skip to Main Content

Het is weer tijd voor de “castañada” ofwel het kastanjefeest in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

castanada

BARCELONA – Rond de data van 31 oktober en 1 november worden in delen van Spanje de castañada feesten georganiseerd maar wat is dat eigenlijk? Het gaat hier om het poffen en eten van kastanjes die op vuur warm worden gemaakt, het drinken van typische wijn, het eten van zoete aardappelen en het eten van gekonfijt fruit. De castañada wordt in diverse delen van Spanje gevierd zoals Galicië, Cantabrië, Aragón, Asturië, Castilla y León en in Catalonië, daar waar het feest eigenlijk het meeste en uitbundigste gevierd wordt.

Benamingen

De Spaanse naam voor het kastanjefeest is “castañada” maar in Catalonië en Aragón heeft het de naam “castanyada”, in Cantabrië “magosto”, in Castilla y León “sanabria” of “calbotada”, in het Baskenland “gaztainerre” en in andere regio’s weer andere namen die we niet allemaal gaan opnoemen.

Wat is het dan

In essentie komt het bij al deze regionale feesten op hetzelfde neer: het opwarmen van kastanjes om die daarna op te eten, onder het genot van een regionale wijn of andere drank en daarnaast lekkere zoeternijen zoals in Catalonië de “panellets” (kleine marsepein of amandel balletjes met daarop van alles en nog als versiering/smaakversterker). De kastanjes worden meestal op straat warm gemaakt door personen die een ton of open vuur hebben met daarop de kastanjes om deze als wijze te poffen. De kastanjes worden daarna in een kranten puntzak gedaan om ze heerlijk te eten. Veel mensen organiseren echter een eigen castañada in huis, samen met vrienden en/of familie.

Geschiedenis

Het is moeilijk te achterhalen waar de castañada traditie vandaan komt. Men beweert echter dat vroeger tijdens het Día de Todos los Santos of Allerheiligen de kerkklokken de hele nacht klonken zodat de buren wisten en niet vergeten dat men voor de doden moest bidden. Het was echter vaak zo koud of men was zo moe dat het moeilijk was om wakker te blijven. Daarom besloot men een vuurtje te maken en daarna kastanjes, die in deze tijd van het jaar volop aanwezig waren, op het vuur warm te maken om deze dan gezellig met elkaar te eten, onder het genot van een lekkere wijn of andere drank. Langzaamaan is dat uitgegroeid tot een traditie in delen van Spanje.

Halloween

De traditionele castañada heeft echter wel flink te lijden aangezien het Halloween feest steeds populairder aan het worden is, met name onder de jeugd en jonge ouders. Men ziet tegenwoordig dan ook steeds minder kastanje stalletjes op straat en meer Halloween spullen in de etalages van winkels.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Hoop dat er vanaf donderdag ook nog enige festiviteit is. Gaan nl donderdag weer heerlijk voor 10 dagen naar Cap de Salou

  2. Bij mij in de Alt Emporda komen kinderen ook aanbellen om kastanjes
    te verkopen. Doet me denken aan 31 december in België waar ze langs
    komen en gelukkig nieuwjaar wensen en tevens kadootjes uitwisselen.
    Bedankt redactie voor het prettig verslag!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken