Search
menu
Search

Eenzame oudere vrouw op bankje in Bilbao is niet echt

Oeps ... foto ontbreekt!

Eenzame oudere vrouw op bankje in Bilbao is niet echt

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Veel wandelaars in Bilbao vroegen het zich al af maar het mysterie is opgelost. Om de groeiende eenzaamheid bij ouderen in Spanje aan te kaarten zit sinds deze week een oudere vrouw met een uitdrukkingsloze blik en het hoofd naar beneden gebogen op een bankje in Bilbao. Verschillende voorbijgangers viel het op dat de vrouw stil zit en een horloge in haar hand heeft. Er waren zelfs mensen die een praatje wilden maken maar versteld stonden toen ze dichterbij kwamen.

Op een bankje in El Arenal in het centrum van Bilbao zit een oudere vrouw met grijs haar, blauwe jas, grijze broek en een opvallende rode sjaal voorovergebogen stilletjes op een bankje. Het gaat in dit geval echter niet om een echte vrouw maar om een levensechte siliconen versie van Mercedes, wat wel een echte persoon is.

Mercedes is een 88-jarige vrouw die eenzaam en alleen in Bilbao woont. Zij is nagemaakt in een siliconen versie en als onderdeel van een campagne van de Baskische bank BBK (Kutxabank) om eenzaamheid bij ouderen in Spanje aan te kaarten op het bankje geplaatst.

De siliconen versie van Mercedes werd gemaakt door de Mexicaanse kunstenaar Rubén Orozco die erin slaagde om een perfecte en levensechte kopie te maken van de echte Mercedes. Samen poseerden de twee vrouwen in dezelfde kleding op het bankje waarbij de gelijkenis uitzonderlijk is.

Volgens de Obra Social van de BBK is eenzaamheid in Spanje dodelijker dan tabak, alcohol of overgewicht. Maar tegelijkertijd is deze nieuwe epidemie ook iets waar niet of weinig over gepraat wordt en het voor de buitenwereld vaak onzichtbaar is. Met de siliconen Mercedes wil de BBK dit maatschappelijke probleem zichtbaar maken.

Eenzaamheid is een steeds groter probleem in Spanje. ‘Soledad’ leidt helaas vaak ook tot drastische acties van 70-plussers die zich succesvol van hun eigen leven beroven. Het probleem bij ouderen is dat deze groep personen snel de beslissing neemt tot zelfdoding en bijna nooit van te voren signalen geeft wat betreft zelfdoding. Daarom is het moeilijk te voorkomen of te voorspellen bij deze groep inwoners. Een van de signalen van de intentie van zelfmoord kan het aanpassen of opstellen van documenten zoals testamenten zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?