Search
menu
Search

Meer dan 40.000 op straat levende personen in Spanje

Meer dan 40.000 op straat levende personen in Spanje
Beeld: Caritas / Facebook

Meer dan 40.000 op straat levende personen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens Caritas leven in Spanje op dit moment meer dan 40.000 personen op straat. De kerkelijke hulporganisatie Caritas helpt regelmatig bijna 40.000 personen waarbij de organisatie meldt dat er een stijging is van 25% in aanvragen voor onderdak.

Caritas zegt dat ze 39.483 personen helpen met het bieden van kleding, levensmiddelen en onderdak. Het gemiddelde profiel van een op straat wonend persoon is in Spanje een man met Spaanse nationaliteit tussen de 45 en 64 jaar oud. 

Maar volgens Caritas is er een toename van vrouwen die te maken hebben met partnergeweld die vaak met kinderen/minderjarigen op straat leven. Volgens Caritas helpt de hulporganisatie meer dan 7.100 vrouwen die om de een of andere reden op straat leven.

Er leven volgens Caritas ook meer dan 1.000 kinderen en minderjarigen op straat omdat ze geen vaste slaapplaats hebben. Verder zijn er nog 7.300 jongeren tussen 18 en 29 jaar die geen vaste slaapplaats hebben.

53,5% van de door Caritas geholpen op straat levende personen heeft de Spaanse nationaliteit terwijl 46,5% een buitenlandse nationaliteit heeft. Zeven van de tien geholpen buitenlanders komen van buiten de Europese Unie terwijl drie van de tien inwoners uit een ander EU-land komen.

In totaal heeft Caritas 469 hulpcentra in Spanje waar de organisatie plaats heeft voor 5.448 personen die daar kunnen slapen of overdag van gebruik kunnen maken.

Deze informatie is te lezen in het rapport ‘Las personas en situación de sin hogar acompañadas por Cáritas. Contexto en 2019 y durante el estado de alarma y la COVID-19’ dat HIER in PDF te downloaden is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?