Search
menu
Search

Nederland en België zetten Russische diplomaten uit maar hoe is dat in Spanje?

Nederland en België zetten Russische diplomaten uit maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: Canva

Nederland en België zetten Russische diplomaten uit maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag werd bekend dat diverse landen Russische diplomaten uitzetten. In Nederland gaat het om 17 diplomaten, in België zijn dat 21 diplomaten, Ierland zet 4 Russen uit en in Tsjechië gaat het om 1 persoon. Maar hoe is dat in Spanje, worden daar ook ‘verdachte’ Russische diplomaten het land uitgezet?

Volgens de NOS zijn er in Nederland 75 Russische diplomaten geaccrediteerd waarvan nu 17 verdachte diplomaten het land worden uitgezet. De specifieke reden is niet bekend maar het gaat waarschijnlijk om vermeende spionage. In België gaat het volgens de VRT om 21 diplomaten uit Brussel en Antwerpen die van spionage verdacht worden. Rusland zal waarschijnlijk nu antwoorden door buitenlandse diplomaten Rusland uit te zetten.

Maar hoe is dat in Spanje, zet de Spaanse regering ook Russische diplomaten het land uit? Dat deze diplomaten in Spanje ook spionage werkzaamheden zullen uitvoeren is eigenlijk al bekend. Maar voorlopig heeft Spanje nog geen Russische diplomaten het land uitgezet. Spanje bereidt zich wel voor op een mogelijke evacuatie van het Spaanse ambassadepersoneel in Rusland omdat Spanje, net zoals andere EU-landen op Poetins zwarte lijst staat van onvriendelijke landen. 

De kans is groot dat als gevolg van het uitzetten van de Spaanse diplomaten, Spanje hetzelfde zal doen met Russische diplomaten in Spanje. De redactie heeft niet kunnen achterhalen hoeveel Russische diplomaten er in Spanje zijn. 

Naast de Russische ambassade in Madrid heeft Rusland nog twee andere vertegenwoordigingen in Spanje. Deze vertegenwoordigingen omvatten consulaten in Barcelona en Sevilla.

Eerder hebben we al eens geschreven dat er in Spanje meer dan 207.000 Russen en Oekraïners wonen, om precies te zijn 112.034 Oekraïners en 95.239 Russen. Het gaat dan om die inwoners die zich officieel hebben geregistreerd bij de gemeente. Van het totaal aantal Oekraïners zijn er 9.878 in Spanje geboren en zijn 100.563 geboren in Oekraïne terwijl 1.600 van hen een Oekraïense nationaliteit hebben maar in een ander land geboren zijn. Meer informatie lees je HIER.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?