menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje heeft ook dit weekend weer te maken met de wintertijd

Spanje heeft ook dit weekend weer te maken met de wintertijd
Beeld: 123rf / Freepik

Spanje heeft ook dit weekend weer te maken met de wintertijd

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nacht van zaterdag op zondag om 3 uur ’s nachts zal de klok een uur teruggezet worden naar 2 uur ’s nachts om zo officieel de wintertijd in te laten gaan. Dit weekend is gekozen omdat het de laatste zondag is van de maand oktober, iets dat elk jaar hetzelfde is. We zullen tot zondag 26 maart 2023 moeten wachten om de zomertijd weer in te stellen. De nacht van zaterdag op zondag kunnen de inwoners van 50 Europese landen een uur langer slapen.

Een van de redenen om de klok te verzetten is het verminderen van het energieverbruik. In heel Europa zal er 5% minder elektriciteit gebruikt worden wat een besparing oplevert van zo’n 300 miljoen euro, 90 miljoen in huishoudens en 210 miljoen in gebouwen en industrie. Sommige experts menen echter dat dit onzin is en zeggen dat de zomer- en wintertijd moet worden afgeschaft.

Oorsprong

De meeste wetenschappers zijn het eens dat de oorsprong van de zomer- en wintertijd afkomstig is van een brief van Benjamin Franklin die hij in 1784 naar de krant Journal de Paris schreef. Later werd deze brief als grap betiteld want hij wilde alleen maar dat de Fransen eerder opstonden. Een ander verhaal zegt echter dat Franklin wel degelijk serieus was en in een artikel schreef dat hij op de ingeving van een uurswijziging kwam toen hij eens om 6 uur ’s-Morgens wakker werd en het al licht was, dat was volgens hem een verspilling wat betreft kaarsen en geld. Met dat artikel werd echter niets gedaan

De meest aangenomen theorie is echter dat de uursverandering is begonnen tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig toen er vele energiezuinige maatregelen bedacht werden waaronder dus het aanpassen van de klok.

Europa

In het huidige Europa is men in 1977 begonnen met het tweemaal per jaar veranderen van de klok, iets wat toen samenviel met de grote oliecrisis. Deze nieuwe tijdsindeling zou men tenminste tot het jaar 2010 vol blijven houden waarna de Europese Unie zou beslissen of de wintertijd afgeschaft zou worden of niet, iets dat tot nu toe nog niet gebeurd is maar waar in augustus 2018 wel werk werd van gemaakt door middel van een enquête.

EU enquête

Uit de Europese enquête in augustus 2018 bleek dat 93% van de Spanjaarden en 84% van de Europeanen geen zomer- en wintertijd meer wil en voor afschaffing van de zomertijdsregeling is. Na deze uitslag heeft de Europese Commissie besloten dat de lidstaten tot april 2019 de tijd kregen om te beslissen of de landen door willen gaan met de zomer- of de wintertijd.

Maar het Europees parlement heeft toen om meer tijd gevraagd om te beslissen of men de zomertijdsregeling gaat afschaffen in Europa. Dat houdt in dat de winter- en zomertijden nog tot tenminste 2022 gehanteerd blijft en wie weet vanwege de pandemie end e gevolgen daarvan nog wel langer.