skip to Main Content
Het achterland van de provincie Málaga sterft uit
Atajate / Diario Sur

Het achterland van de provincie Málaga sterft uit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Atajate / Diario Sur

MÁLAGA – De afgelopen tien jaar hebben 103 gemeenten in de provincie Málaga ruim 20% van hun bevolking jonger dan 30 jaar verloren waardoor er alleen nog ouderen overblijven in de dorpen in het achterland zoals de Serranía en Axarquia regio’s. Drie van de vier gemeenten heeft minder dan 5.000 inwoners en minder inwoners betekent minder voorzieningen voor de overgebleven bevolking.

Het grootste probleem is dat de jeugd, dat wil zeggen personen onder de 30 jaar, de dorpen verlaat op zoek naar werk in de grote steden en langs de kust. Volgens de krant Diario Sur is in sommige gemeenten de helft van de jongeren verdwenen uit de dorpen zoals in Canillas de Aceituno waar dit van de 809 jongeren in 2007 is gedaald naar 400 jongeren eind 2017.

Canillas de Aceituno is slechts een voorbeeld maar zo zijn er nog wel meer te noemen zoals Jubrique, Salares, Benarraba, Cañete la Real, Algatocín, Alfarnate, Faraján en Cuevas del Becerro. In de hele provincie Málaga zijn er slechts 13 gemeenten die ontsnappen aan de leegloop zoals Benahavís waar de inwoners onder de 30 jaar de laatste 10 jaar is verdubbeld.

Het probleem van de leegloop in de dorpen in “Málaga rural” is dat vanwege de daling in inwoners er minder voorzieningen zijn zoals scholen, gezondheidscentra, busverbindingen, banken, winkels en supermarkten om maar wat te noemen. Een voorbeeld is de gemeente Atajate (het kleinste dorp van de provincie) waar op dit moment 11 kinderen op school zitten maar het komende schooljaar kan het zijn dat er geen enkel kind meer op school zal zijn omdat er geen kinderen bijkomen.

De politiek is op zoek naar oplossingen maar het lijkt erop dat deze nog lang niet gevonden zijn. Daarnaast is de leegloop van dorpen gelegen op het platteland niet alleen een probleem voor de provincie Málaga maar heeft bijna heel Spanje hiermee te maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Nutsvoorzieningen worden niet door de regering betaald maar wel door de bevolking. Gaat de regering nu ook nog ons opleggen waar we moeten wonen? M.i. Niet.

 2. “…De politiek is op zoek naar oplossingen. …” Echt ? Ik hoop van niet. Leven op het platteland is onpraktisch en duur en die kleine dorpen kosten de staat massa’s geld aan nutsvoorzieningen en wegen. Iedere maatregel om deze logische maatschappelijke evolutie tegen te gaan is er m.i. één te veel.

   1. HJS….
    Gelijk man!

    Zonder het platteland hebben ze ook in Miel zijn town geen eten.
    De belangrijkste reden waarom er zoveel mensen van het platteland vertrekken heeft niet alleen maar te maken met internet, banen of wat dan ook.
    Maar de EU subsidies naar het Spaanse Landbouw gebied worden minder en minder en daar heeft men in ¨Madrid¨ geen antwoord op.

    Of denken we nu met ons allen hier dat er alleen maar werk is aan de kusten en rond de grote steden? Als iedereen daar heen zou trekken, dan is zijn er toch nooit genoeg banen om al die mensen aan werk te helpen? Dus het probleem verplaatst zich dan.
    Dus Miel heeft een opmerking die nergens over gaat, want als de overheid iedereen maar naar de kusten en rond de grote steden laat gaan, is er nog altijd geen oplossing voor de werkloosheid….dus het geld wat Miel niet naar de kleine plattelands dorpen wil laten gaan, is de overheid dan kwijt aan sociale woningen en uitkeringen!
    Simpele economie les!
    Komt bij dat er ook naar die kleine dorpen en plaatsen enorm veel toerisme gaat.
    En veel van die dorpen hebben hun elektra zelf geregeld via waterkracht of wind energie! Daar komt geen centrale overheid bij kijken Miel!

    In een land als China heeft men dit probleem al vele jaren, gevolgen…meer problemen rond de grote steden, enorme luchtvervuiling en nog altijd een pak mensen zonder werk.
    En zo zijn er wel veel meer landen aan te wijzen.

    Mensen die zeggen, werk via internet, hebben echt wel deels gelijk, maar om te werken via internet heb je echt geen glasvezel verbinding nodig die in Spanje alleen in de grote steden, dorpen en aan de kusten zijn te vinden. Ook met de wat oudere internet verbindingen kan je prima werken. Kleine schotel of router op het dak en je bent in business. Juist de mensen die via internet werken, zouden lekker buiten de grote steden moeten gaan zitten, veel goedkopere panden/huizen en veel hulp van de lokale overheid als je in je pakhuis wat lokale mensen aan het werk zet. De logistiek is ook in Spanje echt wel zo goed dat je ook op een uurtje van de grote steden of vliegvelden/havens nog heel goed en heel veel geld kan verdienen.

    Dus AUB allen, niet zo negatief, dat is nergens voor nodig.

 3. Al eerder opgemerkt. Er is een enorme jeugd werkeloosheid in Spanje, al jarenlang. En de overheid doet er veel te weinig (niets serieus?) aan.
  Steeds meer afgestudeerden gaan naar Nederland en Duitsland op zoek naar werk.
  Ik ben het met Juan en Pedro eens, als er niet genoeg aan verdiend kan worden, is het niet interessant. Maar ook die CEO´s en regeringsleiders hebben gezinnen. Je zou toch wat meer sociaal inzicht verwachten.

  1. Evert, heb je zelf opgroeiende kinderen op scholen hier in Spanje?
   Denk van niet, want dan zou je zien wat voor 1 van de grootste problemen is in Spanje mbt die jeugdwerkloosheid.
   Overigens hetzelfde als in Nederland maar dan vooral onder de allochtone jeugd. Maar dat terzijde.

   Het grote probleem is dat de leerplicht hier stopt bij 16 jaar!
   Ik heb kinderen in die leeftijd en jonger…als je ziet hoeveel kinderen nadat ze 16 zijn geworden stoppen met school, dat is niet normaal. Die kinderen hebben geen toekomst op de arbeidsmarkt, want ze hebben NUL aan diploma´s.

   Daarnaast is het vanaf 16 jaar ook voor eigen rekening de opleiding, voor een deel en dat kan niet iedereen betalen. De toelatingseisen voor een universiteit zijn erg hoog als je in je eigen gebied van interesse wilt werken en de bijdrage van de overheid daarin zijn nul.

   Dus je hebt deels gelijk, het is de overheid, die zou de leerplicht tot zeker 18 jaar moeten gaan zetten. En daarnaast zouden ze studies betaalbaarder moeten gaan maken. Het grote probleem voor de 2 zaken zal wel geld zijn, dat is er niet voor.

   Daarnaast is het een probleem dat de ouders van veel kinderen in de huidige generatie nog gewend zijn dat pa en ma, die hun aan werk, huis etc hielpen, dat ook verwachten voor hun eigen kroost, maar opa en oma zijn er straks niet meer en het doorgeven van kapitaal en bedrijven is leuk, maar dat houdt ook een keer op. Dus de huidige werkende generatie moet een denk omslag maken, waarbij ze hun kinderen stimuleren om door te leren en niet om te veel te verzorgen zonder tegenprestatie.

 4. De jeugd gaat daar, waar de banen zijn. Waar de banen zijn, zal men investeren. Waar geïnvesteerd wordt, zullen ook de digitale communicatiemiddelen zijn. Leegloop van dorpen is niet alleen een Spaans probleem, ook Noord-Europa krijgt hier mee te maken. Zelfs Nederland, met de hoogste internet-dichtheid van heel Europa, kampt al met krimp van het platteland. Spanje zou er goed aan doen in te zetten op hoogwaardig toerisme op het platteland, denk aan bijvoorbeeld ecodorpen. Op kleine schaal gebeurt het al dat jongeren terugkeren en zelf voor werk zorgen. Maar of dit de leegloop kan stoppen?

 5. Dit probleem wordt niet meer opgelost met kinderen op scholen erbij.Het probleem zit veel dieper. Wat te denken aan de starre houding van Telefonica enz. het waren alleenheersers en zij zouden wel bedenken wat goed voor de mens is. Ik heb zelf ook in een dorp gewoond van 200 mensen. Geen telecomverbindingen als alleen maar 1 telefoonkabel.Is erom vragen dat de jeugd en alles wat werkzaam is vertrekt.Infrastructureel probleem noemen ze dat. In Frankrijk ook gebeurt. En zo gaan er 6000 dorpen eraan.Samenvoegen die handel en structuur aanbrengen en zorgen dat er minstens een professioneel aangelegde telecomverbinding is die snel genoeg is. Dan kan je zaken doen vanuit huis desnoods.Maar ja waarom investeren? levert niets op, zakken vullen en klaar is het motto en zeker in Andalusie.

  1. Precies de kern geraakt . Er heerst in heel Spanje zeker aan de top van regeringen en bedrijfsleven , teveel aan eigen belangen. Daarbij komt ook nog eens een dosis onkundigheid om de hoek kijken. Het lakse gedrag zonder visie . Jammer en triest voor de ouderen plus de nieuwe generatie die eigenlijk het voortouw op zich moeten nemen . Stagnatie tot gevolg met extreme leegloop. Op deze manier wordt Spanje er niet beter op , maar slechter. Het toerisme kan in Spanje ook verslechteren door onvoorziene factoren. Het weer bijv. die geeft geen garantie voor de toekomst. Steeds maar op het zelfde paard wedden is niet echt bijdehand. Spanje zo groot in ruimte en mogelijkheden. Niet te vatten.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken