skip to Main Content
Duizenden ongevaarlijke kwallen aangespoeld op de stranden van Barcelona
La Vanguardia

Duizenden ongevaarlijke kwallen aangespoeld op de stranden van Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

La Vanguardia

BARCELONA – Inwoners en bezoekers van Barcelona die het afgelopen weekend naar een van de stranden van de Catalaanse stad wilden gaan stonden oog in oog met duizenden kwallen. In eerste instantie werd gedacht dat het om alweer de potentieel gevaarlijke Portugese oorlogsschepen ging maar dat bleek niet waar te zijn. In dit geval lagen de stranden vol met de “medusa velero” ofwel de ongevaarlijke Bezaantjes.

Het gaat in het geval van de intens blauw gekleurde “medusa velero” om dezelfde soort kwal welke ongeveer twee weken geleden ook de stranden van de Costa Brava in beslag namen toen ook daar duizenden kwallen aanspoelden. Aangezien het gaat om ongevaarlijke kleine kwallen werd in Barcelona, net zoals 14 dagen geleden aan de Costa Brava, besloten de stranden niet te sluiten omdat er geen gevaar is voor de mens.

Voor Barcelona is het de eerste keer dat er zoveel kwallen tegelijk op de stranden van de stad aanspoelden. Het gaat dan ook om duizenden kwallen die de stranden bezetten en voor een vreemd natuur spektakel zorgden waar veel nieuwsgierigen op af kwamen. De duizenden exemplaren van de “medusa velero” werden zaterdagmiddag laat gevonden maar gedurende de nacht van zaterdag op zondag en op zondag zelf kwamen er nog veel meer exemplaren bij.

De “medusa velero” is een kleine kwal van ongeveer zeven centimeter lang en is blauw gekleurd waardoor sommige mensen deze kleine kwallen soms aanzien voor de potentieel gevaarlijke “carabela portuguesa” ofwel het Portugees oorlogsschip. De kleine zeilboot-kwal of Bezaantje is echter niet gevaarlijk voor de mens en steekt niet. Deze kleine kwal ziet eruit als een rond schip met een zeil in het midden waardoor deze kwallen op het zeeoppervlak door de wind en de stroming van de zee verplaatst wordt.

In dit geval kwamen de kwallen massaal op de stranden van Barcelona terecht omdat er een sterke wind vanuit zee en een sterke stroming stond.

UPDATE: er zijn ook grote aantallen van deze kwallen aangetroffen op diverse andere stranden in Catalonië zoals op de stranden van de stad Tarragona en Coma-ruga aan de Costa Dorada.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken