skip to Main Content
Het toerisme in Spanje levert 1,9 miljoen banen op
La Voz de Asturias

Het toerisme in Spanje levert 1,9 miljoen banen op

MADRID – Het toerisme is een belangrijke economische sector in Spanje en veel inwoners van het land hebben een baan die gerelateerd is aan het toerisme of de service en diensten sector. Volgens Randstad zijn er in Spanje 1,9 miljoen mensen die een baan hebben die met het toerisme te maken heeft. 

Zoals we eerder al schreven is Spanje het op een na meest bezochte land door buitenlandse vakantiegangers. Van de 1,4 miljard toeristen wereldwijd gingen er in 2018 meer dan 89,4 miljoen op vakantie naar Frankrijk, de nummer een op de lijst van meest bezochte landen, gevolgd door 82,8 miljoen internationale toeristen naar Spanje. Tot aan de maand juli dit jaar (meest recente cijfers) kwamen er ook alweer 48,1 miljoen buitenlanders naar Spanje voor een vakantie, wat opnieuw meer is dan in juli 2018.

Wat betreft inkomsten uit het internationale toerisme staat Spanje in 2018 ook op de tweede plaats met 67,5 miljard euro na de Verenigde Staten met 169,2 miljard euro en voor Frankrijk met 61,6 miljard euro.  

Banen

Volgens Randstad werken er in Spanje 1,9 miljoen mensen in het toerisme. Dat aantal is in alle autonome regio’s gestegen in 2018. In Andalusië werken de meeste mensen in het toerisme met 322.910 personen gevolgd door Catalonië (de meest bezochte regio) met 316.040 werknemers. 

In de regio Madrid werken 221.453 mensen in het toerisme gevolgd door de Valencia regio met 197.782 werknemers, de Balearen met 165.740 werknemers en de Canarische Eilanden met 150.721 toeristische medewerkers.

Het merendeel van de medewerkers in de toeristische sector hebben deze banen in de maanden juni, juli en augustus. In die drie zomermaanden werken er 1.868.290 mensen in het toerisme wat 3,8% meer is dan de 1,8 miljoen in dezelfde maanden in 2018 maar 29,9% meer dan tien jaar geleden in de zomermaanden van 2008 toen dat aantal nog 1,4 miljoen toeristische werknemers waren.

In de horeca (comidas y bebidas) sector werken 3 van de 4 medewerkers die in het toerisme een baan hebben, te weten 1,4 miljoen. In de sector huisvesting (alojamiento) was dat volgens Randstad 413.000 medewerkers gevolgd door de reisbureaus en toeristisch gerelateerde bedrijven (agencias de viajes of operadores turísticos) is dat 68.517 personen.

Aantallen

Het aantal werknemers in het toerisme loopt niet helemaal gelijk met het aantal toeristen dat in de regio’s ontvangen wordt. Het grootste aantal buitenlandse toeristen in 2018 ging naar Catalonië (vanwege Barcelona en de populaire Costa Brava, Costa Barcelona en Costa Dorada) met een totaal van 19,1 miljoen toeristen. 

Op de tweede plaats stonden de Balearen met 13,8 miljoen toeristen gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen, Andalusië met 11,7 miljoen, de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. En hoeveel werken er één week op proef? Zodat de werkgever ze niet moet aangeven aan de belastingen. Daarom zijn het telkens andere obers in cafés of restaurants…

 2. Allemaal prachtig, al die banen in het toerisme.
  In mijn Spaanse kringen weten ze allemaal dat een baantje voor 3 tot 6 maanden geen perspectief biedt voor hun toekomst.
  Ze accepteren zo’n job wellicht omdat ze geen vaste job vinden voor 12 maanden per jaar.
  Die jobs worden bovendien slecht betaald, voor lange dagen met één dag in de week vrij.
  Volgens mij wordt het grote geld in het Spaanse toerisme verdiend door touroperators en hotelketens.
  Ik hoop voor diegenen die werken in het Spaanse toerisme, dat ze werken voor correcte ondernemers, die gelden afdragen aan de Seguridad Social voor hun pensioenen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken