Search
menu
Search

Corona-crisis zorgt voor zware klap Spaanse economie

Corona-crisis zorgt voor zware klap Spaanse economie
Beeld: 123rf

Corona-crisis zorgt voor zware klap Spaanse economie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het was te verwachten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had er al eerder voor gewaarschuwd, de corona-crisis gaat voor enorme economische verliezen zorgen. Terwijl het IMF half april voorspelde dat wereldwijd de economie in 2020 zal dalen krimpen met 3% werd voor Spanje een inkrimping van 8% verwacht. Het bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal dit jaar echter al gedaald met 5,2%.

Het gaat om een ongekende krimp in de historische reeks die in Spanje in 1970 begon. Tot 30 april 2020 was de maximale daling ooit gemeten in een eerste kwartaal die van 2009, maar dat was toen 2,6%. 

De Spaanse Bank had voor het eerste kwartaal een krimp voorspeld van 4,7% maar dat is volgens het Spaanse Bureau voor de Statieken (INE) echter 5,2% geworden.

Deze slechte cijfers contrasteren de evolutie van de Spaanse economie voor de corona-crisis toen deze in het derde en vierde kwartaal van 2019 nog steeg met bijna 0,5%. In heel 2019 steeg de economie in Spanje met 2% wat iets minder was dan de 2,4% in 2018 maar wel het hoogste sinds 2014 toen het bbp met 1,4% steeg.

Internationaal Monetair Fonds

Eerder voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de wereldeconomie vanwege de corona-crisis een zware klap krijgt. Wereldwijd gezien zal de economie in 2020 met gemiddeld 3% krimpen wat veel slechtere cijfers zijn dan de laatste crisis in 2008.

De krimp van de Spaanse economie wordt geschat op 8% wat minder is dan de 10% in Griekenland en 9% in Italië maar meer dan de 7,5% in Nederland, 7,2% in Frankrijk, 7% in Duitsland en 6,9% in België.

Het IMF voorspelt ook dat het werkloosheidspercentage in Spanje zal stijgen van het huidige 13,78% naar 20,8% in 2020 gevolgd door een werkloosheidspercentage van 17,5% in 2021.

De economische crisis die gaat komen wordt door veel experts gezien als de grootste crisis sinds de jaren dertig vorige eeuw. Het IMF noemt de huidige corona-crisis ‘The Great Lockdown’ als verwijzing naar de maatregelen die veel landen hebben genomen waaronder de lockdown en social distancing.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?