Laagste uitgaven gezondheidszorg maar Spanje is gezondste van de EU

Laagste uitgaven gezondheidszorg maar Spanje is gezondste van de EU
Beeld: 123rf

MADRID – Volgens het rapport ‘State of Health in the EU’ van de Europese Commissie staat Spanje onderaan de lijst van de 30 landen die onderzocht zijn wat betreft de uitgaven aan gezondheidszorg. Daarentegen is Spanje wel het land met de gezondste inwoners en is de levensverwachting het hoogste van alle EU-landen.

De Spaanse overheid geeft jaarlijks 8,9% van het Bruto Binnenlands Product (bbp of in het Spaans PIB) uit aan de gezondheidszorg, een percentage dat te vergelijken is met Tsjechië en Slovenië. Het EU gemiddelde is echter 9,8% met een gemiddelde uitgave per EU-burger van 2.884 euro terwijl dit in Spanje 2.371 euro is.

Ondanks dat Spanje met bijna 46,6 miljoen inwoners en een percentage 65-plussers van 19% het minste uitgeeft aan de gezondheidszorg, is men wel het gezondst van alle EU-landen en leeft men gemiddeld 83,4 jaar wat het hoogste is van alle EU-landen (2,5 jaar boven het EU gemiddelde).

Efficiënt 

Men kan dus spreken van een efficiënt gezondheidssysteem in Spanje, mede dankzij het preventiebeleid dat werkt op risicofactoren en een goede eerstelijnszorg dat voorkomt dat mensen in ziekenhuizen worden opgenomen, aldus het EU rapport over Spanje (PDF).

Ondanks de hoge levensverwachting spreekt men in Spanje toch over veel chronische ziekten bij 65-plussers, meer beperkingen in dagelijkse activiteiten en meer symptomen van eenzaamheid met vaak depressie tot gevolg.

Doodsoorzaken

De belangrijkste doodsoorzaken in Spanje zijn hartaanvallen (infartos), beroertes (ictus), longkanker (cáncer de pulmón), hart- en vaatziekten (enfermedades cardiovasculares) en Alzheimer (alzhéimer) dat door de veroudering van de bevolking (envejecimiento de la población) is toegenomen.

Meer dan een derde van de sterfgevallen in Spanje kan worden toegeschreven aan slechts enkele risicofactoren: roken (67.000 sterfgevallñen per jaar), ontoereikend dieet (52.000 sterfgevallen), alcohol (32.000 sterfgevallen) en slechte lichamelijke activiteit (9.500 sterfgevallen).

Vergelijking Nederland

Volgens het rapport over Nederland (PDF) zijn er meer dan 17,1 miljoen inwoners en is 18,5% ouder dan 65 jaar. In Nederland is de levensverwachting 81,8 jaar en geeft de overheid jaarlijks 10,1% van het bbp uit aan gezondheidszorg wat meer is dan het EU gemiddelde van 9,8% maar minder dan Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk en Zweden (Nederland is de koppositie kwijtgeraakt). Per persoon geeft men in Nederland 3.791 euro uit.

Vergelijking België

Volgens het rapport over België (PDF) zijn er meer dan 11,3 miljoen inwoners en is 18,5% ouder dan 65 jaar. In België is de levensverwachting 81,6 jaar en geeft de overheid jaarlijks 10% van het bbp uit aan gezondheidszorg wat meer is dan het EU gemiddelde van 9,8% maar minder dan Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Nederland, Denemarrken, Frankrijk en Luxemburg. Per persoon geeft men in België 3.554 euro uit.

Gezondheidsprofielen per EU-land

Deskundigen van de OESO en het waarnemingscentrum hebben voor 30 landen, alle EU-landen plus IJsland en Noorwegen, een nationaal gezondheidsprofiel opgesteld. Deze landprofielen van State of Health in the EU dienen als centrale informatiebron voor kennis en informatie over het gezondheidsstelsel van een land, in de vorm van een onderlinge vergelijking.

De gezondheidsprofielen per land geven een uitgebreid overzicht van de meest recente uitdagingen voor het gezondheidsbeleid in elk land en de antwoorden daarop. Elk landprofiel geeft voor het betrokken land een korte samenvatting van de gezondheidstoestand, de gezondheidsdeterminanten (met de nadruk op gedragsgerelateerde risicofactoren), de organisatie van het gezondheidsstelsel en een analyse van de doeltreffendheid, toegankelijkheid en veerkracht van elk gezondheidsstelsel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

29
Reageer op dit artikel

14 Comment threads
15 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
miekeblankenstein@gmail.com

Op mijn 50ste heb ik een verzekering afgesloten bij Medificiat.
Ook ben ik sociaal suguridad verzekerd via mijn AOW.

Bij de particulieren verzekering hoef ik nooit te wachten. Op mijn leeftijd *74 jaar* betaal ik 1200 euro JAAR. De medicijnen die worden voorgeschreven worden niet vergoed en daarom ga ik voor medicijnen naar de sociaal suguridad

Mijn nichtje in Holland wacht al 1 jaar op een scan. Ze loopt al 2 jaar met vreselijke pijn in haar benen.

Maarten Heerings

beste Anna…heeft u contactgegevens van Medificiat? Ik kan ze niet vinen op google… Dank en vriendelijke groet.

miekeblankenstein@gmail.com

Hallo Maarten,

In de eerste plaats wil ik zeggen dat ze naar je leeftijd kijken. Als je boven de 65 jaar bent betaal e heel veel.
Maar zoals ik schreef ben ik verzekerd op mijn 50ste jaar. Weet niet waar je in Spanje woont maar tik op internet in MEDIFIATC en dan zie je dat ze overal zitten.
Ben zeer tevreden. Had last van mijn been en binnen een week geholpen door de vaatchirurg. Succes

Maarten Heerings

hallo Anne, dankjewel, heb ze gevonden nu, ga er meteen mee aan de slag :-). met vriendelijke groet, Maarten Heerings

Anoniem

Voor een alleen staande Spaanse vrouw ( en dat zijn er velen ) met een pensioentje van 600 euro en ook dat zijn er vele vele………………. is 1200 euro per jaar niet doenbaar.Men moet zij die uit Belgie of Nederland komen niet vergelijken met de lage Spaanse klasse man/vrouw situatie.

Femke

ga allemaal terug naar Belgie of Nederland ,als jullie ziek zijn ,en denken dat het daar beter is .Daar heb ik ervaring mee ¡¡¡¡

Anoniem

De kosten in Spanje zijn ook lager omdat artsen en specialisten geen extreem hoge salarissen verdienen zoals in Nederland. Ziekenhuis gebruikkosten zijn ook veel lager.

H.Kas

Het blijft bijzonder om geld te verdienen aan gezondheid van mensen. Als blijkt dat de Social Seguridad daar een grote verdienste in heeft mogen we Spanje complimenten geven voor haar gezondheidssysteem. Jammer dat in Nederland het ziekenfonds is geprivatiseerd en het bewijst dat staatsbemoeienis ook voordelen opleverd. Natuurlijk er worden overal fouten gemaakt, In Nederland wordt in december alweer met een lichte huivering naar de traditionele stijging van de premies rondom januari gekeken. Daarnaast mag men weer dagelijks genieten van de overbodige reclame voor het aanprijzen van een andere verzekeraar met als kostenpost van tientallen miljoenen euro’s die de verzekerde… Lees verder »

jose.mutsaers@hotmail.com

Ik herken mijn situatie niet in al de negatieve kommentaren.Bij de huisarts,geen probleem duurt het telang voor je op spreekuur kunt komen dan ga je na het middagspreekuur voor urgente gevallen.Of naar urgencia’s.Daar wordt je totaal onderzocht -afhankelijk van je klacht- urine, bloed,evt.scan. Een specialist gaat als je van een ander land of ander ziekenhuis opnieuw onderzoek doen en op basis van zijn ondervindingen volgt behandeling.Bij second opinión gelijk nieuwe proeven en goed advies. Bij bestraling ontzettend goed opgevangen,door verplegers vanwege mijn clausterfobie.Oncoloog lijkt wel een huisvriend.Kon geen goede creme krijgen bij huisarts en apotheek voor exceem op mijn wonden.… Lees verder »

Reg

Gezondheidszorg bestaat uit genezen (cure) en verzorgen (care). In Spanje wordt alle aandacht aan cure gegeven; care is vooral aan familie en vrienden en drukt dus niet op het systeem. Care is ook afwezig in polyklinisch aanbod. De patient/client is hier zeker geen koning. Resultaat is espera, espera. Standaard. Ook is de GGZ rol in Spanje enorm onderontwikkeld. De kosten zijn navenant.

Anoniem

Correct Brian Prima land ! veel zon ,leuke stranden gezellige terrasjes maar daar houd het dan ook mee op en zeker,zeker wat de gezondheidszorg betreft zeker als je geen private verzekering hebt, en dan bedoel ik de miljoenen spanjaarden die dat niet kunnen betalen.

Anoniem

Brian …….het doet zeker pijn dat de waarheid kwetst….Wat goed is ,is goed wat slecht is slecht en daar moet je niet voor rond de pot draaien.

Sabine

Brian 👏

Co Nijman

De goede resultaten zullen zeker grotendeels veroorzaakt zijn doordat deze gebaseerd zijn op eigen rapportages. De Spaanse artsen zijn arrogant, hebben geen enkele vorm van zelfkritiek en luisteren gewoon niet naar de kritiek van hun patienten. Enige vorm van feedback ontbreekt. De artsen zijn over het algemeen genomen deskundig genoeg, maar de organisatieontwikkeling de ziekenhuizen is abominabel, met als gevolg dat ook spoedpatienten onverantwoord lang moeten wachten voordat ze door een arts gezien worden. Kritiek wordt in de kiem gesmoord door een ruim aantal bewakers rond de overvolle wachtkamers. Mijn positieve waardering voor het Spaanse preventiebeleid wordt volledig teniet gedaan… Lees verder »

karin57@live.nl

Ik ben het volledig met je eens! Wij betalen hier best veeeeel belasting en je wordt niet naar behoren geholpen. Afgelopen januari een verzoek ingediend voor een controle darmonderzoek. …
Was in Nederland 5 jaar geleden voor het laatst gedaan….tot nu toe : geen bericht!!! Helemaal niks!! Schanddalig!!

Anoniem

Correct verwoord Co wat je schrijft strookt volledig met de waarheid want ook ik die reeds 10 jaar in Spanje woon en mijn Spaanse vrouw ondervinden gezien onze gezondheidsproblemen regelmatig problemen.Vb: Ik heb een groot probleem met de heup en ben dinsdag l.l naar mijn arts gegaan en zij heeft een formulier meegegeven met een contactnummer van een kliniek om een afspraak te maken voor een scan.Hebben we dan ook gedaan en ik mag langskomen volgend jaar………. in Mei.Dit is maar 1 voorbeeld en zo heb ik nog meerdere voorbeelden.

Piet Paëlla

Co, vergeet niet dat die Spaanse artsen slecht worden betaald.
Over de grens verdienen ze veel meer.
Neem dan een aanvullende ziekteverzekering in Spanje, daarmee kan je de lange wachttijden verwijden, of ga dan naar Nederland of Belgie voor een specialistenbezoek.

Co Nijman

1-Kun je iets meer vertellen over een aanvullende verzekering?
2-Als het even kan gaan we ook naar Nederland.
Maar met een trimalleolaire enkelfractuur + luxatie werkt dat even niet.

Piet Paëlla

Ja Co, hier heb je een link met 10 Spaanse maatschappijen die aanvullende ziekte verzekeringen bieden.
https://www.sectorasegurador.es/los-mejores-seguros-de-salud/#Listado-de-las-mejores-aseguradoras-de-Salud-2019-en-Espana

Anoniem

Paella…… verzekering in mijn geval en van mijn vrouw(zie ouderdom) 280 euro per maand…..en wat betreft specialisten in Belgie….ja dat klopt ik moet om de 2 jaar voor een gastroscopie naar Belgie ( hier moet ik minstens 1jaar wachten na bezoek arts ) en dan maak ik op 1 dag 5 afspraken in dezelfde week en kom ik terecht bij 5 specialisten kostprijs met scans 80 euro ( rest door ziektefonds betaald )Een scan in een prive kliniek in Spanje ( heb er ooit 1 gehad voor hoofd probleem) 180 eurootjes !Thats the whreel true!

Marc

Ook in de regio Dénia is het hetzelfde liedje. Natuurlijk kan je de prijs van de gezondheidszorg laag houden : dokters niet of te weinig betalen zodat ze naar de privéziekenhuizen vluchten voor werk.

Fernando

Prima gezondheidszorg. Overal is wel wat aan te merken. Laten we het maar niet over wachttijden hebben. Nergens zijn die zo lang als in Nederland. En de premie is ook vele malen hoger.

Anoniem

Fernando ….het is te hopen dat je nooit iets ernstig voor krijgt met je gezondheid en dat je 2 jaar moet wachten op een operatie,misschien ga je dan anders spreken.

stef

Bedank toch om mijn gezondheidzorg overlaten aan het Spaans social seguridad systeem.

Anoniem

Stef…………….. veel geluk met je Spaans social seguridad ik wens je nog een lang leven toe .

ad

Dokters, de echte dokters zijn de verpleegsters die doen al het werk, het enige wat de dokter doet is op zijn toetsenbord tikken. bv de verpleegster weeg je en meet je, dan komt je na wachten bij de specialist dokter deze kom niet van zijn stoel achter hem staat ook een weeg en meet toestel, waarom doet hij dat niet, met zijn maar € 2000 in de maand, (Andalusië € 1900) dat ze die verpleegsters in pensioen zetten en de dokters opslag geven, afdeling ogen, de ene verpleegster zit achter een bureel zegt tegen de andere wat ze moet doen,… Lees verder »

Alice Krug

Ik vindt dit toch wel vreemd, kijk eens op de side: van InSpanje.nl ,
Record aantal mensen wacht op een operatie in Spanje!
En misschien zit ik ernaast maar Efficient? weten ze eigenlijk wel wat dit woord betekend!
Nu helaas onze bevindingen in het ZH zijn dit dus niet Efficient! wat een lachertje.

Anoniem

Wat maar aangeeft hoe betrouwbaar de cijfers van de Europese Commissie zijn. Ongetwijfeld heeft Spanje de benodigde informatie zelf aangeleverd, wat mij direct doet denken aan het gezegde; er zijn leugens, grove leugens en statistieken! Zo’n zinnetje als “mede dankzij het preventiebeleid dat werkt op risicofactoren en een goede eerstelijnszorg dat voorkomt dat mensen in ziekenhuizen worden opgenomen” doet de wenkbrauwen al fronsen. Preventiebeleid-risicofactoren? Wellicht in de eerste levensjaren, maar daarna zal je toch echt zelf aan de bel moeten trekken. Dat brengt mij dan op ‘voorkomen dat mensen in het ziekenhuis worden opgenomen’! De huisarts weet niet hoe snel… Lees verder »

Rob

Proficiat Spanje, voor deze mooie score!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.