menu: rubrieken, zoeken & meer

Eerste omicron-besmetting in Spanje bevestigd in ziekenhuis Madrid (UPDATE)

Eerste omicron-besmetting in Spanje bevestigd in ziekenhuis Madrid
Beeld: Canva

Eerste omicron-besmetting in Spanje bevestigd in ziekenhuis Madrid (UPDATE)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tot nu toe was het Spanje gelukt om geen omicron-besmettingen in het land te hebben maar het Hospital Gregorio Marañón ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft maandagmiddag de eerste besmetting op Spaans grondgebied bekend gemaakt. Daarmee voegt Spanje zich in het rijtje van landen binnen Europa en op de wereld die te maken hebben met de nieuwe besmettelijke Covid-variant afkomstig uit o.a. Zuid-Afrika.

In het geval van de besmette persoon in Madrid gaat het om een reiziger uit Zuid-Afrika die niet ziek is maar wel positief getest werd op de nieuwe ‘Afrikaanse’ variant genaamd omicron. Het nieuws van de eerste omicron-besmetting op Spaans grondgebied komt op dezelfde dag dat in Spanje’s buurland Portugal 13 besmettingsgevallen bekend werden gemaakt, allemaal voetballers van hetzelfde team.

UPDATE: Op maandag zijn bij het vliegveld Barcelona-El Prat ook twee mogelijke besmettingsgevallen ontdekt wat betreft de omicron-variant. Het gaat om twee passagiers die uit Duitsland kwamen maar daarvoor vanuit Zuid-Afrika naar Duitsland waren gevlogen. De mogelijk positief geteste personen zijn door Sanida naar het Hospital de Bellvitge gestuurd.

Tot deze maandag aan toe was Spanje vrij gebleven van de omicron-variant maar het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat ook in Spanje iemand positief getest zou worden op deze zeer besmettelijke en volgens de WHO zorgelijke Covid-variant.

Op vrijdag werd in België de eerste besmetting in Europa bekend gemaakt waarna al snel andere landen waaronder Nederland met 13 gevallen volgden. Ook Denemarken, Australië, Duitsland, Frankrijk en Italië hebben naast het Verenigd Koninkrijk te maken met de nieuwe Covid-variant. En precies in die landen is de corona-situatie al niet al te best dus daar zit men niet te wachten op een nieuwe besmettelijke variant.