Prijzen van corona-zelftesten in Spanje enorm gestegen terwijl er steeds minder te koop zijn

Prijzen van corona-zelftesten in Spanje enorm gestegen terwijl er steeds minder te koop zijn
Beeld: Europa Press

Prijzen van corona-zelftesten in Spanje enorm gestegen terwijl er steeds minder te koop zijn

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Pas sinds 21 juli 2021 is het mogelijk om bij de apotheken in Spanje een zelftest te kopen. In het begin liep het storm maar daarna zakte de vraag af totdat men op veel plaatsen in het land de coronapas invoerde voor de horeca en de feestdagen eraan kwamen. Daarna stegen de verkopen met meer dan 554% en moesten apothekers steeds vaker tegen klanten zeggen dat ze geen zelftesten meer hadden. Nu zijn ze ook nog het doelwit omdat de prijzen enorm gestegen zijn.

Zoals altijd is het een kwestie van vraag en aanbod en in dit geval hoe meer vraag er is hoe minder aanbod en hoe hoger de prijzen. Dat geldt ook in het geval van de corona-zelftesten of ‘test de antígenos’ in Spanje. Vanwege de invoering van de coronapas in veel autonome regio’s en de feestdagen is de vraag naar zelftesten enorm gestegen, men spreekt nu inmiddels over een stijging van 1.000%. 

In de week van 13 tot 19 december zijn er in Spanje 4,2 miljoen zelftesten verkocht terwijl dit de week daarvoor nog 1,4 miljoen zelftesten waren. In Catalonië werden 834.832 (21,5% van het totaal) verkocht, in de Madrid regio 761.137 zelftesten, 642.899 testen in Andalusië, 442.672 in de Valencia regio, 254.241 zelftesten in Baskenland en 243.724 testen in Castilië en León. 

In Galicië werden 186.919 tests verkocht in apotheken, 141.814 in Aragón, 124.598 in Castilla-La Mancha en 115.021 op de Canarische Eilanden. In La Rioja werden de minste zelftesten verkocht met 31.252 testen, gevolgd door Cantabrië met 34.812, Extremadura met 37.478, Navarra met 50.345, Balearen met 76.562, Asturië met 93.976 en Murcia met 99.403 zelftesten.

Prijzen liggen nu tussen de 4,95 euro en 10 euro voor een corona-zelftest die dus alleen bij de apotheek in Spanje te koop is. Aangezien Spanje geen systeem kent van gratis testen voor toegang of gratis zelftesten moeten mensen die zichzelf willen testen dus een zelftest kopen bij de apotheek. En dat kan een duur grapje zijn als je dat vaker moet doen en met meer personen per huishouden waarbij een familie van vier personen al snel 40 euro per maand extra uitgeeft aan corona-zelftesten.

Het nadeel is dat er geen maximumprijs in Spanje gehanteerd wordt, niet door de centrale regering en het Ministerie van Volksgezondheid en niet door de regionale overheden. Voor de mondkapjes zijn wel maximumprijzen ingesteld maar waarom niet voor de zelftesten vragen veel mensen zich af.

In dit artikel van RTVE is te lezen dat inwoners van Spanje die het niet breed hebben soms moeten kiezen tussen eten of een zelftest omdat ze de hoge kosten daarvan niet kunnen betalen. 9,5% van de inwoners van Spanje, dat zijn er circa 4,5 miljoen, leven in armoede en moeten zien rond te komen van 6.417,30 euro per jaar.

De meest verkochte zelftest is de ‘test de antígenos‘ die antigenen van SARS-CoV-2 aantoont in neus- en/of keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcassette.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.