Eenzame oudere vrouw op bankje in Bilbao is niet echt

Eenzame oudere vrouw op bankje in Bilbao is niet echt
Beeld: RTVE

BILBAO – Veel wandelaars in Bilbao vroegen het zich al af maar het mysterie is opgelost. Om de groeiende eenzaamheid bij ouderen in Spanje aan te kaarten zit sinds deze week een oudere vrouw met een uitdrukkingsloze blik en het hoofd naar beneden gebogen op een bankje in Bilbao. Verschillende voorbijgangers viel het op dat de vrouw stil zit en een horloge in haar hand heeft. Er waren zelfs mensen die een praatje wilden maken maar versteld stonden toen ze dichterbij kwamen.

Op een bankje in El Arenal in het centrum van Bilbao zit een oudere vrouw met grijs haar, blauwe jas, grijze broek en een opvallende rode sjaal voorovergebogen stilletjes op een bankje. Het gaat in dit geval echter niet om een echte vrouw maar om een levensechte siliconen versie van Mercedes, wat wel een echte persoon is.

Mercedes is een 88-jarige vrouw die eenzaam en alleen in Bilbao woont. Zij is nagemaakt in een siliconen versie en als onderdeel van een campagne van de Baskische bank BBK (Kutxabank) om eenzaamheid bij ouderen in Spanje aan te kaarten op het bankje geplaatst.

De siliconen versie van Mercedes werd gemaakt door de Mexicaanse kunstenaar Rubén Orozco die erin slaagde om een perfecte en levensechte kopie te maken van de echte Mercedes. Samen poseerden de twee vrouwen in dezelfde kleding op het bankje waarbij de gelijkenis uitzonderlijk is.

Volgens de Obra Social van de BBK is eenzaamheid in Spanje dodelijker dan tabak, alcohol of overgewicht. Maar tegelijkertijd is deze nieuwe epidemie ook iets waar niet of weinig over gepraat wordt en het voor de buitenwereld vaak onzichtbaar is. Met de siliconen Mercedes wil de BBK dit maatschappelijke probleem zichtbaar maken.

Eenzaamheid is een steeds groter probleem in Spanje. ‘Soledad’ leidt helaas vaak ook tot drastische acties van 70-plussers die zich succesvol van hun eigen leven beroven. Het probleem bij ouderen is dat deze groep personen snel de beslissing neemt tot zelfdoding en bijna nooit van te voren signalen geeft wat betreft zelfdoding. Daarom is het moeilijk te voorkomen of te voorspellen bij deze groep inwoners. Een van de signalen van de intentie van zelfmoord kan het aanpassen of opstellen van documenten zoals testamenten zijn.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

7
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
INCOGNITO

Heel goed dat men aandacht heeft voor eenzaamheid, wat men vooral moet doen is deze aandacht vast blijven houden want ik voorzie dat dit probleem in de toekomst alleen maar groter word mede door de vergrijzing. Maar er is nog een categorie die men niet onder eenzaamheid moet weg schuiven, dat zijn de mensen die gewoon klaar zijn met hun leven en de wens hebben om van dit aardse leven af te komen, en ja daar kun je allerlei scenario’s op los laten, maar je kunt het ook gewoon accepteren en deze mensen het geluk van hun levensbeeindiging te gunnen.

Mimie

Hola, zeer goed initiatief van de kunstenaar om zo’n zeer actueel verdoken probleem aan te kaarten dat ook nog zal aangroeien in de toekomst. Soms ontbreekt er de oudjes de moed om sociale contacten te leggen en deel te nemen aan bepaalde activiteiten en die kosten gelukkig niet altijd geld ! We moeten echter ook de jeugd heropvoeden hier omtrent zodat ook zij wat meer respect voor ouderen tonen.

maclaren0@gmail.com

dikke duim ; En eenzaamheid is er veel

Louise

Het is ontzettend knap gemaakt en het is een echte kunstenaar maar het concept ” eenzaam” heb ik nooit begrepen en nog steeds niet! Het is -naar mijn mening- iets wat je zelf aanricht! Ik ben verleden jaar alleen naar Spanje gereisd vanaf Holland en heb inmiddels heel veel vriendinnen en vrienden gemaakt! Het geheim is…de wereld en de mensen komen niet naar jou toe en je moet eraan werken en erop uit trekken. Je terug trekken is geen optie want dan slaat de eenzaamheid toe en er is genoeg te beleven voor de ouderen als je ernaar zoekt. Ook… Lees verder »

Cathy

Louise. Het is een kwestie van GELD. Ik kan ook van mijn A.O.W.. niet op een terrasje zitten of op een club gaan!!!

Caroline

Niet iedereen kan wat jij kan. Veel mensen zijn bang dat ze teveel zijn. Wat moet iemand nu met mij, ik stel toch niets voor, niemand zit op een oud mens te wachten. Er zit vaak meer achter dan je denkt.

Groetjes, Caroline

opa

knap gemaakt, goed bedacht ook

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.