Laagste uitgaven gezondheidszorg maar Spanje is gezondste van de EU

Laagste uitgaven gezondheidszorg maar Spanje is gezondste van de EU
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens het rapport ‘State of Health in the EU’ van de Europese Commissie staat Spanje onderaan de lijst van de 30 landen die onderzocht zijn wat betreft de uitgaven aan gezondheidszorg. Daarentegen is Spanje wel het land met de gezondste inwoners en is de levensverwachting het hoogste van alle EU-landen.

De Spaanse overheid geeft jaarlijks 8,9% van het Bruto Binnenlands Product (bbp of in het Spaans PIB) uit aan de gezondheidszorg, een percentage dat te vergelijken is met Tsjechië en Slovenië. Het EU gemiddelde is echter 9,8% met een gemiddelde uitgave per EU-burger van 2.884 euro terwijl dit in Spanje 2.371 euro is.

Ondanks dat Spanje met bijna 46,6 miljoen inwoners en een percentage 65-plussers van 19% het minste uitgeeft aan de gezondheidszorg, is men wel het gezondst van alle EU-landen en leeft men gemiddeld 83,4 jaar wat het hoogste is van alle EU-landen (2,5 jaar boven het EU gemiddelde).

Efficiënt 

Men kan dus spreken van een efficiënt gezondheidssysteem in Spanje, mede dankzij het preventiebeleid dat werkt op risicofactoren en een goede eerstelijnszorg dat voorkomt dat mensen in ziekenhuizen worden opgenomen, aldus het EU rapport over Spanje (PDF).

Ondanks de hoge levensverwachting spreekt men in Spanje toch over veel chronische ziekten bij 65-plussers, meer beperkingen in dagelijkse activiteiten en meer symptomen van eenzaamheid met vaak depressie tot gevolg.

Doodsoorzaken

De belangrijkste doodsoorzaken in Spanje zijn hartaanvallen (infartos), beroertes (ictus), longkanker (cáncer de pulmón), hart- en vaatziekten (enfermedades cardiovasculares) en Alzheimer (alzhéimer) dat door de veroudering van de bevolking (envejecimiento de la población) is toegenomen.

Meer dan een derde van de sterfgevallen in Spanje kan worden toegeschreven aan slechts enkele risicofactoren: roken (67.000 sterfgevallñen per jaar), ontoereikend dieet (52.000 sterfgevallen), alcohol (32.000 sterfgevallen) en slechte lichamelijke activiteit (9.500 sterfgevallen).

Vergelijking Nederland

Volgens het rapport over Nederland (PDF) zijn er meer dan 17,1 miljoen inwoners en is 18,5% ouder dan 65 jaar. In Nederland is de levensverwachting 81,8 jaar en geeft de overheid jaarlijks 10,1% van het bbp uit aan gezondheidszorg wat meer is dan het EU gemiddelde van 9,8% maar minder dan Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk en Zweden (Nederland is de koppositie kwijtgeraakt). Per persoon geeft men in Nederland 3.791 euro uit.

Vergelijking België

Volgens het rapport over België (PDF) zijn er meer dan 11,3 miljoen inwoners en is 18,5% ouder dan 65 jaar. In België is de levensverwachting 81,6 jaar en geeft de overheid jaarlijks 10% van het bbp uit aan gezondheidszorg wat meer is dan het EU gemiddelde van 9,8% maar minder dan Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Nederland, Denemarrken, Frankrijk en Luxemburg. Per persoon geeft men in België 3.554 euro uit.

Gezondheidsprofielen per EU-land

Deskundigen van de OESO en het waarnemingscentrum hebben voor 30 landen, alle EU-landen plus IJsland en Noorwegen, een nationaal gezondheidsprofiel opgesteld. Deze landprofielen van State of Health in the EU dienen als centrale informatiebron voor kennis en informatie over het gezondheidsstelsel van een land, in de vorm van een onderlinge vergelijking.

De gezondheidsprofielen per land geven een uitgebreid overzicht van de meest recente uitdagingen voor het gezondheidsbeleid in elk land en de antwoorden daarop. Elk landprofiel geeft voor het betrokken land een korte samenvatting van de gezondheidstoestand, de gezondheidsdeterminanten (met de nadruk op gedragsgerelateerde risicofactoren), de organisatie van het gezondheidsstelsel en een analyse van de doeltreffendheid, toegankelijkheid en veerkracht van elk gezondheidsstelsel

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.