Gratis kraanwater in Spaanse horeca is bedreiging flessenwater

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er zijn in Spanje verschillende autonome deelstaten die bezig zijn met regionale wetten waarin het gratis aanbieden van een glas kraanwater verplicht is. Het gaat daarbij om Andalusië, Balearen, Castilla y León en Navarra. De maatschappijen die mineraalwater in plastic of glazen flessen aanbieden zijn uiteraard niet blij met deze maatregelen waarmee hun miljardenbusiness bedreigd wordt.

Ten eerste de vraag: is het  kraanwater in Spanje geschikt als drinkwater. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater. Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is.

Mede vanwege het chloor maken veel inwoners van Spanje toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje. Dat geldt ook voor bars waar men een “spa blauw” (agua sin gas) of “spa rood” (agua con gas) besteld en automatisch een flesje, hetzij in plastic hetzij in glas, voorgeschoteld krijgt.

Business

Het flessenwater is in Spanje dan ook een miljardenbusiness waarbij in 2016 zo’n 1,2 miljard euro werd omgezet. Spanje is het vierde EU-land wat betreft de productie van flessenwater. Een vermindering van het gebruik van dat gebotteld drinkwater kan de Spaanse huishoudens 600 miljoen euro op jaarbasis schelen.

Elke dag worden er in Spanje 50 miljoen dranken verpakt in plastic op de markt gebracht waarvan 30 miljoen in het afval terecht komt en de overige 20 miljoen wie weet waar. Een vermindering van gebottelde dranken is dus ook beter voor het milieu.

Deelstaten

Navarra is de eerste autonome deelstaat waar het sinds 22 juni 2018 verplicht is dat horecagelegenheden gratis een karaf of fles water dat geschikt is voor consumptie aanbieden, in de meeste gevallen gaat het daarbij om kraanwater.

In andere deelstaten zoals Andalusië, Balearen en Castilla y León is men nu nog bezig met het voorbereiden van de wetten die het ook mogelijk of meer verplicht moet maken van het gratis aanbieden van kraanwater in de horeca.

Bij gebrek aan Europese regels of landelijke wetten binnen Spanje dient dit op regionaal niveau geregeld te worden waardoor het dus mogelijk is dat er deelstaten zijn waar gratis water verplicht is en anderen waar dat niet zo is.

Bedreiging

De mineraalwater maatschappijen zien het gratis aanbieden van water in de horecagelegenheden in Spanje als een bedreiging van een miljardenbusiness. Volgens de Asociación Nacional de Empresas de Aguas de Bebida Envasada (Aneabe) drinkt elke inwoner van Spanje per jaar 120 liter flessenwater afkomstig van meer dan 60 aanbieders.

Sommige bedrijven zijn in handen van families maar de bekendste en grootste zijn van o.a. Danone (Font Vella, Lanjarón), Nestlé (Aquarel, Viladrau), Coca Cola (Aquabona) of Mahou-San Miguel (Solán de Cabras, Sierra de Jaén) die flessenwater als een (lucratieve) nevenactiviteit zien aangezien andere dranken of producten zoals frisdranken of bier belangrijker zijn.

Horeca

Gratis kraanwater aanbieden als drinkwater aan klanten in een bar of restaurant is ook iets wat de horeca aanbieder zal merken in de kassa. Een flesjes water kopen heeft een kostprijs van 0,15 tot 0,25 euro terwijl diezelfde flesjes voor 1,50 tot 2,00 euro verkocht worden.

In sommige gevallen worden de flesjes drinkwater zelfs gratis door de producenten aangeboden bij afname van andere productens zoals frsidrank of bier waardoor het verkopen van flesjes water alleen nog maar lucratiever is voor de horeca.

Er zijn echter ook veel horeca ondernemingen die al veel langer gratis water aanbieden aan de klanten, soms automatisch en soms als daarom gevraagd wordt. Het is echter wettelijk niet overal geregeld dus men kan dit ook weigeren in een bar of restaurant.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

‘k stop dat vieze water toch echt niet in mijn mond. Al kreeg ik geld toe.

Betreft de autonome staten. Het zou eens moeten gedaan zijn met die autonomen staten in Spanje, Duitsland, België enz… die hun wetten stellen, Cataluña was de rijkste en nog zijn ze niet tevreden. Het moet zijn dat een regering de wetten stelt. Zodat je niet moet betalen voor drie regeringen. Te weten jou de Federale of autonome of deelstaat. Tot slot de Europese Regering eraan toe !

In Frankrijk wordt er bij binnenkomst in een restaurant automatisch een karaf water op tafel gezet, gratis. Natuurlijk is het normaal dat je daar ook een wijntje besteld, maar geen plicht. Ik zelf ervaar het ook als prettig om tussendoor een frisse slok te nemen. Om hier in de meeste restaurants een klein flesje water te mogen bestellen voor 2 EUR of soms nog meer, geeft geen pas. Gelukkig worden in Spanje de flesjes meestal pas aan tafel geopend; in NL brengen ze meestal een reeds geopend flesje (zelf gevuld met kraanweater …?..), zeg het maar. Bij restaurant De Stroper… Lees verder »

Het is zeker een erg goed voornemen want van die plastic rond slingerende lege flessen in bossen, langs wegen etc, etc wordt men ook niet blij.

Het niet juist weggooien van lege flessen is hopeloos asociaal , maar staat verder natuurlijk los van de essentie van dit artikel : het beschikbaar stellen van drinkwater .

Ik denk dat het wel mee zal vallen, in mijn (spaanse) kring drinkt er niemand leidingwater, ook thuis niet.
Ze vinden het onrein om uit de kraan te drinken, zijn bang om diarree te krijgen en betalen liever een paar dubbeltjes voor zo’n PET fles.

In Scandinavie en in Finland krijgt men automatisch een karaf gratis water op de tafel in elk restaurant. Waarom dan ook niet in Spanje?

In de USA is een karaf kraantjeswater op tafel de normale manier van doen. We nemen alles van de USA over (Haloween, Santa met ‘X-Mas’…) als er voor de middenstand geld aan te verdienen valt. Maar als het eens in het voordeel van de consument is … hola.

Tis dan maar te hopen dat ze niet dezelfde kwaliteit water als in de USA gaan aanbieden want dat grenst aan genocide.

Het gratis aanbieden van (kraan)water in horeca gelegenheden is in Griekenland (ook een land met vaak heel warm weer) heel lang normaal. Tevredenheid van klanten genereert vanzelf omzet!!

Als ze klanten willen verliezen kunnen ze altijd weigeren, ik ken daarom geen enkele zaak die een glas kraanwater aan een klant weigert.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.