skip to Main Content
Elektriciteit is sinds vorig jaar januari 26 procent duurder geworden in Spanje

Elektriciteit is sinds vorig jaar januari 26 procent duurder geworden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals we enkele weken geleden al schreven hebben de elektriciteitsmaatschappijen middenin een periode van extreme kou de tarieven voor de elektriciteit verhoogd. Er was veel kritiek op en zelfs de politiek begon zich ermee te bemoeien maar er gebeurde niets. Op een dag stegen de tarieven terwijl op een andere dag de tarieven weer daalden. Al met al is de elektriciteit in de maand januari 2017 toch 26% duurder dan de maand januari in 2016.

Deze stijgingen van tarieven houden in dat bij een gemiddeld Spaans huishouden de elektriciteitsrekening in een jaar tijd van 51,97 euro per maand naar 65,69 euro per maand is gestegen, een stijging dus van 13,70 euro. De januari maand van 2017 is op weg om de duurste elektriciteit maand sinds jaren te worden waardoor meer dan 12 miljoen Spaanse huishoudens meer betalen dan een jaar geleden wat op zich alweer veel duurder was dan de jaren daarvoor.

Januari

Januari 2017 was ongeveer 5 euro duurder dan de maand december 2016, ofwel een 9% in totaal. De reden voor deze prijsstijgingen was het koufront met op veel plaatsen extreem lage temperaturen waardoor er meer vraag was naar elektriciteit. Volgens velen is het onterecht om precies tijdens een periode van kou, waarbij veel huishoudens het al moeilijk hebben om rekeningen te kunnen betalen, de kosten nog eens extra omhoog gaan. Er ontstond een politieke discussie halverwege januari over deze prijsstijgingen maar dat resulteerde in niets en de elektriciteitsmaatschappijen konden gewoon doorgaan met hun tarieven verhogen en verlagen etc. Daarnaast denkt de regering er niet over om het systeem wat men handhaaft te veranderen.

Slechts 35% van een elektriciteitsrekening is voor de elektriciteitsmaatschappijen terwijl 65% naar de regering gaat in de vorm van belastingen (impuestos) en zogenaamde vaste tarieven of verhogingen (peajes) die de regering toepast. Dat geldt overigens voor 12 miljoen huishoudens terwijl 13 miljoen andere huishoudens genieten van een zogenaamde vrije markt (mercado libre) waarbij gedurende een heel jaar een vast tarief is vastgesteld en er geen verhogingen en/of verlagingen plaatsvinden.

Bekijk hier wat de actuele elektriciteitstarieven zijn in Spanje.

Oorzaken

De stijgingen van de elektriciteitstarieven in Spanje waren hoofdzakelijk het gevolg van de flinke toename van stroomverbruik doordat het extreem koud was op veel plaatsen in de maand januari. Daarnaast was er niet genoeg wind om de windmolens stroom op te laten wekken en niet genoeg water in de stuwmeren om elektriciteit te genereren. Dus moet men elektriciteit opwekken door gebruik te maken van gas wat volgens de regering heel duur was, iets wat niet helemaal correct bleek te zijn. Ook werd er gesproken over de stillegging van kerncentrales in Frankrijk waardoor het buurland stroom afnam van Spanje waardoor de prijzen omhoog gingen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Binnen de nieuwe regerings coalitie werd er overeengekomen om de taksen op het plaatsen van zonnepanelen af te schaffen.Dan eerst gaan we voelen hoe machtig de elektriciteits maatschappijen zijn.

  2. Jammer, lees wel de stroomprijzen maar zegt mij nog niets. Is het de kale stroomprijs zonder btw en andere heffingen? Beetje onduidelijk zo’n artikel als dat niet vermeld wordt. Graag reactie redactie!

  3. Overal hetzelfde in Europa. De burger wordt gepluimd ter meerdere eer en glorie van de beleidsmensen .deze met een hoog salaris bakken er niets van

  4. Tja….en wat te denken van de enorme schuld die de overheid heeft opgebouwd bij de elektriciteitsbedrijven…..maar ja de burger betaald voor het wangedrag….en dan te bedenken dat de meeste spanjaarden nog steeds een van de laagst betaalde van europa zijn….

  5. De zogenaamde mondiale beschaving is ver te zoeken een puinhoop is het geen visie voor de toekomst als die er nog komt. Het kortzichtige van korte termijn politiek het leeg roven van de al zo arme bevolking. En dat heerst helaas niet alleen in Spanje. Dit brengt op den duur grote problemen. Een agressieve opstand met een flinke rode doek. Het loopt een keer flink uit de hand. De overheden hebben nog steeds niets geleerd van uit de geschiedenis boeken. De kabels hangen nog overal in de lucht niet echt high tech te noemen. Jammer voor zo,n mooi zonnig land. Hasta luego , hopend op een betere en een gezonde samenleving op deze aardbol. Ondergang of vooruitgang . To be or not to be.

  6. Regelrechte schande, elektriciteit is voor iedereen een basisbehoefte en moet dus betaalbaar blijven! Ik vraag me trouwens af waarom hier niet veel meer zonnepanelen worden geïnstalleerd, dat zou hier toch een onwaarschijnlijk hoog rendement moeten opleveren.

    1. Luk, ik denk dat de verplichting om een vergunning te moeten aanvragen als je zonnepanelen wil installeren mensen tegenhoudt. Via geregisteerde zonnepanelen kunnen ze je dan weer belasten en controleren, want zelfs de zon is niet meer gratis!

    2. Ik denk indien men teveel zonnepanelen plaatst de over produktie die dan terug moet vloeien naar de produktielijnen er niet op voorzien zijn in spanje ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken