Politie ontmantelt organisatie vanwege diefstal en verkoop jachthonden in Valencia

Politie ontmantelt organisatie vanwege diefstal en verkoop jachthonden in Valencia
Beeld: Guardia Civil

Politie ontmantelt organisatie vanwege diefstal en verkoop jachthonden in Valencia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Guardia Civil politie heeft in het kader van de operatie “JASCAN” een criminele organisatie in Valencia ontmanteld die zich bezighoudt met de diefstal en verkoop van jachthonden. Vier mensen zijn gearresteerd en een ander wordt onderzocht wegens vermeende misdaden van diefstal, dierenmishandeling, het achterlaten van dieren, vervalsing van documenten en het behoren tot een criminele organisatie.

Tijdens deze operatie werden 32 honden in een erbarmelijk staat teruggevonden maar konden ze gered worden. Deze honden hebben een waarde van ongeveer 50.000 euro en waren gestolen in de provincies Valencia, Castellón en Albacete. Daarnaast heeft de politie 48 valse identificatiekaarten voor rashonden en 32 vervalste paspoorten gevonden, evenals 3 jachtgeweren en 1 karabijn.

De operatie begon in september 2020 naar aanleiding van twee klachten over gewelddadige roofovervallen op jachthonden in de steden Llanera de Ranes en L’Enova (Valencia). Later werden er meer diefstallen van honden gemeld zoals in Almansa (Albacete) en in Barracas (Castellón).

Nadat de leden van het netwerk waren gelokaliseerd, werd er gezocht bij het huis van de leider, evenals in een schuur (voormalige veehouderij) die hij runde en in verschillende huizen in L’Alcudia de Crespins en Canals. Uiteindelijk werden de honden in betreurenswaardige omstandigheden gevonden.

Bij een aantal van deze dieren werden sneden in de nek gemaakt voor het verwijderen van de identificatiechip. Sommige honden zijn door de vermeende daders vrijgelaten toen ze erachter kwamen dat ze door de Guardia Civil onderzocht werden.

Naast dat er 4 leden van de organisatie zijn gearresteerd, wordt ook een dierenarts onderzocht die nieuwe chips in de gestolen honden had geïmplanteerd en nieuwe paspoorten en identificatiekaarten had gemaakt, zonder deze te registreren bij de RIVIA (Registro Informático Valenciano de Identificación Animal).

Werkwijze

Leden van het netwerk plaatsten advertenties waarin de ontvoerde honden werden verkocht op websites. Nadat de aankoop was gedaan, stuurden ze de dieren via een transportbedrijf met een verzendservice voor huisdieren naar verschillende delen van Spanje. De dieren werden voorzien van nieuwe identificatiechips en vervalste identiteitskaarten en paspoorten om zo de verkoop legaal te laten lijken.

De geredde honden zijn allemaal onderzocht door dierenartsen en zijn voorlopig in verschilledne hondenopvangcentra ondergebracht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.