skip to Main Content
Het belangrijkste nieuws in Spanje gedurende 2014

Het belangrijkste nieuws in Spanje gedurende 2014

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

2014MADRID – Het jaar 2014 is bijna voorbij en een nieuw jaar komt er weer aan. Dat betekend dat er gedurende de afgelopen 12 maanden weer veel is gebeurt in Spanje zoals de inhuldiging van een nieuwe Koning, het drama rond de stemming in Catalonië en de voortdurende onafhankelijksdrang en natuurlijk de Ebola crisis.

Sommige dingen waren voorspelbaar maar andere nieuwsfeiten kon men absoluut niet voorspellen. Hoe kon men voorspellen dat een kleine politieke partij als Podemos van niets kon uitgroeien tot een groot gevaar voor de traditionele politieke partijen of het feit dat er een nieuwe Koning zou komen. Ook zag men het Ebola virus al helemaal niet in Spanje maar toch zorgde het dodelijke virus voor enige paniek. Ook op sportgebied zag men het enorme verlies van het Spaanse voetbalelftal tijdens het WK in Brazilië al helemaal niet aankomen en wordt er steeds meer gesproken over corruptie en fraude nu er ook steeds meer zaken bekend worden.

Al met al veel om over te schrijven en er is dan ook weer veel gebeurd in 2014. We halen enkele van de belangrijkste nieuwsberichten uit ons archief en omschrijven deze in het kort.

Koningswisseling

18 juni 2014 is de geschiedenisboeken ingegaan als de dag dat voor het eerst in de Spaanse geschiedenis een Koning vrijwillig afstand nam van de troon. Juan Carlos kondigde op 2 juni al aan dat hij zijn ambt neer zou leggen en op 18 juni werd deze overgedragen aan zijn zoon Koning Felipe IV. Met het vervroegde pensioen van Juan Carlos is er een einde gekomen aan een tijd van wisseling van dictatuur naar democratie.

Catalonië

Er werd al veel gepraat over de onafhanelijksdrang van de Spaanse regio Catalonië in andere jaren maar in november van dit jaar was het dan eindelijk zover: de Catalanen mochten naar de stembussen om hun mening te geven. Na veel politieke ruzies en discussies, de tussenkomst van rechters die een volksstemming ongeldig verklaarden, zette de Catalaanse regering toch door en werden de stembussen op 9 november door heel de autonome deelstaat geplaatst zodat de miljoenen stemgerechtigden hun mening konden geven. Het was namelijk niets meer of minder dan een mening van de deelnemers aangezien niets aan 9N officieel was en het resultaat geen effect zal hebben op een eventueel onafhankelijk Catalonië. De regio heeft zichzelf echter niet populair genaakt in de rest van Spanje en wellicht zien we in 2015 de consequenties van de onafhankelijksdrang.

Abortuswet wordt niet aangepast

Voor velen een achteruitgang en voor andere een gewonnen strijd. Er komt geen grote verandering in de abortuswet in Spanje, iets waar de conservatieve Spaanse regering met Minister Alberto Ruiz-Gallardón aan kop veel werk in geïnvesteerd had. Het is de zoveelste verkiezingsbelofte van de PP die geen doorgang vindt nadat Rajoy in september aankondigde af te zien van een grote herziening. Dat is voor velen goed nieuws want met de door de PP voorgestelde herzieningen zou Spanje een enorme stap terug nemen naar de tachtiger jaren. De minister van justitie stapte meteen op en ook de Kerk heeft haar ontevredenheid aangekondigd.

Podemos

Bij de Europese verkiezingen in mei zorgde een politieke partij voor veel opschudding: Podemos. Deze politieke partij bestond in mei nog geen drie maanden maar wist in recordtijd toch 5 zetels te krijgen in Europa. Sindsdien is Podemos, met de leider Pabvlo Iglesias aan kop, uitgegroeid tot een serieuze bedreiging voor de oudere politieke partijen PP en PSOE. Podemos zegt en denkt precies wat het volk wil horen wat de populariteit verklaart. Ook hebben de Spanjaarden het steeds meer gehad met de gevestigde politiek die steeds corrupter lijkt te worden. Podemos wordt in tientallen peilingen steevast op de tweede en eerste plaats gezet als het gaat om de stemmingen van de Spanjaarden. In 20115 of 2016 zullen er nationale verkiezingen zijn en ongetwijfeld zal er ook in 2015 veel gesproken worden over Podemos. Of ze alles wat ze beloven waar kunnen maken is nog maar de vraag maar feit is dat de gevestigde politieke orde wel bang is geworden en wanhopig om zich heen graait naar stemmers.

Voetbal

2014 was een goed en slecht voetbaljaar. Goed vanwege het feit dat Real Madrid en Atlético Madrid samen in de Champions League finale stonden en dat Real Madrid deze won om zo haar tiende Europese beker in de kast te zetten. Atlético Madrid wist weer de Spaanse competitiestrijd te winnen terwijl FC Barcelona niet zo’n goed jaar had. Toch wist Lionel Messi twee belangrijke records te verbreken: die van topscoorder allertijden in de Spaanse voetbalcompetitie en van de Champions League.

Er was echter ook slecht nieuws want het nationale Spaanse voetbalelftal liet zich niet van haar goede kant zien tijdens het WK in Brazilië nadat ze de eerste wedstrijd tegen Nederland al meteen met 1-5 verloren en daarna meteen in de eerste ronde uit het toernooi werden gespeeld. Spanje kon dit jaar dus niet haar titel verdedigen en hoopt nu op een derde Europese titel op rij met een vernieuwd Spaanse elftal.

Ebola

Tot 2014 was het ver van mijn bed show wat betreft het Ebola virus maar nadat de Spaanse regering twee besmette Spanjaarden terughaalde naar Spanje om hen te behandelen tegen het dodelijke virus, raakten behandelend personeel besmet. De verpleegstersassistente Teresa Romero had zich vrijwillig aangeboden om een met Ebola besmette missionaris te behandelen in Madrid. Tijdens deze behandeling raakte zij echter ook besmet en moest zij opgenomen worden als eerste Ebola patiënte van heel Europa.

Ondanks het feit dat alles erop leek dat zij het ook niet zou gaan halen heeft Teresa het virus overwonnen en is ze weer gezond. Toch zorgde haar besmetting voor een politieke storm in het land nadat er diverse uitspraken werden gedaan die niet door de beugel konden en ook de hond van de familie “uit voorzorg” werd afgemaakt, iets wat niet echt noodzakelijk was. Diverse politici hebben afstand moeten doen van hun functie waaronder ook de minister van gezondheid Ana Mato.

Overleden

In november overleed de Hertogin van Alba op 88 jarige leeftijd. De rijkste vrouw van Spanje was altijd in vele televisieprogramma’s te zien en in het nieuws of in diverse roddelprogramma’s. zij was een geliefd persoon bij velen en was daarnaast een van de rijkste vrouwen van Spanje met een schat aan monumenten, gebouwen en landerijen.

In februari 2014 overleed de succesvolste en meest bekende flamenco gitaristen Paco Lucía op 66 jarige leeftijd. De gitarist overleed door een hartaanval op een strand in Mexico waar hij een huis had.

Andere bekendheden die overleden in 2014 waren: zanger Manolo “y viva España” Escobar, ex Barcelona trainer Tito Vilanova, de Argentijnse topvoetballer Alfredo Di Stefano, Catalaanse rumba zanger Peret, president van El Corte Ingles Isodor Alvarez, president Banco Santander Emilio Botin en oud president van Spanje Adolfo Suarez.

Uiteraard zijn er nog veel meer belangrijke nieuwsfeiten die opgesomd kunnen worden zoals de aanhoudende fraude en corruptie in de Spaanse politiek en zelfs de familie van het Spaanse Koningshuis, maar helaas kunnen we niet alles hier vermelden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken