Moeten de werknemers in Spanje binnenkort de prikklok weer gaan gebruiken?

Moeten de werknemers in Spanje binnenkort de prikklok weer gaan gebruiken?
Beeld: 123rf

Moeten de werknemers in Spanje binnenkort de prikklok weer gaan gebruiken?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de vakbonden UGT en CCOO ligt moet de Spaanse regering zo snel mogelijk de prikklok weer gaan invoeren en verplicht stellen. Door een prikklok te gebruiken is het mogelijk na te gaan wanneer een werknemer binnen is gekomen en hoe laat hij/zij weer weggaat. Op deze manier kan men beter de fraude op de werkplaats bestrijden.

De traditionele prikklok waarbij de werknemer een prikkaart van karton in de daarvoor bedoelde opening van het apparaat steekt waarna er een stempel met de datum en tijd op de kaart wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Deze is vervangen door moderne gecomputeriseerde tijdregistratiesystemen.

Bij de moderne computersystemen moet de werknemer een nummer invoeren, een magneetkaart of badge bij het apparaat houden, een vinger op een sensor leggen of een 3D scan laten maken van het gezicht waarna de computer de code van de werknemer en het tijdstip vastlegt.

Volgens de grootste Spaanse vakbonden UGT en CCOO kan door middel van de registratiesystemen fraude wat betreft gewerkte uren en dagen worden bestreden. Daarnaast heeft een werkgever een betere controle over de werkuren en tijden van de werknemers.

Als het aan alle partijen ligt dan kan het registratiesysteem binnen enkele weken al verplicht gaan worden. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is om fraude bij met name deeltijdcontracten tegen te gaan en daarnaast om alle werknemers te controleren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.