menu: rubrieken, zoeken & meer

Vliegen naar en vanuit een gebied met een lockdown in Spanje

Vliegen naar en vanuit een gebied met een lockdown in Spanje
Beeld: Freepik

Vliegen naar en vanuit een gebied met een lockdown in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er blijven veel vragen binnenkomen bij de redactie over de reisrestricties voor wat betreft het reizen naar en vanuit een gebied in Spanje waar sprake is van een lockdown. De informatie die hierover is beperkt en dus kunnen we slechts deels antwoord geven door de Spaanse kranten te lezen maar in de praktijk kan dit afwijken.

In de regel is het zo dat in de autonome regio’s waar een lockdown is ingesteld een in- en uitreisverbod geldt. Dat geldt voor reizen over de weg maar ook door de lucht met aankomst of vertrek bij vliegvelden en via het spoor met de trein.

UPDATE: We hebben vrijdagavond op de televisie bij het journaal van RTVE gehoord dat buitenlanders zonder problemen kunnen landen op de Spaanse vliegvelden. Dat is mogelijk omdat de internationale grenzen niet gesloten zijn. In de praktijk zou dat dus betekenen dat men vanuit Nederland of België naar Spanje kan en mag vliegen. Houd echter wel rekening met de avondklok die overal geldt. Het probleem is dat we nergens een geschreven bevestiging hiervan kunnen vinden dus … dit nieuws is onder voorbehoud.

Volgens deze krant is de regel dat er alleen gereisd kan worden binnen Spanje als je vanuit een gebied reist waar geen lockdown is en als je naar een gebied gaat waar ook geen sprake is van een lockdown. Is dat in een of beide gevallen wel sprake van dan mag je alleen reizen als daar een gegronde reden voor is zoals die we hieronder melden. Vakantiereizen vallen daar niet onder.

LEESTIP: Overzicht van lockdowns in Spanje

En wat gebeurt er als je vanuit het buitenland zoals Nederland of België naar een gebied vliegt waar een lockdown is? Vliegen mag, de vliegvelden zijn open, luchtvaartmaatschappijen zullen over het algemeen vliegen, het luchtruim is open en reizen tussen de EU-landen is ook toegestaan maar … het binnenkomen van een gebied waar een lockdown geldt is niet toegestaan. Dat mag alleen als er sprake is van onderstaande uitzonderingen.

Het in- en uitreizen van een gebied met een lockdown mag dus alleen als er sprake is van onderstaande uitzonderingen en daar vallen vakantiereizen of bezoekjes aan een vakantiewoning niet onder.

Het is ons nu nog onduidelijk hoe dat gecontroleerd wordt op de vliegvelden. Zullen er extra controles zijn, controleert men de reden van een reis, wil men bewijzen zien over de vaste woonplaats etc. 

LEESTIP: Is naar en door Spanje rijden nog wel mogelijk?

Datzelfde geldt ook voor inwoners van een gebied met een lockdown, zij mogen in principe ook niet binnen Spanje reizen en ook niet naar het buitenland. Dus Nederlanders of Belgen die een gebied willen verlaten waar een lockdown geldt om naar hun land te gaan kunnen volgens de regels niet vertrekken. 

Uitzonderingen

Alleen voor ondergenoemde uitzonderingen kun je een gebied met een lockdown in- of uitreizen. 

 • Bezoek aan medische instelling. 
 • Naleving van arbeids-, professionele, zakelijke, institutionele of wettelijke verplichtingen.
 • Bezoek aan een onderwijsinstelling (inclusief kinderopvang)
 • Terugkeren naar de vaste woonplaats of familiewoning. 
 • Zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare personen.
 • Bezoek aan financiële-, of verzekeringsinstellingen of tankstations in aangrenzende gebieden.
 • Noodzakelijke of dringende handelingen bij openbare, gerechtelijke of notariële instanties.
 • Verlenging van vergunningen en officiële documentatie, en andere administratieve procedures die niet kunnen worden uitgesteld.
 • Het afleggen van examens of officiële toetsen die niet kunnen worden uitgesteld.
 • Door overmacht of noodsituatie.
 • Overige activiteiten van vergelijkbare aard, naar behoren gedocumenteerd.

(uitzonderingen zoals geplaatst op de Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade in Spanje)