Search
menu
Search

Dit is het Spaanse dorp in Cuenca dat een gratis nieuw huis en werk aanbiedt als je er naartoe verhuist

Dit is het Spaanse dorp in Cuenca dat een gratis nieuw huis en werk aanbiedt als je er naartoe verhuist
Beeld: Google Streetview / screenshot

Dit is het Spaanse dorp in Cuenca dat een gratis nieuw huis en werk aanbiedt als je er naartoe verhuist

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CUENCA – Het is geen nieuw fenomeen in Spanje. Om de ontvolking van grote delen van het platteland een halt toe te roepen, bedenkt het gemeentebestuur van vele kleine dorpjes een aantrekkelijk aanbod voor nieuwkomers. Villalgordo del Marquesado is de laatste in die reeks van stuntaanbiedingen. Het ligt in de provincie Cuenca, in het een regio die bekend is komen te staan als het Spaanse Lapland, omwille van haar extreem lage bevolkingsdichtheid. Over het Spaanse Lapland lees je HIER meer.

Eigenlijk is het een beetje een valse gedachte dat het Spaanse binnenland leeggelopen is. Het is namelijk altijd al erg dunbevolkt geweest. Wat wel gebeurd is, is dat de Spaanse steden tijdens de tweede helft van de 20e eeuw verdubbeld of verdrievoudigd zijn in omvang, terwijl het platteland nauwelijks toenam of hier en daar ook afnam que bevolking. Velen werden naar de steden gelokt om daar in de door Franco nieuw gebouwde fabrieken te werken. Dat gigantische onevenwicht tussen het stedelijke Spanje en een groot deel van het platteland dat enorm dunbevolkt is, vormt een van de grootste uitdagingen van het land.

Het dorp Villalgordo del Marquesado in de provincie Cuenca sluit zich aan bij een reeks gemeentebesturen die een poging doen om mensen terug naar het platteland te lokken. Op dit moment heeft het dorp slechts 80 inwoners. Net voor de kerstloterij El Gordo sloot jammer genoeg ook de bar van het dorp. Omdat dat een belangrijk lokaal was in de omgeving, biedt het gemeentebestuur nu een gratis woning aan hij of zij die het etablissement overneemt.

“Wij bieden het lokaal, verwarming, koelkasten en een woning die tegen de zomer klaar moet zijn”, vertelt de burgemeester Natalio Valencia. Een unieke kans voor wie zich aan een groot, doch comfortabel avontuur wil wagen in het lege Spanje. Interesse? Contacteer het gemeentebestuur van Villalgordo del Marquesado in je beste Spaans via 969 29 02 01 of via villalgordo-marquesa@local.jccm.es

Lees ook eens:

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?