skip to Main Content
Nederlander eert Spaanse dictator Franco met museum in Amsterdam

Nederlander eert Spaanse dictator Franco met museum in Amsterdam

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ieder heeft zo zijn of haar eigen hobby maar volgens veel Spanjaarden gaat dit toch echt net iets te ver. De Nederlander Henk wist deze week de Spaanse pers te halen omdat hij in zijn woning in de Jordaan in Amsterdam een heus pro Franco museum heeft geopend. Volgens de El País krant gaat het om een kleinzoon van een Nederlander die in de Spaanse Burgeroorlog voor Franco vocht.

De 67-jarige eigenaar van het Franco museum is Henk de Groot, een ex-medewerker van de luchtvaartmaatschappij KLM en ex boxer die in de meest liberale stad van Europa zijnde Amsterdam een museum heeft geopend waar vrijheid van meningsuiting niet is toegestaan, net zoals ten tijde van de Spaanse dictator Francisco Franco. Boven de deur van het museum is al te lezen “Verboden gebied voor roden (communisten)”.

Henk is met enige regelmaat op de fiets te zien in de stad terwijl hij gekleed in een shirt met daarop de Spaanse vlag en de adelaar als eerbetoon aan zijn opa en uiteraard generaal en dictator Franco. Als Spanjaarden hem over straat zien fietsen schreeuwen ze hem vaak na met “Facha de mierda” maar dat maakt Henk niets uit. Het enige wat de ex boxer, niet iemand waar je ruzie mee wilt hebben, dan schreeuwt is “Arriba España”, dit terwijl hijzelf geen Spanjaard is. Volgens eigen zeggen heeft hij als eens bijna een goede ruzie gehad met 8 Catalaanse toeristen maar gelukkig kon hij op tijd vluchten.

Torremolinos

Weduwnaar Henk zelf vindt dat hij erg tolerant is maar dat zijn kinderen links denken vindt hij erg betreurenswaardig. Gedurende de zomer is Henk normaal gesproken te vinden in een appartement in de badplaats Torremolinos maar het feit dat de Nederlander fan is van Franco heeft ervoor gezorgd dat de huisbaas hem niet meer in zijn complex wil hebben. Volgens hem is dat logisch want de goede man is zo rood als wat.

In het museum in de Jordaan zijn meer dan 1.000 foto’s te zien maar ook vlaggen, boeken, handdoeken, aanstekers, lakens en vele andere objecten en artikelen met daarop het gezicht van Franco of iets wat met zijn dictatuur te maken heeft. De meeste artikelen die tentoongesteld worden zijn gekocht in Spanje en als souvenir meegenomen naar Nederland. Veel Spaanse bezoekers zal Henk waarschijnlijk niet krijgen, al zijn er ook in Spanje nog meer dan genoeg Franco-fans om ze zo maar te noemen.

Franco?

Voor diegene die niet weten wie Franco was: Generalísimo Francisco Franco was een Spaans staatsleider, regent, president en generaal. Hij regeerde met harde hand van 1939 tot zijn dood in 1975 als dictator over Spanje. Na het concordaat met de Heilige Stoel in 1953 liet hij zich Caudillo de España por la Gracia de Dios (vertaald leider van Spanje bij de Gratie Gods) noemen. Francisco Franco heeft Spanje gedurende 39 jaar geregeerd als een dictator en eigenlijk is Spanje pas sinds zijn dood in 1975 aan een inhaalstrijd begonnen om moderner en democratischer te worden en bekend te worden als een van de meest liberale democratieën van de wereld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. ik wil u er op wijzen dat franco zijn land 70 jaar gedient heeft , waarvan 40 jaar als staatshoofd , u noemt franco een dictator en fascist , maar wie hebben de burgeroorlog ontketent ? wie hebben 9000 nonnen , priesters enz afgeslacht ? wie hebben jose antonio , calvo setelo vermoord? wie hebben de goudvoorraad van spanje gestolen? wie waren de vrienden van stalin ? franco? of de roden , en wie waren mao , fidel , che guavara? etc waren dat niet de fascisten / dictators , franco heeft spanje gered , en de catholieke kerk , viva franco y arriba españa

  1. Beste Tom de Groot,

   200.000 republikeinen geëxecuteerd tijden de oorlog, 50.000 geëxecuteerd na de oorlog. Nog eens tienduizenden omgekomen om Spaanse werk/concentratiekampen. 200.000 hongerdoden in de veertiger jaren omdat de gehele oogst naar het Duitse oostfront werd gestuurd, 10.000 Spanjaarden in Duitse concentratiekampen (voornamelijk Mauthausen) waarvan er zo’n 7000 om het leven kwamen. 4.000 Spanjaarden omgekomen bij slavenarbeid op de Channel Islands. 500.000 mensen werden uit Spanje verdreven, waarvan de meesten nooit meer terugkwamen. Ook zijn er ten tijde van de dictatuur (die ik van u ongetwijfeld geen dictatuur mag noemen) vele duizenden baby’s geroofd en geplaatst in Franquistische huizen. Schattingen van dit aantal lopen op tot 300.000.

   Generaal Mola, de grote aanstichter achter dit geweld, schreef op de eerste dag na de mislukte fascistische coup: ‘We moeten terreur zaaien (..) iedereen elimineren die niet denkt zoals wij’. Graag wil ik u erop wijzen dat de fascistische zijde 10 maal zoveel executies op zijn naam heeft staan de de Republikeinse zijde, waarvan velen onschuldige burgerslachtoffers waren.

   U vraagt wie de oorlog ontketend heeft: Mola, Sanjurjo en Franco, reactionaire fascisten die niet konden leven met de democratisch gekozen regering in Spanje. De katholieke kerk steunde de fascisten puur met het eigen gewin voor ogen.

   Ik raad u aan niet slechts de fascistische propaganda te geloven en eens een aantal goede boeken met betrekking tot de oorlog te lezen, te beginnen met The Spanish Holocaust van Paul Preston. Graag na lezen een reactie hier. En het liefst ook een excuses voor uw eerdere uitspraken.

   Of u moet concentratiekampen en vernietigingskampen, het bombardement op Guernica en de slachting op de snelweg tussen Malaga en Almeria allemaal heel verdedigbaar vinden natuurlijk. Dat kan ook, maar dan begin ik toch te twijfelen aan uw mentale gesteldheid.

   groet,

   Tristan

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken