Spaanse hammen en tafeldruiven voor China

Spaanse hammen en tafeldruiven voor China
Beeld: Archieffoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze week is de Chinese president Xi Jinping in Spanje op bezoek en op woensdag had hij in Madrid onder andere bijeenkomsten had met Koning Felipe, de Spaanse premier Sánchez en de burgemeester van Madrid Carmena. Na veel handje schudden, buigen, praten en eten en drinken was het tijd om contracten te ondertekenen waarbij China heeft aangegeven voor miljarden aan producten te willen importeren vanuit Spanje.

Voor het eerst in 13 jaar tijd is een president van China naar Spanje gekomen voor een staatsbezoek. Dat doet Xi Jinping als onderdeel van een tour door Europa waarbij in de landen die hij bezoekt voor miljarden euro’s aan contracten getekend worden. Dat is ook het geval in Spanje waar de nadruk ligt op de Spaanse hammen, andere vleeswaren en tafeldruiven.

Chinezen zijn gek op de “jamón ibérico” en “uvas españolas” ofwel de Spaanse hammen en Spaanse tafeldruiven. Dat er geen Spaanse hammen zijn in China mag duidelijk zijn en de hammen-sector in Spanje is maar wat blij met de Chinese export waarbij er op dit moment (slechts) 28 bedrijven zijn die hammen mogen exporteren naar China.

Woensdag werd een overeenkomst ondertekend welke de mogelijkheid van import van varkensvlees naar China mogelijk maakt waardoor er plots een potentie is van 1,4 miljard Chinezen die gek zijn op Jamón, chorizo en salchichón. Het legale probleem is door de nieuwe overeenkomst opgelost waarna men bevroren en bewerkt varkensvlees mag invoeren in China.

In het geval van de tafeldruiven (dus niet die voor de wijn maar om te eten) gaat er ook een markt open voor de Spaanse producenten. In China worden ook druiven geteeld maar de productie in het land zelf is niet groot genoeg en dus moeten er druiven ingevoerd worden, iets wat nu dus ook vanuit Spanje zal gaan gebeuren.

De hammen en druiven zijn slechts twee producten die zijn opgenomen in de overeenkomsten die op woensdag zijn getekend. Zo heeft de Spaanse/Duitse autofabrikant SEAT een contract getekend voor de export van elektrische auto’s naar China en zijn er nog veel meer contracten waarvan we niet weten wat er in staat.

Het jaar van het varken

2018 was het Chinese jaar van de hond maar 2019 wordt het Chinese jaar van het varken. De mogelijkheid om nu dus meer varkensvlees te exporteren naar China komt als geroepen want wellicht wordt er meer varkensvlees gegeten in 2019. Het varken staat echter symbool voor rijkdom en welvaart. Het is nu nog niet zeker wanneer het nieuwe Chinese jaar begint maar normaal gebeurt dit tussen 21 januari en 20 februari.

Bezoek van de Chinese president aan het Koninklijk paleis in Madrid:

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.