Spanje sluit 2020 af met meer dan 50.000 corona-doden

Spanje sluit 2020 af met meer dan 50.000 corona-doden
Beeld: 123rf

Spanje sluit 2020 af met meer dan 50.000 corona-doden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het corona-jaar 2020 zal afsluiten met officieel meer dan 50.000 corona-doden. Op 28 december werden de corona-cijfers bekend gemaakt die sinds donderdag 23 december niet meer waren geactualiseerd. Gedurende de kerstdagen zijn er in Spanje volgens het Ministerie van Volksgezondheid 298 nieuwe corona-doden bijgekomen en steeg het totaal sinds aanvang van de corona-crisis naar 50.122 corona-doden. Tegen het einde van het jaar zal dat waarschijnlijk circa 51.000 doden kunnen worden.

Met nog slechts enkele dagen te gaan kan nu al gezegd worden dat het aantal corona-doden boven de 50.000 is gestegen in Spanje. Dat zijn dan de officiële cijfers van het Ministerio de Sanidad waarbij alleen gekeken is naar sterfgevallen die door middel van PCR-tests bevestigd zijn als COVID-doden.

Maar het probleem is dat de officiële gemelde corona-doden niet overeenkomen met andere indicatoren van instanties zoals het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) of het Instituto Nacional de Estadísticas (INE). 

Er zijn verschillen tussen de diverse cijfers van meer dan 20.000 personen extra die zijn overleden maar waar het Ministerie van Volksgezondheid geen melding van doet. Zou men deze wel meetellen dan zouden er in Spanje meer dan 70.000 corona-doden kunnen zijn.

Verschillen

Er zijn verschillen in de berekening van sterfgevallen in Spanje. Zo kijkt het Ministerie van Volksgezondheid naar de sterfgevallen als gevolg van COVID en wanneer dit ook bewezen is door middel van corona-tests voor of na de dood. 

Het MoMo kijkt naar schattingen en voorspellingen die dus niet altijd overeenkomen met de realiteit. Volgens het MoMo was er op 18 december sprake van een oversterfte van 26.022 personen want men had voorspeld dat er 155.298 personen zouden overlijden maar dat werden 181.320 doden.

Het INE kijkt weer naar het aantal personen dat is overleden ongeacht de manier waarop of waaraan. Op 10 december publiceerde het INE een rapport over de eerste vijf maanden van 2020 waaruit bleek dat ber 43.537 personen meer overleden dan in dezelfde periode in 2019. In de eerste vijf maanden tussen begin januari en eind mei zijn er in Spanje 231.014 personen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.