Spaanse hammen en tafeldruiven voor China

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse hammen en tafeldruiven voor China

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze week is de Chinese president Xi Jinping in Spanje op bezoek en op woensdag had hij in Madrid onder andere bijeenkomsten had met Koning Felipe, de Spaanse premier Sánchez en de burgemeester van Madrid Carmena. Na veel handje schudden, buigen, praten en eten en drinken was het tijd om contracten te ondertekenen waarbij China heeft aangegeven voor miljarden aan producten te willen importeren vanuit Spanje.

Voor het eerst in 13 jaar tijd is een president van China naar Spanje gekomen voor een staatsbezoek. Dat doet Xi Jinping als onderdeel van een tour door Europa waarbij in de landen die hij bezoekt voor miljarden euro’s aan contracten getekend worden. Dat is ook het geval in Spanje waar de nadruk ligt op de Spaanse hammen, andere vleeswaren en tafeldruiven.

Chinezen zijn gek op de “jamón ibérico” en “uvas españolas” ofwel de Spaanse hammen en Spaanse tafeldruiven. Dat er geen Spaanse hammen zijn in China mag duidelijk zijn en de hammen-sector in Spanje is maar wat blij met de Chinese export waarbij er op dit moment (slechts) 28 bedrijven zijn die hammen mogen exporteren naar China.

Woensdag werd een overeenkomst ondertekend welke de mogelijkheid van import van varkensvlees naar China mogelijk maakt waardoor er plots een potentie is van 1,4 miljard Chinezen die gek zijn op Jamón, chorizo en salchichón. Het legale probleem is door de nieuwe overeenkomst opgelost waarna men bevroren en bewerkt varkensvlees mag invoeren in China.

In het geval van de tafeldruiven (dus niet die voor de wijn maar om te eten) gaat er ook een markt open voor de Spaanse producenten. In China worden ook druiven geteeld maar de productie in het land zelf is niet groot genoeg en dus moeten er druiven ingevoerd worden, iets wat nu dus ook vanuit Spanje zal gaan gebeuren.

De hammen en druiven zijn slechts twee producten die zijn opgenomen in de overeenkomsten die op woensdag zijn getekend. Zo heeft de Spaanse/Duitse autofabrikant SEAT een contract getekend voor de export van elektrische auto’s naar China en zijn er nog veel meer contracten waarvan we niet weten wat er in staat.

Het jaar van het varken

2018 was het Chinese jaar van de hond maar 2019 wordt het Chinese jaar van het varken. De mogelijkheid om nu dus meer varkensvlees te exporteren naar China komt als geroepen want wellicht wordt er meer varkensvlees gegeten in 2019. Het varken staat echter symbool voor rijkdom en welvaart. Het is nu nog niet zeker wanneer het nieuwe Chinese jaar begint maar normaal gebeurt dit tussen 21 januari en 20 februari.

Bezoek van de Chinese president aan het Koninklijk paleis in Madrid:

Ga naar de inhoud