skip to Main Content
Het is ook in Spanje weer zomertijd met de klok één uur vooruit
123rf

Het is ook in Spanje weer zomertijd met de klok één uur vooruit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze zaterdag op zondag nacht om 02.00 uur zal de klok één uur vooruit worden gezet naar 03.00 uur en dus zullen we een uur minder slapen. Zondag zal dus een dag zijn met maar 23 uur. Heel Europa zal de klok een uur vooruit zetten en in totaal zullen de inwoners van 75 landen minder slapen in de nacht van zaterdag op zondag, het laatste weekend van maart.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men op deze manier zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Afschaffing

Binnen de EU voert men al langere tijd een discussie over het wel of niet in stand houden van de zomertijdsregeling maar vooralsnog zullen alle Europeanen tot 2021 nog tweemaal per jaar de klok moeten veranderen. Er leek in 2018 beweging te komen in een mogelijke afschaffing nadat meer dan 80% van de deelnemers aan een zomertijd-enquête besloten dat het tijd was om op te houden met het wijzigen van de klok. Voorlopig is er echter nog niets gewijzigd.

Oorsprong

De meeste wetenschappers zijn het echter eens dat de oorsprong van de zomertijd afkomstig is van een brief van Benjamin Franklin die hij in 1784 naar de krant Journal de Paris schreef. Later werd deze brief als grap betiteld want hij wilde alleen maar dat de Fransen eerder opstonden. De meest aangenomen theorie is echter dat de uursverandering is begonnen tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig toen er vele energiezuinige maatregelen bedacht werden.

Hoe het ook zij, we zullen allemaal dit weekend een uur minder slapen tenzij we op zondagochtend heerlijk uitslapen, dat maakt veel goed.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Zomertijd instellen en niet meer veranderen. IK ziet het liever later donker worden omdat de avonden in Spanje het meeste leven bevatten.

  2. Wat een onzin. Wie slaapt er nu minder, men slaapt hoogstens tot het later is en merkt dan bij het opstaan dat het een uur later is. Zouden er werkelijk zoveel mensen zijn die zich im het weekend laten regeren door de klok ? Het veel gebruikte argument dat vooral koeien er last van zouden hebben omdat ze op andere tijden gemolken worden lijkt me alleen opgaan voor koeien die klok kunnen kijken. Als zij dat niet doen en hun baas ook niet merkt niemand er iets van.

    1. Goede dag,
      Wanneer komt er eindelijk iemand op het idee om bij afschaffing van winter/zomertijd, de klok een half uur te verzetten? Ik dus!

    2. Mijn honden komen nadat de zomertijd is ingegaan toch echt de zelfde tijd om eten vragen wat dan ineens een uur verschil is. Dit is nu niet zo´n probleem maar met de wintertijd wel. Ik zelf loop met het probleem dat ik moet eten op vaste tijden anders gaat het niet erg goed met mij dus als de klok een uur veranderd moet ik mezelf op de zelfde tijdstippen houden en de klok negeren maar ik heb ook nog een vrouw en we willen uiteraard zelfde tijdstippen eten. Nu los ik dit al tijden op om kleine dingen te eten alvorens het grote maal maar vervelend blijft het wel. En nee ik heb geen suiker. Voor mij is het wel zo handig als de klok gewoon niet meer veranderd.

  3. Een uur minder slapen? Wat dacht je van geen wekker op zondag ?. Gelukkig nog maar een paar keer, dan zijn we er lekker vanaf!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken