Search
menu
Search

Het achterland van de provincie Málaga sterft uit

Oeps ... foto ontbreekt!

Het achterland van de provincie Málaga sterft uit

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De afgelopen tien jaar hebben 103 gemeenten in de provincie Málaga ruim 20% van hun bevolking jonger dan 30 jaar verloren waardoor er alleen nog ouderen overblijven in de dorpen in het achterland zoals de Serranía en Axarquia regio’s. Drie van de vier gemeenten heeft minder dan 5.000 inwoners en minder inwoners betekent minder voorzieningen voor de overgebleven bevolking.

Het grootste probleem is dat de jeugd, dat wil zeggen personen onder de 30 jaar, de dorpen verlaat op zoek naar werk in de grote steden en langs de kust. Volgens de krant Diario Sur is in sommige gemeenten de helft van de jongeren verdwenen uit de dorpen zoals in Canillas de Aceituno waar dit van de 809 jongeren in 2007 is gedaald naar 400 jongeren eind 2017.

Canillas de Aceituno is slechts een voorbeeld maar zo zijn er nog wel meer te noemen zoals Jubrique, Salares, Benarraba, Cañete la Real, Algatocín, Alfarnate, Faraján en Cuevas del Becerro. In de hele provincie Málaga zijn er slechts 13 gemeenten die ontsnappen aan de leegloop zoals Benahavís waar de inwoners onder de 30 jaar de laatste 10 jaar is verdubbeld.

Het probleem van de leegloop in de dorpen in “Málaga rural” is dat vanwege de daling in inwoners er minder voorzieningen zijn zoals scholen, gezondheidscentra, busverbindingen, banken, winkels en supermarkten om maar wat te noemen. Een voorbeeld is de gemeente Atajate (het kleinste dorp van de provincie) waar op dit moment 11 kinderen op school zitten maar het komende schooljaar kan het zijn dat er geen enkel kind meer op school zal zijn omdat er geen kinderen bijkomen.

De politiek is op zoek naar oplossingen maar het lijkt erop dat deze nog lang niet gevonden zijn. Daarnaast is de leegloop van dorpen gelegen op het platteland niet alleen een probleem voor de provincie Málaga maar heeft bijna heel Spanje hiermee te maken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?