skip to Main Content
Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in 2019 in Spanje
123rf

Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in 2019 in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Buitenlanders mogen in Spanje niet meestemmen bij de nationale en autonome (regionale) verkiezingen maar wel bij de lokale of gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen. In Spanje is besloten om de Europese verkiezingen samen te laten vallen met de gemeenteverkiezingen die plaatsvinden op zondag 26 mei 2019. Overigens vinden er op die dag ook autonome verkiezingen plaats in bijna heel Spanje maar daar mogen buitenlanders niet aan mee doen.

Als je als Nederlander of Belg in Spanje woont en daar ook als inwoner staat ingeschreven mag je op 26 mei 2019 meedoen met twee verkiezingen, te weten de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Die datum is wat betreft de Europese verkiezingen hetzelfde als in België terwijl men in Nederland op donderdag 23 mei naar de stembussen gaat voor de vertegenwoordiging in de Europese Unie.

Nederlanders en Belgen in Spanje

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) staan er op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 13.793 Nederlanders en 9.762 Belgen ingeschreven. Voor de Europese verkiezingen is dat aantal 11.624 Nederlanders en 8.317 Belgen.

Stemmen in Spanje

Als je als buitenlander staat ingeschreven bij de gemeente van jouw woonplaats in Spanje (empadronado) dan mag je als je ouder dan 18 jaar bent meestemmen bij de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen.

Wil jij als buitenlander stemmen in Spanje dan dien je dat voor 30 januari 2019 bij jouw Spaanse gemeente kenbaar te maken. Meer informatie is te achterhalen bij de gemeente van jouw woonplaats waar je officieel staat ingeschreven (empadronado). Je hebt om te stemmen ook een Número de Identificación de Extranjero (NIE) nodig.

Inschrijven

Inwoners van EU-lidstaten die wonen in Spanje en staan ingeschreven bij de gemeente als officiële inwoner en die willen stemmen in Spanje dienen zich daarvoor op te geven, iets wat je kunt doen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je komt dan in het “Censo Electoral de los extranjeros residentes en España” te staan waarna je in de toekomst altijd kunt stemmen bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen.

Dit geldt overigens niet als je al eens eerder hebt aangegeven (intención de votar) dat je wilt stemmen (votar) in Spanje, dan sta je hoogstwaarschijnlijk nog in het “censo electoral”. Het is echter altijd beter om dat te controleren.

Mocht je ingeschreven staan (voor personen die dat na 1 september 2013 hebben gedaan) dan heb je waarschijnlijk eind oktober of begin november een brief ontvangen met daarin jouw gegevens en verdere uitleg over hoe je moet aangeven om te stemmen.

Je moet voordat je kunt stemmen aangeven dat je dat wilt gaan doen (manifestación de voluntad de voto). Dat kan via internet, via de post of bij de gemeente. Lees HIER meer informatie (in het Engels en Spaans).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. wij hebben beide van Tarragona een brief gekregen waarin we kunnen aangeven of en hoe we willen stemmen. Je kunt de brief terugsturen of via het Internet beantwoorden (zoals ook in jullie voorbeeld). Echter bij het afsluiten krijg je dan steeds een “error” melding, dus is er niets vastgelegd. Hebben anderen ook deze ervaring of weten jullie daar meer over?

 2. Ik ben in Spanje gaan wonen om mij vooral niet te bemoeien met de politiek. Daar was ik in Nederland al klaar mee en ben niet van plan om mij ooit nog te gaan verdiepen in de Spaanse politiek. Ik volg wel wat zaken maar daar is alles mee gezegd. Ik woon in Catalunya en daar meng ik mij al zeker niet in politieke kwesties, hoewel ik er wel een mening over heb. Mooi dat je de mogelijkheid krijgt om je stem te laten horen maar ik laat het aan mijn deur voorbij gaan.

 3. Het ging bij ons anders. We kregen een brief uit Alicante ( waar we dus niet wonen, maar dit is de provincie hoofdstad) waarop we zelf konden aankruisen aan welke verkiezingen we mee wilden doen. Deze brief kon vervolgens ongefrankeerd weer retour naar Alicante. Het lijkt er dus op dat de gemeente van inschrijving hier niets mee van doen heeft en alles via de hoofdstad gaat. Ook hoefden we dus zelf geen initiatief te nemen.

 4. Beste Remco,
  Waarom is het aantal Nederlanders en Belgen verschillend/ afwijkend voor de gemeente raads verkiezingen als voor de Europese verkiesingen? Dat aantal zou toch hetzelfde moeten zijn, in mijn optiek.
  Met vriendelijke groet,
  René van Dillen

  1. Tja, volgens de gegevens van het INE dus niet. Dit kan omdat sommige Nederlanders en Belgen wel stemmen voor de gemeente in Spanje maar niet voor de EU want dat doen ze in eigen land (als voorbeeld).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken