Noodtoestand verlenging tot 9 mei in parlement Spanje aangenomen

Noodtoestand verlenging tot 9 mei in parlement Spanje aangenomen
Beeld: Europa Press

Noodtoestand verlenging tot 9 mei in parlement Spanje aangenomen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met 194 stemmen voor, 103 onthoudingen en 53 stemmen tegen is de verlenging van de huidige noodtoestand tot 9 mei 2021 aangenomen in het Spaanse parlement. De enige partijen die tegen een verlenging waren zijn de extreemrechtse partij VOX en Foro Asturias. De ‘estado de alarma’ is weliswaar aangenomen maar niet zonder een parlementaire zitting met de gebruikelijke over en weer verwijten

De 194 parlementaires van de PSOE, Unidas-Podemos, ERC, Ciudadanos, PNV en PDeCat stemden voor een verlenging en dat was in feite al genoeg omdat de regering 176 zetels nodig had. 

Uiteindelijk heeft de PP partij zich onthouden van stemmen (dus niet voor en niet tegen), datzelfde geldt ook voor JxCat en EH-Bildu samen goed voor 103 zetels. De VOX-partij stemde samen met Foro Asturias tegen wat gelijk staat aan 53 zetels.

Het oorspronkelijke plan van de regering was om zonder parlementaire controle de noodtoestand tot 9 mei 2021 door te laten gaan maar daar is een verandering ingekomen. Zo zal de regering-Sánchez elke twee maanden in het parlement verschijnen om tekst en uitleg te geven over de corona-crisis en wordt op 9 maart de noodtoestand gecontroleerd en eventueel opgeheven als de situatie dan beter is.

Op zondag 25 oktober werd diezelfde avond nog de noodtoestand (estado de alarma) afgekondigd voor een periode van twee weken tot 9 november. Premier Pedro Sánchez maakte toen al bekend dat zijn regering de noodtoestand tot 9 mei 2021 wilde voortzetten.  

Tijdens deze nieuwe noodtoestand kunnen de regionale overheden in de 17 autonome regio’s en 2 autonome steden (Ceuta en Melilla) speciale juridisch onderbouwde corona-maatregelen nemen waaronder de avondklok aanpassen en eventueel een gemeentelijke of regionale lockdown, iets wat ook gebeurd is.

De avondklok geldt voor heel Spanje tot 9 november waarna de regionale overheden kunnen bepalen of ze doorgaan met een regionale avondklok of niet. Over het algemeen mag niemand tussen 23 en 6 uur de straat op al zijn er ook regio’s waar dat 22-6 uur of 00-6 uur is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.