menu: rubrieken, zoeken & meer

Verkapte avondklok-lockdown in horeca en winkels in Nederland maar dit is de situatie in Spanje

Verkapte avondklok-lockdown in horeca en winkels in Nederland maar dit is de situatie in Spanje
Beeld: Canva

Verkapte avondklok-lockdown in horeca en winkels in Nederland maar dit is de situatie in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds zondag 28 november moeten winkels, bars, restaurants, discotheken, snackbars, bioscopen etc. om 17 uur ‘s middags sluiten en mogen ze pas vanaf 5 uur ‘s morgens weer opengaan in Nederland. Je zou dat als een verkapte avondklok-lockdown kunnen zien met uitzondering dat je na 17 uur nog wel buiten op straat mag zijn. Maar hoe is de situatie op dit moment in Spanje met de horeca, winkels etc.

Nederland heeft de corona-broekriem opnieuw aan moeten trekken omdat er elke dag rond de 22.000 besmettingen gemeld worden en de ziekenhuizen en intensive care afdelingen steeds voller worden. Daarom gelden sinds zondag 28 november strenge regels voor de horeca die om 17 uur op slot moet zoals: restaurants, cafés, kroegen, bars, discotheken, terrassen, snackbars, strandpaviljoens, koffiezaken en ijssalons.

Ook niet-essentiële winkels zoals: kledingwinkels, woonwinkels, elektronicazaken, bouwmarkten, keukenwinkels, tuincentra, juweliers en boekhandels moeten om 17 uur sluiten. Essentiële winkels zoals: supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, audiciens, opticiens, wasserijen, stomerijen en groothandels mogen tot 20 uur openblijven.

En in Spanje?

Voorlopig zijn er geen speciale sluitingstijden voor de horeca, winkels, winkelcentra, niet-essentiële en essentiële winkels in Spanje. Deze zijn over het algemeen overal in het land volgens de normale openings- en sluitingstijden geopend. Dat houdt vaak in dat winkels tot 21, 22 uur of nog later geopend zijn en dat de bars en restaurants tot laat in de avond/nacht geopend zijn.

In diverse autonome regio’s zoals Catalonië, Aragón, Galicië, Navarra, Balearen, Murcia en wellicht de Valencia regio geldt in sommige gevallen wat betreft de bars, kroegen, restaurants, discotheken en andere nachthoreca dat het laten zien van een coronapas verplicht is. Daar hebben we HIER al uitgebreid over geschreven.

In Spanje geldt wel nog steeds overal een mondkapjesplicht, behalve als je in de buitenlucht anderhalve meer afstand kunt handhaven. In de binnenruimtes geldt een mondkapje, ook in de horeca en nachthoreca, winkels, winkelcentra etc. Verder is de anderhalve meter de norm in Spanje.