skip to Main Content
Mercadona wil de Amazon van supermarkten worden in Spanje

Mercadona wil de Amazon van supermarkten worden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Mercadona is Spanje’s grootste en populairste supermarktketen en dagelijks lopen er miljoenen klanten naar binnen om hun boodschappen te doen bij een van de meer dan 1.600 eigen winkels. Daar waar deze winkels steeds moderner worden is het bedrijf op internet blijven hangen in de jaren negentig van de vorige eeuw. Maar daar komt snel een einde aan met een nieuwe website waarbij de online supermarkt versie 1.0 vervangen zal worden door de 3.0 versie.

Ondanks het feit dat de huidige online supermarkt website van Mercadona niet echt geweldig is en het kopen via internet een reisje terug is naar de negentiger jaren, wist Mercadona toch vorig jaar 3,7 miljoen internetkopers te trekken naar de “retro” online supermarkt. Hiermee is Mercadona ongewild de grootste online supermarkt winkel van het land.

Niet lang geleden werd de normale website van Mercadona compleet omgebouwd tot een moderne bedrijfswebsite met informatie over nieuwe producten, nieuwe winkels en algemeen nieuws over het bedrijf. Het internet kopen echter is nog niet aangepast en ziet er nog net zo uit als 15 jaar geleden.

Prioriteiten

Voor Mercadona eigenaar Juan Roig echter is en blijft de fysieke buurtsupermarkt (er zijn er meer dan 1.600) het belangrijkste en zal het Valenciaanse bedrijf alleen verder gaan met de ontwikkeling van het via internet winkelen als het rendabel is, iets waar het bedrijf van overtuigd is. Mocht Mercadona er echter niet in slagen om succesvol en winstgevend via internet te verkopen dan zal dit geen prioriteit zijn voor Mercadona, aldus Juan Roig.

Aandeel

In Spanje heeft het online kopen bij supermarkten een aandeel van 1,8%, een percentage wat nu nog heel laag is in vergelijking bijvoorbeeld met Groot Brittannië waar dit 7% is of Nederland waar dit percentage gestegen is naar 16%. Men meent dat dit percentage in 2020 zal stijgen naar 4% in Spanje maar mocht de online winkel van Mercadona aanslaan dan is de kans groot dat dit percentage hoger zal zijn. Wat betreft fysieke winkels is Mercadona met 24,7% aandeel de marktleider gevolgd door Carrefour met 8,9%. Carrefour heeft recent ook al aangegeven meer aandacht te gaan besteden aan de online supermarkt.

Una mierda!

Niet lang geleden wist de eigenaar Juan Roig zijn website “una mierda” te noemen wat letterlijk “shit” is. Volgens de Valenciaanse zakenman heeft Mercadona zich veel te veel gefocust op de verkoop en ontwikkelingen in de supermarkten en heeft het bedrijf de vooruitgangen op het internet een beetje links laten liggen. Daarom is de jongste dochter van de eigenaar (Juana Roig) aangesteld om de website, internet winkel en alles omtrent het online aanwezig zijn te gaan verbeteren.

Klaar voor gebruik maar…

In principe is de nieuwe online winkel klaar voor gebruik maar is Mercadona nog aan het onderzoeken wanneer deze geactiveerd moet worden, hoe men de bezorging en distributie gaat regelen etc. Er zijn nog veel problemen die opgelost moeten worden maar mocht het zover zijn dat de winkel online vernieuwd is dan kan Mercadona uitgroeien tot de Amazon bij de supermarkten, precies wat Juan Rig graag zou willen zien.

PS: voordat lezers het gaan vragen, er is niets bekend over eventuele levering naar het buitenland 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ondanks dat de website vernieuwd gaat worden blijf ik gewoon zelf de boodschappen doen bij de Mercadona. Aan het einde van de maand gooi ik daar 2 winkelkarren vol en die laat ik dan thuis brengen. Ik wil graag zelf op de verpakkingen kunnen kijken in verband met houdbaarheids datums, dat kan niet als je online besteld en heb je kans dat een produkt nog maar 1 of dagen houdbaar is. Toch ben ik blij dat de website vernieuwd wordt want als ik door bijv. ziekte niet naar de Mercadona kan gaan is online winkelen de enige noodzakelijke oplossing.

  1. Leo, helemaal mee eens, versprodukten moet je vtv “in fraganti” kunnen zien.
   Ik weet zeker dat Roig daar een oplossing voor zal vinden.
   Voor mij de beste supermarkt van Spanje, ze scoren bij mij met hun assortiment en goede, betaalbare eigen merken, bereikbaarheid in de buurt, overzichtelijkheid, hygiëne, snelheid aan de kassa en korrekt optredend personeel.

  2. Wat blijkt is dat verpakte spullen veel gekocht wodren online maar de vers producten niet. Mercadona kan het zich niet veroorloven en zou dat ook zeker niet doen om producten over tijd aan te bieden. Maar … wnkelen blijft toch altijd leuker (niet altijd) en beter.

   1. Ik had het niet over produkten over datum maar over produkten die na 1 of 2 dagen op hun datum zijn en dat is te kort als je maandelijks groot inkoopt. Heb dat eerder meegemaakt toen ik vlees produkten online bestelde bij de Mercadona al is dat nu al heel wat jaren terug. Ik vind net zoals Piet de Mercadona veruit de beste(ook in service en vriendelijk personeel) en koop daar dan ook 95% van de produkten en de rest in zeer kleine getallen bij de Lidl en de Cashber. Daarnaast is winkelen bij de Mercadona op een of andere manier toch altijd fijner dan elders.

    1. aha, ok daar heb ik geen ervaring mee maar 1 f 2 dagen is wel laat inderdaad. Het hort dezelfde dag nog, of binnen 1 of 2 uur zoals bij Amazon, geleverd te worden. Winkelen bij de Mercadona is als je in Spanje woont de normaalste zaak want de meeste mensen gaan naar deze super toe. Dat er bij anders supers betere en soms goedkopere producten te vinden zijn is ook een waarheid. Overigens zijn de Lidl en Aldi ook flink bezig in Spanje.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken