Spanje trek 16 miljard euro uit als antwoord op de inflatie na Russische invasie

Spanje trek 16 miljard euro uit als antwoord op de inflatie na Russische invasie
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Spanje trek 16 miljard euro uit als antwoord op de inflatie na Russische invasie

MADRID – Het begin van de oorlog in Oekraïne heeft ook in Spanje lelijk huisgehouden. Volgens het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) zijn vooral de prijzen van elektriciteit, brandstoffen, voeding en niet alcoholische dranken sterk gestegen. De inflatie steeg in Maart bijna 10% en bereikt daarmee het hoogste niveau sinds 1985. Gisteren keurde de Spaanse overheid een nationaal plan goed als antwoord op die crisis.

9.8% steeg de Spaanse inflatie in maart om precies te zijn. 2,2% boven de 7,6% die een maand eerder in februari geregistreerd werd. De data die afgelopen woensdag werden gepubliceerd over de prijzen van consumptiegoederen bevestigen die trend. Vooral in elektriciteit, brandstoffen, voeding en non-alcoholische dranken zijn de stijgingen voelbaar.

Het ministerie voor Economische Zaken verklaart dat 73% van de stijging toe te schrijven is aan de oorlog in Oekraïne. Op dinsdag werd in Spanje een nationaal plan goedgekeurd (España Responde) als antwoord op de crisis. Dat plan zou “de stijgende tendens omkeren, en de stijgende prijzen voor families en bedrijven op korte termijn tot gematigde niveaus drukken”. De consumptieprijzen zijn ondertussen namelijk al 13 maanden aan een stijgende lijn bezig. In maart kwam er gemiddeld 3% bij, de grootste stijging sinds 1977. De stijgende brandstofprijzen hebben een groot aandeel in dat cijfer.

Op dinsdag keurde de regering een plan goed dat een antwoord moet bieden op de crisis. Men hoopt de effecten van de oorlog in Spanje te drukken, de meest kwetsbaren te steunen en de prijzen van brandstoffen en elektriciteit te drukken. In eerste instantie voorziet het plan 16 miljard euro in publieke uitgaven. 6 miljard euro daarvan zijn directe hulp en verlaging van belastingen, de overige 10 miljard euro gaat naar economische maatregelen die door het ICO worden genomen (Instituto de Crédito Oficial, de Spaanse nationale bank).

Het plan rust op 8 grote thema’s en 5 actiegebieden: steun aan families, arbeiders en ontheemden; steun aan het bedrijfsleven; maatregelen voor de transportsector; cyberveiligheid en energie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.