen met 13,8 miljoen toeristen gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen, Andalusië met 11,7 miljoen, de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

2
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Anoniem

En hoeveel werken er één week op proef? Zodat de werkgever ze niet moet aangeven aan de belastingen. Daarom zijn het telkens andere obers in cafés of restaurants…

Piet Paëlla

Allemaal prachtig, al die banen in het toerisme.
In mijn Spaanse kringen weten ze allemaal dat een baantje voor 3 tot 6 maanden geen perspectief biedt voor hun toekomst.
Ze accepteren zo’n job wellicht omdat ze geen vaste job vinden voor 12 maanden per jaar.
Die jobs worden bovendien slecht betaald, voor lange dagen met één dag in de week vrij.
Volgens mij wordt het grote geld in het Spaanse toerisme verdiend door touroperators en hotelketens.
Ik hoop voor diegenen die werken in het Spaanse toerisme, dat ze werken voor correcte ondernemers, die gelden afdragen aan de Seguridad Social voor hun pensioenen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.