skip to Main Content
Tekort van Spanje met 222 miljoen euro per dag toegenomen sinds de regering Rajoy (2017)

Tekort van Spanje met 222 miljoen euro per dag toegenomen sinds de regering Rajoy (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse minister-president Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) nam in 2011 het bewind over van de toenmalige minister-president Zapatero van de PSOE en het eerste wat de nieuwe preses zei was dat je niet iets kunt uitgeven wat je niet hebt. Daarmee refereerde hij naar de uitgaven van José Luis Rodriguez Zapatero tijdens de eerste crisisjaren waardoor Spanje in een diepe recessie terecht was gekomen. Rajoy heeft nu echter niet alleen hetzelfde gedaan maar nog erger waardoor er dagelijks een tekort is ontstaan van 222 miljoen euro.

Rajoy wordt op dit moment wellicht door veel Spanjaarden geprezen voor zijn optreden in Catalonië met het uitvoeren van artikel 155 om de rebellie in de autonome deelstaat te stoppen maar zijn economische beleid in heel Spanje zal waarschijnlijk niet door iedereen goedgekeurd worden. Toen Rajoy in 2011 aan de macht kwam zat Spanje in een diepe recessie en moest de conservatieve regering extra veel bezuinigingen gaan uitvoeren om de rekeningen weer een beetje op orde te krijgen. Zo werd er bovenop de bezuinigingen van Zapatero verder bezuinigd op werkgelegenheid, onderwijs, pensioenen, cultuur en gezondheidszorg.

In het jaar nadat Rajoy aan de macht kwam steeg het verschil tussen inkomsten en uitgaven naar 108,8 miljard euro wat ongeveer gelijk is aan 10,5% van het bruto binnenlands product (bbp), dat was meer dan gedurende het laatste regeringsjaar van Zapatero welke alleen maar door Rajoy bekritiseerd werd vanwege zijn slechte economische beleid. Weliswaar daalde het tekort in Spanje geleidelijk maar is het met 4,5% nog steeds hoger dan het Europese gemiddelde van alle lidstaten samen wat op 1,5% staat.

Sinds dat de conservatieve PP regeert in Spanje is de totale schuld tot aan het einde van het eerste semester van dit jaar met 447 miljard euro toegenomen wat neerkomt op zo’n 81,3 miljard euro per jaar wat duidelijk meer is dan de 74,2 miljard euro tijdens het laatste jaar van Zapatero. Met het beleid van Rajoy is het tekort van Spanje dus per dag met 222 miljoen euro toegenomen, en dit ondanks de kritiek van Rajoy op Zapatero dat je niet meer kunt uitgeven dan wat je hebt.

Al deze tekorten hebben geleid tot een enorme staatsschuld van 1.138 miljard euro terwijl dat op het einde van Zapatero’s bewind nog 743,5 miljard euro was. Met andere woorden, sinds dat vijf en half jaar geleden Rajoy en de PP aan de macht kwamen is de schuld van Spanje met 53% gestegen wat neerkomt op 24,455 euro per inwoner van Spanje in plaats van de 15.8881 euro per inwoner ten tijde van Zapatero.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. De staatsschuld van Spanje is als een raket gestegen de afgelopen jaren, maar nu weer dalende. Bovendien is Spanje pas nummer 6 in het rijtje van landen met de hoogste staatsschuld. Zelfs België heeft een hogere staatsschuld ! Laten we de boel hier dus wel in perspectief houden.

 2. Inderdaad Anton, dit hele circus om Catalunya, is om de aandacht afteleiden van het corruptie schandaal, waar de pp nu ook inderdaad in staat van beschuldiging gesteld is en van de financiele staat van Spanje. Nu de Centrale Europese Bank minder schulden gaan opkopen, gaat naar buiten komen hoe Spanje er echt voor staat. Dat moet straks gered worden. En dan kom t goed uit om Catalunya de schuld te geven!

  1. Maakt u zich maar meer zorgen om Italië. Dat land heeft een VEEL hogere staatsschuld dan Spanje en is door zijn omvang niet te redden.

 3. Geld middelen zijn in deze materialistische wereld een noodzakelijk betaalmiddel. Andere vormen van betalen worden al aangeboden voor diverse doeleinden.

  Het grote probleem is hoe hanteert men van hogerhand het geld-verkeer . Blijft het vaag en corrupt. Of komen er positieve veranderingen t.b.v de hardwerkenden en de hulpbehoevenden.
  Het stelselmatig afromen is een vorm die armoede blijft voeden.
  Spanje als voorbeeld hanteren een slecht beleid ten koste van alles zo is de situatie op dit moment in Spanje.

  Geen vooruitgang dat is helaas de realiteit. Voor wat er nog meer aan ellende gaat komen op de korte of lange termijn is afhankelijk van politieke houdingen. Gaat de druk van de politieke ketel langzaam naar beneden en gaat men in dialoog met elkaar.
  Moet toch kunnen met gezond verstand.
  De bevolking heeft genoeg signalen laten zien , waaruit blijkt dat een vreedzame oplossing wel nodig is.

  Spanje heeft nog genoeg te doen
  De rode doek moet weer in de kast en er nooit meer uit.
  De EU ziet op afstand mogelijkheden in het voordeel om na een eventuele politieke crisis in Spanje meer macht naar zich toe te trekken. Misschien gebeurt het al en niemand ziet het aankomen.

  The EU corporation .

  Salut en vrede op aarde.

 4. Daarom heeft Rajoy dringend het geld van de Catalanen nodig om zijn schuldenput te delgen

 5. Het verbaast me eigenlijk niets. Het valt wel op dat men hier in Spanje regelmatig moeilijkheden heeft met tellen in het algemeen.
  Denk aan de ‘meerderheid’ van stemmen in de referendumsoap, de telling van het aantal werkelozen, het tellen van mensenmassa’s (altijd moeilijk) tussen 300.000 en 1,1 miljoen; bijna faktor 4 verschil………….dus kan ik me levendig voorstellen dat men 2,- Euros uitgeeft als men maar 1.- Euro bezit.
  Dank zij het prachtige leensysteem van de EU kan je zo heel ver komen.
  Denk nog even aan de schuld van Catalunya, dat die nog even verrekend moet worden met Madrid, mocht men zo graag zelfstandig willen zijn………….geen creatieve Catalaanse boekhouder die zich daarover nog heeft gebogen. Bij de ECB behoeft men niet meer aan te kloppen.
  Alle getallen die ten tonele verschijnen zullen, denk ik, mas/ menos zijn, aanleiding om alles op dit punt te relativeren.

 6. Op de lange termijn zullen de gematigde spanjaarden Catalonie nog dankbaar zijn voor wat er nu gaande is. Het spel komt op de wagen en veel mensen mensen binnen en buiten Spanje gaan eindelijk inzien hou het spel in Spanje jarenlang gewerkt heeft. In Catalonie ook, doel op corruptie, maar juist de recente bewegingen zorgen ervoor dat dit soort praktijken straks een stuk minder zullen zijn. Puigdemont kan alle regels overtreden hebben maar laat zich ook niet meer beinvloeden door bijv. Mas, die ook onder de corruptieloep ligt. Het wordt nog een hele klus om de boel bij elkaar te houden maar het systematisch de zaak dmv vriendjespolitiek te belazeren is steeds dichter bij de verleden tijd.

 7. Beste mensen,
  Als ik dit allemaal lees hou ik mijn hart vast voor wat nog komen zal.
  De pot verwijt de ketel, dit is in iedere regering zo denk ik dan maar.
  Wat hier allemaal gebeurt in Spanje overtreft alles, niet alleen wat Catalonië betreft maar alles wat daarbij komt kijken. Begin toch ook te denken dat Spanje een heel corrupt land is daarbij gezegd zijnde dat ik niet op de hoogte ben van politiek, als ik dat allemaal lees heb ik er toch genoeg van. Vraag mij af hoeveel belastingen ik volgend jaar zal moeten betalen want elk jaar is het meer en meer. Voor wat vraag ik mij dan af.
  Tekort in de begroting lees ik dan maar zou het niet beter zijn dat al die politici zelf een deel van hun riante loon zouden inleveren? En wij maar betalen.
  Mvg. Chris

  1. Ik weet uiteraard niet in welk land jij belasting betaalt. Ik in Spanje en daar zijn de laatste jaren de inkomstenbelastingen alleen maar gedaald. De vermogensbelasting is daarentegen inderdaad wel heringevoerd. Echter, met een vrijstelling van een miljoen en daarboven zeer lage tarieven gaan we daar toch niet over klagen? Dat zou haast te gênant voor woorden zijn.

   1. Beste Rob,
    Ik woon en betaal reeds jaren persoonsbelastingen in Spanje.
    Weet niet waar u informatie vandaan komt.
    In 2017 betaalde ik 280 euro meer dan in 2016 met een totaal van 2700 euro.
    Dit allemaal voor bijna hetzelfde jaarloon, amper 150 euro meer verdiend dan in het jaar 2016. Heb alles laten controleren door een advocaat, kost 60 euro, en alles was correct.
    Nog een keer laten controleren door een vriend, gratis dit keer, zelfde resultaat.
    Het is ook niet zo dat ik in een hoger belastingtarief ben terechtgekomen, dan kon het wel natuurlijk. Naar mijn bescheiden mening is dit pas gênant, of niet?
    Mvg Chris

    1. Wellicht is er deelstaattoeslag, ik weet het niet? Hier in de com Valenciana, zijn de percentages geleidelijk gedaald naar het toptarief van 45% alle schijven daaronder daalden ook. Het scheelt mij duizenden euro’s per jaar aan belasting. Mijn opmerking over het woord gênant betrof de vermogensbelasting . Jammer dat u weer mijn woorden uit zijn verband trekt.

 8. Het bovenstaande verhaal klopt, Rajoy heeft alles enkel maar erger gemaakt en dat merk je het meest als je hier woont en werkt of woont en werkeloos bent. 3 maanden geleden werd al aangegeven dat het te kort van Spanje maar blijft stijgen maar de PP doet er helemaal niets aan dan enkel eigen zakken vullen.

  1. Niet waar. De Spaanse staatsschuld is , uitgedrukt in percentage van het BNP afgelopen kwartaal juist voor het eerst gedaald. Het is prima als u tegen de PP bent, maar ik maak bezwaar tegen het publiceren van onwaarheden hier.

 9. Toen Zapatero aftrad zij hij dat het tekort van Spanje 4,5% betrof, hetgeen gezien de financiële crisis volgens hem erg meeviel. De regering Rajoy schrok zich kapot toen zij daarna de boeken openden; het werkelijke tekort bleek meer dan 10% en de uitgaven van de deelstaten rezen compleet de pan uit vanwege een totaal gebrek aan financiële discipline bij de Zapatero regering en de besturen van de deelstaten (ook Catalonië!).
  Inmiddels heeft Rajoy het begrotingstekort teruggebracht tot ca. 4% en is er weer sprake van economische groei in Spanje. Probleem blijft de moeilijk controleerbare uitgaven van de deelstaten, waarbij Catalonië een van de grootste zondaars is.
  Waar ging dit artikel ook alweer over?

  1. De kunnen zeggen wat ze willen de PP en de PSOE, in 10 jaar tijd is de Spaanse staatsschuld verdrievoudigd, was het ruim 10 jaar geleden nog circa een derde van het bruto binnenlands product, nu bedraagt het meer dan 100%. Een groot deel is door banken en corruptie opgesoupeerd.

   Het is heel knap om de staatsschuld te verdrievoudigen in 10 jaar tijd, dat doet niemand ze na. Decennialang stelde de Spaanse staatsschuld niets voor en nu gaan ze hard richting het faillissement. En niet vergeten dat ze al geld onder elke steen vandaan hebben gehaald, zo is de sociale zekerheid leeggeroofd waardoor ze elk moment kunnen roepen dat er op sociale voorzieningen drastisch moet worden bezuinigd.

 10. Catalonië is de ideale afleiding voor de PP, er wordt niet meer over corruptie gepraat. Zolang ze het ambtelijk en politiek apparaat onder handen nemen en ze de hoeveelheid verveelvoudigde posten van het autonomiesysteem niet onder handen nemen (elke regio heeft een eigen volwaardige regering, provinciale staten, gedeputeerden, etc), en zolang er geen politici komen die echt kunnen regeren en echte problemen willen oplossen zal er niets veranderen. De tekorten worden uit de geklopte broekzak van de Spanjaard aangevuld.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken