menu: rubrieken, zoeken & meer

Regionale overheid Valencia regio krijgt toestemming om coronapas in te voeren

Regionale overheid Valencia regio krijgt toestemming om coronapas in te voeren
Beeld: @ximopuig / Twitter

Regionale overheid Valencia regio krijgt toestemming om coronapas in te voeren

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De inwoners en bezoekers van de Valencia regio bestaande uit de provincies Alicante, Valencia en Castellón krijgen binnenkort (waarschijnlijk vanaf 3 december) te maken met de coronapas-verplichting op diverse plaatsen. Het regionale Hooggerechtshof in de Valencia regio heeft maandag toestemming gegeven voor het invoeren van de coronapas of ‘pasaporte-Covid’ in de autonome regio. Dat geldt dus voor alle inwoners van de regio maar ook de bezoekers die daar bijvoorbeeld overwinteren. Het gaat bij de coronapas of in het Spaans ‘pasaporte-Covid’ om het Europees digitaal coronacertificaat.

UPDATE: De coronapas geldt vanaf vrijdag 3 december gedurende 30 dagen in de hele Valencia regio, dat bevestigde de regionale overheid op dinsdag 30 november.

Wanneer de nieuwe corona-maatregelen van de coronapas in de regionale Staatscourant gepubliceerd wordt zal deze ingaan. Verwacht wordt dat dit voor vrijdag 3 december zal gebeuren (UPDATE: Deze datum is bevestigd) waarna deze nieuwe maatregel voor 30 dagen zal gelden. Het kan dat dit al eerder dan 3 december zal zijn want de maatregel werd al op 25 november bekend gemaakt door de regionale premier Ximo Puig.

De coronapas moet vanaf een nog nader te bepalen datum (vanaf 3 december) getoond worden in de volgende gevallen:

  • Horeca zoals bars en restaurants waar meer dan 50 personen binnen kunnen.
  • Nachthoreca zoals discotheken, feest- en danszalen en pubs.
  • Tijdens bezoek aan bejaardencentra en verzorgingstehuizen (publiek en privé).
  • Tijdens bezoek aan ziekenhuizen (publiek en privé).
  • Muziek festivals en optredens (binnen en buiten).
  • Bingo’s en casino’s met horeca.
  • Bij bruiloften en communies.

De coronapas zal voorlopig niet gelden voor terrassen en horecaruimtes in de buitenlucht, in winkels, winkelcentra, bioscopen, theaters, sportscholen en bij sportevenementen zoals voetbalstadions.

De controle van de coronapas zal gebeuren met een speciale smartphone app die ontwikkeld is en gebruikt kan worden door het personeel bij die plaatsen waar een coronapas verplicht wordt.

Wat is de ‘pasaporte Covid’?

De coronapas of ‘pasaporte Covid’ waarover gesproken wordt is niets meer of minder dan het Europees digitaal coronacertificaat of ‘Certificado COVID Digital de la UE’ dat in Nederland en België aangemaakt kan worden via de smartphone apps (internationale QR-code). Inwoners van de Valencia regio kunnen hun ‘Certificado COVID Digital de la UE’ via DEZE WEBSITE  downloaden en uitprinten of als PDF opslaan op de smartphone. Om het document aan te vragen heb je een SIP-nummer nodig van de Sociale Zekerheidskaart, moet je de geboortedatum invullen en krijg je een SMS om je identiteit te bevestigen. BELANGRIJK: alleen een Spaans mobiel nummer is geldig.

In het geval van Spanje gaat het bij de coronapas om het 3G-model. Dat wil zeggen volledig gevaccineerden mensen, als je de afgelopen 6 maanden hersteld bent van Covid-19 of als je een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur of een antigeentest van maximaal 48 uur kunt laten zien voor niet-gevaccineerde mensen.