Meer dan 2,9 miljoen personenwagens in Spanje hebben geen verplichte verzekering

Meer dan 2,9 miljoen personenwagens in Spanje hebben geen verplichte verzekering
Beeld: Canva

Meer dan 2,9 miljoen personenwagens in Spanje hebben geen verplichte verzekering

MADRID – Naar aanleiding van een vraag in het Spaanse parlement blijkt dat er in Spanje meer dan 2,9 miljoen personenwagens zijn die rondrijden zonder de verplichte autoverzekering. Het niet hebben van een geldige ITV (APK) wordt gezien als een ernstige overtreding met een boete tussen de 200 en 500 euro maar het niet in orde hebben van een autoverzekering is een nog ernstiger vergrijp en kan beboet worden met boetes tussen de 601 en 3.005 euro.

Volgens de jaarcijfers (2020) van de Spaanse verkeersdienst DGT zijn er 24.716.898 personenwagens (turismos) in Spanje. 5,7 miljoen van deze auto’s is onder de 4 jaar oud terwijl 3,7 miljoen auto’s een leeftijd hebben tussen de 5 en 9 jaar oud. Er zijn in Spanje 5,5 miljoen autoś tussen de 10 en 14 jaar oud en 5,1 miljoen auto’s tussen de 15 en 19 jaar en 4,7 miljoen auto’s zijn ouder dan 20 jaar. De gemiddelde leeftijd van een auto in Spanje steeg in 2020 van 12,7 naar 13,2 jaar.

Nu blijkt dat 2.957.530 van deze personenwagens rondrijdt zonder de verplichte autoverzekering wat als een ernstig vergrijp wordt gezien en kan beboet worden met boetes tussen de 601 en 3.005 euro. Nationaal gezien betekent dit dat ongeveer 9 van de 100 auto’s niet verzekerd zijn. 

De Spaanse wet zegt dat bij niet-naleving van de verzekeringsplicht er een verbod is op verkeersdeelname in en buiten Spanje en dat de onverzekerde voertuigen in beslag worden genomen totdat de verzekering in orde is. Alle daaruit vloeiende kosten zijn voor rekening van de eigenaar van het voertuig die daarnaast ook een hoge boete moet betalen.

De meeste onverzekerde auto’s rijden rond in de provincie Barcelona met 303.986 voertuigen gevolgd door de Madrid regio met 291.460 voertuigen, de provincie Valencia met 142.308 auto’s, de provincie Málaga met 132.931 auto’s en de provincie Alicante met 130.496 personenwagens. Op deze website staan alle 52 Spaanse provincies met daarachter de aantallen onverzekerde personenwagens en het percentage op het totaal aantal geregistreerde auto’s in die provincies.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.