Search
menu
Search

Benzineprijs twee dagen voor einde brandstofkorting gedaald tot pre-oorlog niveau

Benzineprijs twee dagen voor einde brandstofkorting gedaald tot pre-oorlog niveau
Beeld: 123rf & Canva

Benzineprijs twee dagen voor einde brandstofkorting gedaald tot pre-oorlog niveau

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gemiddelde benzineprijs is in Spanje op donderdag 29 december (2022) volgens de Weekly Oil Bulletin gedaald tot een niveau dat voor het laatst geregistreerd werd voor de start van de oorlog in Oekraïne. Het toeval wil dat dit gebeurt precies twee dagen voor het einde van de brandstofkorting in Spanje. Dit geldt nog niet voor de dieselprijzen in Spanje.

In de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie wordt elke week het verloop van de (gemiddelde) brandstofprijzen binnen de Europese Unie bijgehouden. In Spanje wordt hiervoor gekeken naar 11.400 tankstations in het hele land. Deze gemiddelde prijzen komen meestal niet overeen met wat men bij de pomp betaald voor een liter benzine of diesel.

Gemiddeld kost in Spanje op dit moment een liter benzine (gasolina) 1,565 euro terwijl een liter diesel (gasóleo) 1,643 euro kost. Tot en met 31 oktober gaat daar nog de brandstofkorting van 20 eurocent per liter vanaf, maar vanaf 1 januari 2023 is dat voorbij.

De benzineprijs is deze week echter dusdanig gedaald dat deze terecht is gekomen op een niveau dat sinds de start van de oorlog in Oekraïne niet meer geregistreerd werd. In de tweede week van februari 2022 was de prijs voor een liter benzine in Spanje 1,559 euro terwijl dat nu in de laatste week van 2022 gedaald is naar 1,565 euro per liter. Met deze prijzen kost op dit moment het vullen van een 55-liter tank benzine 86,06 euro.

De dieselprijs is echter nog niet op het pre-oorlog niveau terecht gekomen in Spanje. Een liter diesel kost in de laatste week van 2022 in Spanje 1,643 euro wat voor het laatste geregistreerd werd in april 2022. Op dit moment kost het vullen van een 55-liter tank diesel 90,37 euro. 

ATTENTIE: Sinds 1 april en tot en met 31 december 2022 zijn de brandstofprijzen goedkoper omdat de Spaanse regering 0,20 euro per liter korting geeft bij de pomp. Deze korting wordt meteen van de te betalen prijs afgehaald na het tanken (maar is niet te zien op de prijsindicatie op de pomp zelf). Vanaf 2023 geldt deze korting echter niet meer in Spanje.

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?