skip to Main Content
Spanje heeft met Mariano Rajoy eindelijk een nieuwe premier en regering

Spanje heeft met Mariano Rajoy eindelijk een nieuwe premier en regering

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Na meer dan 315 dagen zonder regering heeft Spanje eindelijk weer een nieuwe premier. Het worden, dankzij de onthouding van stemmen van de Socialisten, weer 4 jaar Mariano Rajoy en de Partido Popular (PP). Het was niet makkelijk om tot deze eindstemming te komen in het Spaanse Parlement maar met 170 stemmen voor, 111 stemmen tegen en 68 onthoudingen is het gelukt dat Rajoy het vertrouwen heeft gekregen van het Parlement.

Mariano Rajoy Brey gaat hiermee zijn tweede ambtstermijn in als premier van Spanje. Sinds 2011 tot 2015 had Rajoy met zijn PP een meerderheidsregering waardoor de PP eigenlijk kon doen en laten wat ze wilden. De oppositie kon weliswaar tegen stemmen maar als de PP dat wilde kon de partij met zijn ruime meerderheid aan stemmen hun beslissingen toch door laten gaan. Daar is nu een einde aan gekomen en de PP zal een minderheidsregering hebben.

Onthouding socialisten

De PP heeft weliswaar 170 parlementsleden die voor Rajoy als premier hebben gekozen maar de oppositie is eigenlijk groter met 180 parlementsleden. Dit houdt dus in dat de nieuwe ambtstermijn niet makkelijk zal worden voor Rajoy en de zijnen. De PSOE heeft weliswaar gekozen voor onthouding (abstención) van stemmen maar makkelijk zullen de socialisten het de PP niet gaan maken de komende vier jaar. Datzelfde geldt voor Unidos-Podemos en alle andere kleinere partijen die een vertegenwoordiging hebben in het Parlement.

Corruptie en fraude maar…

Aan de ene kant is het niet te geloven dat de PP weer het land kan regeren terwijl er aan alle kanten corruptie en fraude van PP-leden en politici plaatsvinden en er meer dan ooit politici van de conservatieve volkspartij zich moeten rechtvaardigen voor de rechter of al achter de tralies zitten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de PSOE helemaal schoon is maar het lijkt er wel op dat de Spanjaarden de fraude en corruptie door de vingers zien.

Waarschijnlijk hebben bijna 8 miljoen Spanjaarden weinig vertrouwen in andere politieke partijen dat ze toch maar voor de PP gekozen hebben want als je het mensen op straat vraagt zegt bijna niemand dat ze voor de PP hebben gekozen. Toch waren er bij de laatste verkiezingen bijna 18 miljoen Spanjaarden die niet voor de PP kozen en stemden op andere partijen.

Pedro Sanchez

Eerder deze zaterdag was de ex-leider van de PSOE Pedro Sanchez ook nog even nieuws want bij een persconferentie wist hij te melden dat hij niet meer in het Parlement wilde zitten. De hoofdreden hiervoor was dat Sanchez altijd heeft volgehouden aan zijn NEE tegen Rajoy en de PP en dat niet wilde veranderen door een “verplichte” onthouding bij een nieuwe stemming. 15 andere PSOE leden deden dat overigens wel en dat mocht eigenlijk niet van de socialisten.

Vier jaar

Hoe dan ook, Spanje zal weer een regering hebben, iets wat waarschijnlijk niet veel mensen zullen merken omdat de laatste 315 dagen het leven gewoon doorging in het land. Wel zal Mariano Rajoy tijdens zijn tweede ambtstermijn het niet makkelijk gaan krijgen en zal de oppositie het de premier niet makkelijk gaan maken. Het is dus toch maar te zien of deze nieuwe regering het 4 jaar gaat volhouden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken