menu: rubrieken, zoeken & meer

Herinnering: Vanaf 30 maart verplichte PCR-test om Spanje over de weg binnen te komen

Herinnering: Vanaf 30 maart verplichte PCR-test om Spanje over de weg binnen te komen
Beeld: Europa Press

Herinnering: Vanaf 30 maart verplichte PCR-test om Spanje over de weg binnen te komen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf dinsdag 30 maart is het verplicht om de uitslag van een negatieve PCR-test die 72 uur voor aankomst in Spanje is afgenomen te laten zien als je over de weg vanuit Frankrijk Spanje binnenkomt. Tot nu toe hoefden alleen reizigers die via vliegvelden en havens het land binnenkwamen een negatieve PCR-testuitslag te tonen maar daar komen nu eigen vervoer reizigers bij.

Afgelopen zaterdag 27 maart heeft het Ministerie van Volksgezondheid via een publicatie in de Spaanse staatscourant BOE laten weten dat drie dagen na publicatie eigen vervoer reizigers die over land vanuit Frankrijk Spaans grondgebied binnenkomen ook een negatieve PCR-testuitslag van max. 72 uur oud moeten laten zien.

Omdat de BOE op zaterdag 27 maart werd gepubliceerd en drie dagen later deze nieuwe corona-maatregel ingaat, is het laten zien of bij je hebben van een negatieve PCR-testuitslag van max. 72 uur oud vanaf dinsdag 30 maart 00 uur verplicht. 

Het is ons niet bekend hoe hierop gecontroleerd gaat worden maar er is een kans dat er grenscontroles komen of bij de tolpoorten. We hebben hierover geen verdere informatie kunnen vinden. Het niet bij je hebben van een negatieve PCR-testuitslag kan boetes opleveren.

De verplichting van de PCR-test geldt voor alle reizigers van 6 jaar en ouder die Spanje via Frankrijk over de weg binnenkomen, ongeacht de nationaliteit en het land vanwaar men reist.

De negatieve PCR-testuitslag-eis geldt niet voor vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk de grens moeten passeren, grenswerkers en voor inwoners van Frankrijk die binnen een straal van 30 kilometer rondom hun woonplaats reizen, inclusief als dit over de grens is.

SpTH-formulier?

In de staatscourant wordt op zaterdag niets vermeld over het verplicht in te vullen zogenaamde SpTH-formulier . Het achterlaten van reis- en persoonlijke informatie via dit online in te vullen formulier is al verplicht sinds de zomer 2020 voor reizigers die via een vliegveld of haven Spanje binnenkomen.

Zoals wij het nu begrijpen is de PCR-test nu wel verplicht voor alle reizigers die over land via Frankrijk Spanje binnenkomen maar is het invullen van het SpTH-formulier (nog) niet verplicht. 

Letterlijke tekst

Hieronder de Spaanse tekst zoals deze vermeld wordt in de BOE-A-2021-4802 (primero) vertaald naar het Nederlands:

Alle personen, ouder dan zes jaar, afkomstig uit risicogebieden in Frankrijk, die over land in Spanje aankomen, moeten een PCR-test (RT-PCR), een TMA-test of een ander type diagnostische test voor SARS-CoV-2 ondergaan op basis van gelijkwaardige moleculaire technieken, met negatief resultaat, uitgevoerd in de 72 uur voor aankomst.

Risicogebieden zijn alle gebieden in Frankrijk die door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding zijn geclassificeerd met een risiconiveau van donkerrood, rood, oranje of grijs, op basis van de gecombineerde indicatoren die zijn vastgesteld in Aanbeveling (EU) 2021/119 van de Raad van 1 februari 2021 tot wijziging van Aanbeveling (EU) 2020/1475 betreffende een gecoördineerde aanpak ter beperking van het vrije verkeer in reactie op de COVID-19-pandemie.