skip to Main Content
Demonstrerend Spanje wordt monddood gemaakt met nieuwe wetten

Demonstrerend Spanje wordt monddood gemaakt met nieuwe wetten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

mordaza1MADRID – Afgelopen donderdag was een zwarte dag in de democratie, aldus Greenpeace. Op die dag werd, door slechts de stemmen van de Partido Popular (PP), de nieuwe Ley de Seguridad Ciudadana aangenomen. Deze nieuwe strenge wet, ook wel de Ley de Mordaza genoemd, zal er voor zorgen dat het protesteren en de mening uiten in het openbaar in Spanje alleen nog maar moeilijker wordt. Zo kan het uiten van onvrede over het huidige politieke beleid van de Partido Popular een protestant duur komen te staan met boetes die kunnen oplopen tot wel 600.000 euro.

Protesteren in Spanje wordt met de aanname van de nieuwe wet Ley de Seguridad Ciudadana nog moeilijker gemaakt. De nieuwe wet, die alleen door de regerende PP partij werd aangenomen aangezien zij een meerderheid hebben in het parlement, moet er voor zorgen dat er minder gedemonstreerd zal worden en dat de geweldplegers thuis blijven. Althans dat zegt de regering. De PP zegt nu net dat het demonstreren alleen maar veiliger wordt voor de Spanjaarden. Op het moment van de aanname van de nieuwe wet, hadden veel parlementariërs hun monden gesnoerd als teken van onvrede en protest.

Volgens velen zal de nieuwe wet veel protestanten afschrikken aangezien er boetes kunnen worden opgelegd tot wel 600.000 euro, een belachelijk hoog bedrag wat menig Spanjaard nooit van hun leven zal kunnen betalen. Daarnaast heeft de politie nog meer vrijheid gekregen om te kunnen optreden indien zij het niet eens zijn met een demonstratie.

Oppositie

De oppositiepartijen zien in deze nieuwe wet een maatregel van de Partido Popular (PP) om het volk ondemocratisch onder controle te houden. Sinds dat de PP in 2011 het roer overnam van de socialistische PSOE en meteen hun verkiezingsbeloftes verbraken en belastingen verhoogden en nog andere vergaande maatregelen troffen, is er non-stop gedemonstreerd in Spanje. Met name in de hoofdstad Madrid was het niet ongebruikelijk om soms wel 30 tot 50 demonstraties op een dag te zien.

Demonstreren en protesteren tegen maatregelen van een regering is vaak de enige vorm van het volk om hun ongenoegen te uiten over een bepaalde situatie of politieke actie. Als dat monddood wordt gemaakt blijft er niet veel meer over van een democratie, aldus tegenstanders van de nieuwe vergaande wet.

Hoge boetes

Wie vanaf nu een gebouw bezet, onaangekondigd een protestmars organiseert, een sit-in organiseert of eraan denkt politie(geweld) te filmen riskeert megaboetes tot 30.000 euro, soms zelfs 600.000 euro. De politie krijgt dan weer groen licht om hard en willekeurig op te treden. Bovendien krijgen bestaande (illegale) zwarte lijsten met daarop namen van activisten en demonstranten een legaal statuut.

In de Spaanse pers worden daarom al veel verwijzingen gemaakt naar het regime van de dictator Franco. Ook de internationale pers is het totaal niet eens met de nieuwe maatregelen van de Spaanse regering – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken