skip to Main Content
1,3 miljoen Catalanen en Spanjaarden in Barcelona bijeen onder de noemer “Todos somos Cataluña” (2017)

1,3 miljoen Catalanen en Spanjaarden in Barcelona bijeen onder de noemer “Todos somos Cataluña” (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens de organisatie Sociedad Civil Catalana (SCC) waren er meer dan 1,3 miljoen deelnemers bij de grote pro Spanje en pro Cataluña manifestatie op de Passeig de Gracia en Gran Vía in hartje centrum Barcelona. De deelnemers aan deze manifestatie zijn vanuit heel Spanje en alle uithoeken van Catalonië in honderden bussen naar Barcelona gekomen om hun ongenoegen te uiten over wat het Catalaanse parlement afgelopen vrijdag 27-O heeft besloten uit naam van de Catalaanse minderheid, aldus de manifestanten.

Bewapend met duizenden Spaanse en Catalaanse vlaggen, in een feestelijke stemming en met spandoeken en borden met daarop pakkende leuzen hebben meer dan 1,3 miljoen Catalanen en Spanjaarden (volgens de Guardia Urbana politie waren dat er 300.000) hun afkeer van wat er allemaal gebeurd in Catalonië laten zien. Net zoals op de laatste grote manifestatie op zondag 8 oktober waarbij ook meer dan 1 miljoen (volgens de Guardia Urbana politie slechts 350.000) deelnemers op de been waren, was ook deze manifestatie op zondag 29 oktober een groot succes.

De manifestatie komt slechts twee dagen nadat het Catalaanse parlement met 70 stemmen in een zogenaamde geheime stemming de Catalaanse Republiek verkondigde (al is dat officieel nog niet in de Catalaanse staatskrant vermeld). Deze massale protestmars komt ook twee dagen nadat de Spaanse regering gebruik maakte van artikel 155 om de Spaanse regiopremier Puigdemont, de vicepremier Junqueras, de hele regioregering en het regionale parlement uit hun functies te zetten. Op zaterdag werd echter duidelijk dat Puigdemont en zijn regering dat ontslag niet erkennen, iets wat de regiopremier zei in een vooraf opgenomen toespraak die werd uitgezonden op de Catalaanse televisie TV3 terwijl hijzelf triomfantelijk uit eten ging en op straat rondliep in zijn stad Girona.

De deelnemers aan de manifestatie in Barcelona accepteren de Catalaanse Republiek niet omdat dit ten eerste illegaal is en ten tweede niet de wens is van het merendeel van de Catalanen. Volgens de separatisten is dat echter wel zo maar in de realiteit heeft slechts 38% van de Catalanen gekozen voor onafhankelijkheid van Spanje. Tijdens deze manifestatie werd ook “votaremos” geschreeuwd waarbij ze het in dit geval hebben over stemmen bij de nieuwe verkiezingen op 21 december. Veel deelnemers zijn kwaad op Puigdemont omdat hij continue zegt dat hij praat uit naam van de Catalanen maar feit is dat dit absoluut niet zo is, veel mensen zijn het helemaal niet met hun afgezette regiopremier eens.

Officieel was deze manifestatie niet opgezet om het artikel 155 te steunen maar veel deelnemers uitten wel hun tevredenheid over de maatregelen van Mariano Rajoy omdat het Catalaanse parlement en de Catalaanse regering te ver zijn gegaan en er enige controle nodig was. Er waren diverse toespraken van bekendheden maar de partijleiders van de PP, PSOE en Ciudadanos waren weliswaar aanwezig maar hebben niet gesproken. DIt was namelijk de manifestatie van het volk, van die Catalanen die zich zowel Catalaans alsook Spaans voelen en de eenheid van Spanje verdedigen met de Spaanse en Catalaanse vlaggen en de muziek van Manolo Escobar “Y viva España”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken