Internationale dag van de croissant of ‘cruasán’ in Spanje

Spanje viert ook de internationale dag van de croissant of ‘cruasán’
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op 30 januari is het wereld-croissant-dag en dat moet gevierd worden. Om de Spaanse internationale “cruasán” dag te vieren staan we even stil bij een van de meest geliefde zoete ontbijt snacks in Spanje. Je ziet ze overal in Spanje en met name tijdens het ontbijt in de bar of op een terras zijn de café con leche en croissant veel te zien. Maar waar komt dat lekkere broodje eigenlijk vandaan en waarom denkt iedereen dat de croissant een Franse uitvinding is terwijl dat dus niet zo is.

Dat heerlijke bladerdeeg broodje in de vorm van een halvemaan is een van Spanje’s meest geliefde ontbijtjes. Loop een Spaanse bar binnen en overal zie je de croissants, of zoals de Spanjaarden zeggen “cruasán” op de toonbank staan en worden ze gretig gegeten door de mensen die een café con leche of cortado komen drinken voor een ontbijtje met croissant (of soms een magdalena of ander gebakje).

De croissant is geen Spaanse uitvinding maar ook niet zoals veel mensen denken, een Franse uitvinding. Het waren wellicht wel de Fransen die het recept van de croissant perfectioneerden maar oorspronkelijk komt de croissant volgens de legende uit Wenen, Oostenrijk dus.

Oostenrijk

In 1839 werd door de Weense zakenman August Zang de croissant in Parijs geïntroduceerd toen hij een zaak opende met Weense broodjes en gebak. Daar verkocht hij onder andere de kipferl die gezien wordt als de voorloper van de nu populaire croissant. 

August Zang bedacht een variant op de kipferl, gemaakt van getoerd deeg (een soort bladerdeeg). Deze werd door haar vorm door de Parijzenaren vernoemd naar de halve maan en kreeg de naam croissant. In Latijns Amerikaanse landen noemt men de croissant dan ook niet bij deze naam maar zegt men “medialuna”, halvemaan dus.

Legenden

Rond het ontstaan van de croissant bestaan de nodige legenden. Zo zou de kipferl ontstaan zijn tijdens de belegering van Wenen in 1683. Volgens de overlevering groeven de Ottomanen een tunnel onder de stad, die uitkwam bij een bakkerij. 

De bakkers, die al vroeg aan het werk waren, sloegen alarm waardoor de aanval werd afgeslagen. Als overwinningssymbool werd een halvemaanvormig broodje gebakken.

Het is niet helemaal bekend wanneer en door wie de croissant in Spanje werd geïntroduceerd maar dit bleek wel een succes te zijn want er worden heel veel croissants gegeten. 

Overigens zijn er twee vormen croissants te vinden in Spanje, de halvemaan vorm (con cuernos) en de rechte croissant. Daarnaast zijn er nog vele varianten, met chocolade, met ham/kaas, met andere zoetigheid of volkoren. Genoeg keuze dus.

Beeld: Freepik
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.