skip to Main Content

Wolven terug in regio Castilla y León ten koste van vee

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

LEÓN – (Else Beekman) De Iberische wolf is dankzij een beschermde status in de jaren 80 weer helemaal terug, maar wel tegen een hoge prijs, aldus boeren in de Noord-Spaanse regio Castilla y León.

De wolf is op dit moment verre van bedreigd in de regio, volgens chef milieu-zaken in Avila, José Angel Arranz. Ondanks dat is er nog een groot gebied in de regio, waar er niet op het dier gejaagd mag worden.

Dit zeer tegen de zin van boeren in de regio waar zo’n 22.000 kuddes vee leven, in totaal goed voor 3 miljoen dieren, volgens cijfers van de regionale overheid. De sector is erg belangrijk voor de regionale economie.

Statistieken over schade aan vee door wolven verschillen afhankelijk van de belangen van de bron. In 2010, werden volgens regionale autoriteiten 709 dieren gedood in Castilla y Leon. De hiermee gepaard gaande kosten worden geschat op 202.395 euro.

Agrarische vakbewegingen komen uit op 500.000 euro en beargumenteren dat er 2.750 dieren door wolven werden gedood.

De wolf zelf heeft niet veel keus. In de bergen is weinig voedsel, dus dalen de dieren af op zoek naar voedsel bij de boeren, die hun vee tegen de roofdieren willen beschermen.

Compensatie

Boerenvakbonden en autoriteiten steggelen al tijden om een passend compensatiesysteem, niet voor de dieren alleen, maar ook voor de gedorven inkomsten. Als compensatie voor een gedood dier ontvangt een boer in Castilla eenmalig 3 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend