skip to Main Content
Eenzame oudere vrouw op bankje in Bilbao is niet echt
RTVE

Eenzame oudere vrouw op bankje in Bilbao is niet echt

BILBAO – Veel wandelaars in Bilbao vroegen het zich al af maar het mysterie is opgelost. Om de groeiende eenzaamheid bij ouderen in Spanje aan te kaarten zit sinds deze week een oudere vrouw met een uitdrukkingsloze blik en het hoofd naar beneden gebogen op een bankje in Bilbao. Verschillende voorbijgangers viel het op dat de vrouw stil zit en een horloge in haar hand heeft. Er waren zelfs mensen die een praatje wilden maken maar versteld stonden toen ze dichterbij kwamen.

Op een bankje in El Arenal in het centrum van Bilbao zit een oudere vrouw met grijs haar, blauwe jas, grijze broek en een opvallende rode sjaal voorovergebogen stilletjes op een bankje. Het gaat in dit geval echter niet om een echte vrouw maar om een levensechte siliconen versie van Mercedes, wat wel een echte persoon is.

Mercedes is een 88-jarige vrouw die eenzaam en alleen in Bilbao woont. Zij is nagemaakt in een siliconen versie en als onderdeel van een campagne van de Baskische bank BBK (Kutxabank) om eenzaamheid bij ouderen in Spanje aan te kaarten op het bankje geplaatst.

De siliconen versie van Mercedes werd gemaakt door de Mexicaanse kunstenaar Rubén Orozco die erin slaagde om een perfecte en levensechte kopie te maken van de echte Mercedes. Samen poseerden de twee vrouwen in dezelfde kleding op het bankje waarbij de gelijkenis uitzonderlijk is.

Volgens de Obra Social van de BBK is eenzaamheid in Spanje dodelijker dan tabak, alcohol of overgewicht. Maar tegelijkertijd is deze nieuwe epidemie ook iets waar niet of weinig over gepraat wordt en het voor de buitenwereld vaak onzichtbaar is. Met de siliconen Mercedes wil de BBK dit maatschappelijke probleem zichtbaar maken.

Eenzaamheid is een steeds groter probleem in Spanje. ‘Soledad’ leidt helaas vaak ook tot drastische acties van 70-plussers die zich succesvol van hun eigen leven beroven. Het probleem bij ouderen is dat deze groep personen snel de beslissing neemt tot zelfdoding en bijna nooit van te voren signalen geeft wat betreft zelfdoding. Daarom is het moeilijk te voorkomen of te voorspellen bij deze groep inwoners. Een van de signalen van de intentie van zelfmoord kan het aanpassen of opstellen van documenten zoals testamenten zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Heel goed dat men aandacht heeft voor eenzaamheid, wat men vooral moet doen is deze aandacht vast blijven houden want ik voorzie dat dit probleem in de toekomst alleen maar groter word mede door de vergrijzing. Maar er is nog een categorie die men niet onder eenzaamheid moet weg schuiven, dat zijn de mensen die gewoon klaar zijn met hun leven en de wens hebben om van dit aardse leven af te komen, en ja daar kun je allerlei scenario’s op los laten, maar je kunt het ook gewoon accepteren en deze mensen het geluk van hun levensbeeindiging te gunnen.

 2. Hola, zeer goed initiatief van de kunstenaar om zo’n zeer actueel verdoken probleem aan te kaarten dat ook nog zal aangroeien in de toekomst. Soms ontbreekt er de oudjes de moed om sociale contacten te leggen en deel te nemen aan bepaalde activiteiten en die kosten gelukkig niet altijd geld ! We moeten echter ook de jeugd heropvoeden hier omtrent zodat ook zij wat meer respect voor ouderen tonen.

 3. Het is ontzettend knap gemaakt en het is een echte kunstenaar maar het concept ” eenzaam” heb ik nooit begrepen en nog steeds niet!
  Het is -naar mijn mening- iets wat je zelf aanricht!
  Ik ben verleden jaar alleen naar Spanje gereisd vanaf Holland en heb inmiddels heel veel vriendinnen en vrienden gemaakt!
  Het geheim is…de wereld en de mensen komen niet naar jou toe en je moet eraan werken en erop uit trekken.
  Je terug trekken is geen optie want dan slaat de eenzaamheid toe en er is genoeg te beleven voor de ouderen als je ernaar zoekt.
  Ook kosten de meeste dingen geen vermogen, stel je open en praat met iedereen, dat is een gulden regel tegen eenzaamheid naar mijn idee!

  1. Louise. Het is een kwestie van GELD. Ik kan ook van mijn A.O.W.. niet op een terrasje zitten of op een club gaan!!!

  2. Niet iedereen kan wat jij kan. Veel mensen zijn bang dat ze teveel zijn. Wat moet iemand nu met mij, ik stel toch niets voor, niemand zit op een oud mens te wachten. Er zit vaak meer achter dan je denkt.

   Groetjes, Caroline

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken