skip to Main Content
Autoverkeer gehalveerd in Madrid vanwege luchtverontreiniging

Autoverkeer gehalveerd in Madrid vanwege luchtverontreiniging

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Voor het eerst sinds de nieuwe regels van de gemeente Madrid in het geval wat te doen bij hoge luchtverontreiniging, zal het aantal auto’s wat de stad in mag rijden gehalveerd worden. Het is de zogenaamde fase drie van een fasenplan in het geval van hoge luchtverontreiniging in het centrum van de hoofdstad van Spanje. Eerder werden de snelheden op de toevoerwegen naar het centrum al verlaagd naar 70 km per uur en mochten alleen nog inwoners van de stad in het centrum parkeren.

UPDATE: Tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Madrid werd bekend gemaakt dat de maatregelen die men tot nu toe heeft geïntroduceerd geholpen hebben en de luchtverontreiniging is afgenomen. Hierdoor komt de fase 3 voor vrijdag 30 december te vervallen en kan er gewoon auto gereden worden in de stad. Alleen fase 1 en 2 worden nog wel gehandhaafd voorlopig.

Vanaf het eerste uur deze donderdag 29 december is de politie in Madrid aan het controleren om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan de regels die de gemeente heeft ingesteld om de luchtverontreiniging te verlagen. Deze laatste donderdag van 2016 mogen alleen de eigenaren van de auto’s waarvan de kentekens eindigen op een oneven nummer de stad in rijden. Uitzondering daarop zijn officiële voertuigen en diverse andere uitzonderingen zoals mensen die gehandicapt zijn en inwoners van de stad. Daarnaast mogen ook niet verontreinigende auto’s zoals elektrische voertuigen de stad in. Meer informatie hierover kun je op de website van de Gemeente Madrid lezen.

Primeur

Het is voor het eerst in Spanje dat deze maatregel genomen is terwijl dat al vaker gebeurd is in andere Europese steden zoals Parijs of Rome. Alleen voertuigen met oneven nummers mogen de stad in waarbij het aantal auto’s in principe gehalveerd wordt volgens de gegevens van de gemeente. De politie is dan ook sinds donderdagochtend op de wegen aan het controleren waarbij automobilisten die een even nummer hebben bekeuringen kunnen krijgen omdat ze zich niet aan de regels houden.

Lees op de website van El Páis de reacties van Madrilenen en bekijk foto’s.

Fase 3

Als deze fase 3 in stand blijft mogen op vrijdag de automobilisten met een even nummer als laatste op de kentekenplaat de stad inrijden. Mocht het na vrijdag ook nog gehandhaafd blijven dan kunnen automobilisten met een even kentekennummer op de even kalenderdagen en mensen met een oneven kentekennummer op oneven dagen de stad Madrid binnenrijden. Eenieder die zich daar niet aanhoudt kan bekeuringen krijgen van 90 euro of meer, een bedrag dat gehalveerd kan worden tot 45 euro als dit meteen betaald wordt.

Mochten de fase 1 (70 km per uur rijden), fase 2 (niet parkeren in de stad) en fase 3 (even en oneven kentekens) niet helpen om de luchtverontreiniging terug te dringen, dan is er nog een fase 4 waarbij het verkeer altijd met 50% verminderd wordt en lege taxi’s ook niet meer de stad in mogen rijden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken