Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (32)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (32)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (32)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

Yeahhh, ze zijn afgelopen week met de renovatie aan de trap begonnen. Helaas niet door Pedro, hij komt niet meer terug naar het werk. Het was al de bedoeling dat hij aan het einde van dit jaar zou stoppen, maar door een aantal versleten rugwervels is dit moment eerder gekomen. Officieel had Pedro al heel wat jaren geleden met pensioen kunnen gaan. Hij heeft ons een aantal keren gezegd dat stoppen met werken niet goed voor je gezondheid is en dat hij in de strijd (tijdens het werk dus) ten onder zou gaan. Nu heeft het zware werk ervoor gezorgd dat hij niet meer kan werken en waarschijnlijk ook niet mag werken van zijn vrouw. Gelukkig heeft Tom hem van de week nog gezien en hem kunnen bedanken voor alles. Hij heeft ons vaak geholpen met advies en zijn kennis.

Maar de trap dus; maandagavond kregen we een berichtje dat er dinsdagochtend een team zou komen om aan de trap te beginnen en of alle spullen aanwezig waren. Altijd fijn wat voorbereidingstijd… Gelukkig hadden we een tijdje geleden al voor deze spullen gezorgd. Het grootste gedeelte van de trap wordt weer opgebouwd met oude materialen. De hele oude prachtige vloertegels komen uit de ruimte waar we nu de keuken hebben. Van deze hebben we precies de juiste hoeveelheid voor de trap en nog belangrijker, ze zijn de juiste maat. De houten randen hebben we op 6 na ook kunnen hergebruiken. De 6 die echt niet meer goed waren, hebben we na laten maken bij de lokale timmerman. De originele trapleuning en balustrade waren nog een goede staat. Tom moest deze wel een beetje vermaken, zodat het mooi op elkaar aansluit.

Enkel voor de tegels voor de stootrand hebben we een vervanging moeten zoeken. De oude braken vaak en er was dus te weinig over om opnieuw voor de trap te gebruiken. Maar we gooien ze zeker niet weg, er is vast wel een andere plek om deze te hergebruiken. We hebben nieuwe tegels kunnen kopen uit een restpartij bij een lokale aannemer en hiermee besparen we weer wat geld. Veel bouwbedrijven hebben vaak uit eerdere verbouwingen spullen over. Als je deze dan kan gebruiken voor je eigen verbouwing is dat natuurlijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Op dit moment is een groot gedeelte van de traptredes klaar. De mannen hebben de komende dagen even een andere klus en gaan als het goed is, aan het einde van de week weer verder.

Tom is naast het helpen met de trap bezig met de voorbereidingen voor het betegelen van de wanden op de benedenverdieping. Deze wanden zijn niet glad genoeg afgeleverd om er mooi strak op te kunnen tegelen en dus is Tom met een slijpmachine aan de slag om die gladder te krijgen. Danielle vermaakt zich nog steeds met het voegen van de vloeren en is begonnen aan het schilderen van de meubels die in het kantoor komen. Nog steeds lekker druk bezig dus, maar er beginnen nu echt wel kamers vorm te krijgen en het huis begint huiselijker te worden. Heel fijn! Saludos, Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud