Supermarkten mogen dankzij een wetswijziging de verkoop van producten beperken in Spanje

Supermarkten mogen dankzij een wetswijziging de verkoop van producten beperken in Spanje
Beeld: Europa Press

Supermarkten mogen dankzij een wetswijziging de verkoop van producten beperken in Spanje

MADRID – Supermarkten en winkels in Spanje mogen vanaf nu na een aanpassing in de wet de verkoop van bepaalde producten beperken als er sprake is van buitengewone omstandigheden of overmacht. Op deze manier kunnen supermarkten de verkoop per consument reguleren om tekorten van producten te voorkomen. In de praktijk gebeurde dat al zoals op dit moment met zonnebloemolie.

Vanaf nu kunnen consumenten geen massale aankopen meer doen van bepaalde producten zoals toiletpapier, melk, zonnebloemolie, eieren of vers vlees en vis. Supermarkten mogen deze verkoop namelijk beperken als er sprake is van buitengewone omstandigheden of overmacht. Met een beperking van hoeveelheden per consument worden tekorten voorkomen en worden eerlijke voorwaarden voor alle consumenten gegarandeerd.

De aanpassing staat in het ‘Reactieplan’ op de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne die woensdag in de Staatscourant BOE is gepubliceerd, met een wijziging van Wet 7/1996 van 15 januari betreffende de regulering van de detailhandel . Het nieuwe deel van de wet geeft aan dat deze maatregel uitzonderlijk kan worden genomen en wanneer er buitengewone omstandigheden of overmacht zijn die dit rechtvaardigen.

Letterlijk staat er nu in de wet bij de nieuwe apartado 3 in artikel 9: “Excepcionalmente, cuando existan circunstancias extraordinarias o de fuerza mayor que lo justifiquen, los establecimientos comerciales podrán suspender con carácter temporal la prohibición prevista en el apartado 2 de limitar la cantidad de artículos que puedan ser adquiridos por cada comprador”.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.