Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in 2019 in Spanje

Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in 2019 in Spanje
Beeld: 123rf

Als buitenlander stemmen bij de gemeente verkiezingen in 2019 in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Buitenlanders mogen in Spanje niet meestemmen bij de nationale en autonome (regionale) verkiezingen maar wel bij de lokale of gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen. In Spanje is besloten om de Europese verkiezingen samen te laten vallen met de gemeenteverkiezingen die plaatsvinden op zondag 26 mei 2019. Overigens vinden er op die dag ook autonome verkiezingen plaats in bijna heel Spanje maar daar mogen buitenlanders niet aan mee doen.

Als je als Nederlander of Belg in Spanje woont en daar ook als inwoner staat ingeschreven mag je op 26 mei 2019 meedoen met twee verkiezingen, te weten de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Die datum is wat betreft de Europese verkiezingen hetzelfde als in België terwijl men in Nederland op donderdag 23 mei naar de stembussen gaat voor de vertegenwoordiging in de Europese Unie.

Nederlanders en Belgen in Spanje

Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) staan er op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 13.793 Nederlanders en 9.762 Belgen ingeschreven. Voor de Europese verkiezingen is dat aantal 11.624 Nederlanders en 8.317 Belgen.

Stemmen in Spanje

Als je als buitenlander staat ingeschreven bij de gemeente van jouw woonplaats in Spanje (empadronado) dan mag je als je ouder dan 18 jaar bent meestemmen bij de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen.

Wil jij als buitenlander stemmen in Spanje dan dien je dat voor 30 januari 2019 bij jouw Spaanse gemeente kenbaar te maken. Meer informatie is te achterhalen bij de gemeente van jouw woonplaats waar je officieel staat ingeschreven (empadronado). Je hebt om te stemmen ook een Número de Identificación de Extranjero (NIE) nodig.

Inschrijven

Inwoners van EU-lidstaten die wonen in Spanje en staan ingeschreven bij de gemeente als officiële inwoner en die willen stemmen in Spanje dienen zich daarvoor op te geven, iets wat je kunt doen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je komt dan in het “Censo Electoral de los extranjeros residentes en España” te staan waarna je in de toekomst altijd kunt stemmen bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen.

Dit geldt overigens niet als je al eens eerder hebt aangegeven (intención de votar) dat je wilt stemmen (votar) in Spanje, dan sta je hoogstwaarschijnlijk nog in het “censo electoral”. Het is echter altijd beter om dat te controleren.

Mocht je ingeschreven staan (voor personen die dat na 1 september 2013 hebben gedaan) dan heb je waarschijnlijk eind oktober of begin november een brief ontvangen met daarin jouw gegevens en verdere uitleg over hoe je moet aangeven om te stemmen.

Je moet voordat je kunt stemmen aangeven dat je dat wilt gaan doen (manifestación de voluntad de voto). Dat kan via internet, via de post of bij de gemeente. Lees HIER meer informatie (in het Engels en Spaans ).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.