Search
menu
Search

Spanje wil einde aan reclame voor ongezond voedsel en drinken voor kinderen

Spanje wil einde aan reclame voor ongezond voedsel en drinken voor kinderen
Beeld: Freepik

Spanje wil einde aan reclame voor ongezond voedsel en drinken voor kinderen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Consumptie heeft aangekondigd dat er vanaf 2022 een verbod komt op reclame van ongezond voedsel en drinken tijdens uren dat kinderen kunnen kijken. Dat verbod komt er niet alleen voor de televisie en radio maar ook voor de bioscoop, internet, sociale netwerken, websites en apps met inhoud gericht op kinderen onder de 16 jaar.

23,3% van de inwoners Spanje kampt met overgewicht en 17,3% heeft obesitas. Bij kinderen tussen en 6 en 9 jaar is dat zelfs meer dan 40% en dat zijn volgens de Consumptie-minister Alberto Garzón zorgwekkende cijfers. Daarbij valt ook op dat de ‘arme’ families dikkere kinderen hebben dan bij de ‘rijke’ families.

Het reclameverbod is bedoeld voor onder andere de volgende productcategorieën: Chocolade- en suikerwerk, energierepen en zoete toppings en desserts; banketproducten zoals taarten, zoete koekjes en andere banketproducten; sappen; energiedranken; Ijs. Voor de overige productcategorieën geldt een limiet van het gehalte aan bepaalde voedingsstoffen per 100 gramHet reclameverbod voor reclame voor ongezond voedsel en drinken voor kinderen geldt van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur en op zaterdag/zondag en feestdagen van 9.00 tot 12.00 uur.

Maar buiten deze tijdstippen is deze reclame verboden op kinder tv-kanalen, radio- en tv-programma’s die algemeen zijn maar een groot aandeel 16-minners als publiek hebben en voor, tijdens en na programma’s die bedoeld zijn voor kinderen, zowel op internet als op de publieke tv. Het verbod geldt ook voor internet, sociale media en apps die bedoeld zijn voor kinderen onder de 16 jaar en geprinte pers en tijdschirften etc die gericht zijn op 16-minners.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?