skip to Main Content
Moeten de werknemers in Spanje binnenkort de prikklok weer gaan gebruiken?
123rf

Moeten de werknemers in Spanje binnenkort de prikklok weer gaan gebruiken?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als het aan de vakbonden UGT en CCOO ligt moet de Spaanse regering zo snel mogelijk de prikklok weer gaan invoeren en verplicht stellen. Door een prikklok te gebruiken is het mogelijk na te gaan wanneer een werknemer binnen is gekomen en hoe laat hij/zij weer weggaat. Op deze manier kan men beter de fraude op de werkplaats bestrijden.

De traditionele prikklok waarbij de werknemer een prikkaart van karton in de daarvoor bedoelde opening van het apparaat steekt waarna er een stempel met de datum en tijd op de kaart wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Deze is vervangen door moderne gecomputeriseerde tijdregistratiesystemen.

Bij de moderne computersystemen moet de werknemer een nummer invoeren, een magneetkaart of badge bij het apparaat houden, een vinger op een sensor leggen of een 3D scan laten maken van het gezicht waarna de computer de code van de werknemer en het tijdstip vastlegt.

Volgens de grootste Spaanse vakbonden UGT en CCOO kan door middel van de registratiesystemen fraude wat betreft gewerkte uren en dagen worden bestreden. Daarnaast heeft een werkgever een betere controle over de werkuren en tijden van de werknemers.

Als het aan alle partijen ligt dan kan het registratiesysteem binnen enkele weken al verplicht gaan worden. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is om fraude bij met name deeltijdcontracten tegen te gaan en daarnaast om alle werknemers te controleren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Electronisch klokken wordt ook gebruikt bij een mij bekende firma met personeel in de buitendienst .
  Niet meer een papier bij de baas inleveren met zelf ingevulde aankomst- en vertrektijd bij elke klant maar bij aankomst en vertrek met het mobieltje over de chip aaien die bij de klant is bevestigd.
  Niks mis mee dat de werkgever gebruikt maakt van deze moderne techniek temeer omdat de werknemer niets tekort wordt gedaan.

 2. Bizar. De vakbonden doen het werk van de werkgeversorganisaties. Zulke systemen worden inderdaad alleen gebruikt om meer controle over de werknemers te hebben, en niet om werknemers te helpen. Bovendien is het eenvoudig voor iedereen om ermee te frauderen. Volgende stap: vakbonden eisen het verplicht chippen van werknemers?

  1. Ik heb meegemaakt dat kollega’s de chip bezaten van kollega’s en zo de ene of andere kollega een betaalde vrije dag bezorgden.
   Maar je hebt gelijk, dat had ik van de vakbonden en de PSOE zeker niet verwacht….

 3. Dit is al verplicht om een tijdregistratie bij te houden van iedere werknemer die minder dan een fulltime werkweek heeft. De werknemer dient bij aanvang en vertrek van het werk zich te registreren. Uitgezonderd hierop zijn de full timers, dit kwam na inspraak van oa de banken en grote instellingen. Het meest vreemde van het hele systeem is dat alleen fulltimers overuren kunnen maken en deeltime werknemers alleen hun maximaal aantal uren kunnen werken waarvoor ze op dat moment aangenomen/gecontracteerd zijn.

  1. Dus Jan als ik een contract heb van 4 uur per dag en ik moet regelmatig wel eens een uurtje extra blijven is dat geen overuur en wordt dus niet betaald

   1. En daarom wil men dus dat het verplicht wordt om te klokken, zodat ook de overuren geregistreerd staan … mits daarmee gefraudeerd wordt maar als dat al gebeurt is dat verhoudingsgewijs klein. Het zou dus als een bescherming van de werknemer gezien kunnen worden omdat met het in- en uitklokken de echte gewerkte uren geregistreerd staan.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken