Search
menu
Search

Tien jaar celstraf voor brandstichting Chinese bazaar in Málaga vanwege het verspreiden van Covid

Tien jaar celstraf voor brandstichting Chinese bazaar in Málaga vanwege het verspreiden van Covid
Beeld: Guardia Civil / twitter

Tien jaar celstraf voor brandstichting Chinese bazaar in Málaga vanwege het verspreiden van Covid

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De officier van justitie in Málaga heeft tien jaar gevangenisstraf geëist voor een man die wordt beschuldigd van het in brand steken van een Chinese bazaar in Torrox (Málaga), naar verluidt vanwege ‘zijn minachting’ jegens deze Aziatische gemeenschap, die hij beschuldigde van het verspreiden van het coronavirus in de beginperiode van de pandemie.

De man heeft erkend dat hij het etablissement in brand heeft gestoken maar niet vanwege ‘minachting van Chinezen’ maar omdat hij gedrogeerd was. Die bekentenis heeft ervoor gezorgd dat de oorspronkelijke eis van 18 jaar werd verlaagd naar 10 jaar celstraf.

Gedrogeerd of niet, het in brand zetten van de Chinese bazaar heeft volgens de officier van justitie toch te maken met de beschuldiging aan het adres van de Chinese gemeenschap voor het naar Spanje brengen van het coronavirus. Na zijn arrestatie was namelijk het eerst wat de man zei tegen de agenten dat de Chinezen verdienen wat er is gebeurd.

De gebeurtenissen vonden plaats in juli 2020, in de eerste maanden van de pandemie en een paar weken na de thuisblijfplicht. Volgens de eerste conclusies van de officier van justitie ging de beklaagde naar de bazaar waar hij naar verluidt het glas van de deur brak, een brandbare vloeistof naar binnen schonk en deze in brand stak waarna de vlammenzee zich snel verspreidde door de winkel.

De rook van die brand trof twee bewoners van 85 en 90 jaar oud, die uit het gebouw waar de Chinese bazar gevestigd was moesten worden geëvacueerd, hoewel ze volgens het openbaar ministerie niet gewond raakten. Daarnaast hebben meerdere winkels en panden schade opgelopen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?