skip to Main Content
Spanje neemt opnieuw het beheer over een eilandje over van Frankrijk

Spanje neemt opnieuw het beheer over een eilandje over van Frankrijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SAN SEBASTIAN – Het kleine eilandje Isla de los Faisanes ligt middenin de Bidasoa rivier tussen de Spaanse stad Irun en het Franse Hendaye. Op zich niks mis mee ware het niet dat dit eilandje bekend staat als het kleinste grondgebied ter wereld bestaande uit slechts 6.820 vierkante meter, iets minder dan de oppervlakte van anderhalf voetbalveld. Op het eiland woont niemand en het heeft, buiten enkele dieren zoals fazanten, nog nooit bewoners gehad. Toch is het bijzonder aan het eiland dat elke zes maanden of Frankrijk of Spanje de eigenaar is van het eilandje.

Van 1 februari tot en met 31 juli hoort het eiland bij Spanje. Van 1 augustus tot en met 31 januari hoort het bij Frankrijk. Op het eiland werden in de 17e eeuw veel conferenties gehouden. Onder andere werd in 1659 hier het Verdrag van de Pyreneeën gesloten. Midden op het eiland staat een steen ter herdenking van deze gebeurtenissen. Ook werden hier gijzelaars uitgewisseld, troonopvolgers van huwbare leeftijd afgeleverd enzovoort.

Het Fazanteneiland, Isla de los Faisanes in het Spaans en Île des Faisans of Île de l’hôpital in het Frans en Konpantzia in het Baskisch, staat bekend als een condominium wat een “staat van gedeelde soevereiniteit” is. Het Fazanteneiland staat jaarlijks zes maanden onder Spaanse en zes maanden onder Franse jurisdictie, maar beide landen claimen het gehele jaar door het recht de eigen onderdanen te berechten voor aldaar gepleegde overtredingen.

De laatste keer dat er iets spannends gebeurde op het eiland was in 1974 toen diverse leden van de ETA afscheidsbeweging probeerden de grens over te treden maar werden gepakt door de Guardia Civil. Een van de agenten overleed bij die confrontatie terwijl ook een terrorist het leven liet in de poging de grens te overschrijden.

Het grootste gevaar wat het Fazanteneiland nu heeft is te verdwijnen aangezien het eiland steeds kleiner wordt. Daarom hebben de Spaanse en Franse autoriteiten afgesproken samen een poging te doen om met verschillende maatregelen het historische eiland te redden.

Foto: Público

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken