UPDATE 61: +268 corona-doden en +3.103 positief geteste personen in Spanje

UPDATE 61: +268 corona-doden en +3.103 positief geteste personen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinds onze laatste dagelijkse update (60) over de coronavirus crisis in Spanje is het aantal op COVID-19 positief geteste personen op donderdag 30 april met 1.309 gestegen naar 213.435 personen. Daarnaast zijn er ook nieuwe COVID-19 doden bijgekomen waardoor dit aantal met 268 is gestegen naar 24.543 overleden personen. Het aantal herstelde of virusvrije corona-patiënten is met 3.103 personen gestegen naar 112.050 personen. Er zijn 816 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld waarvan 57 personen op de intensive care.

De gegevens over positief geteste personen, sterfgevallen, herstelde of virusvrije personen worden elke dag om 11.30 uur door het Ministerio de Sanidad bekend gemaakt in Spanje. Daarbij gaat het alleen om de positief op COVID-19 geteste personen in Spanje terwijl men er vanuit kan gaan dat er meer besmette personen zijn omdat niet iedereen getest wordt. BRON.

Sinds dinsdag 28 april worden de gegevens vrijgegeven van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal personen op de intensive care BRON. Tot die datum was dit erg lastig omdat niet alle autonome regio’s (de juiste) informatie gaven aan het centrale Ministerie van Volksgezondheid.

Van de 213.435 (+1.309) positief geteste personen zijn er op het moment van schrijven 76.842 actief, zijn er 112.050 (+3.103) mensen hersteld en zijn er 24.543 (+268) personen door COVID-19 overleden in Spanje. Het ‘actieve’ aantal wordt berekend door het aantal positief geteste personen – doden – herstelde patiënten (213.435-112.050-24.543=76.842).

BRON: De bovenstaande en onderstaande gegevens worden verzameld via verschillende websites zoals de officiële cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid, de krant La Vanguardia, de krant El País, de website van RTVE en diverse andere regionale kranten (wat betreft de aantallen van de provincies) inclusief de officiële cijfers van bepaalde regioregeringen zoals Valencia en Galicië. (voor degene die steeds roepen dat het fake news is).

Donderdag 30 april

Dit zijn de dagelijkse gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid o.a. die HIER te vinden zijn:

* Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal positief geteste personen en sterfgevallen hoger. Dit zijn echter de officiële cijfers.

Positief getest *1.309
Hersteld3.103
Overleden *268
Ziekenhuisopnames816
Intensive Care57
Actieve gevallen76.842
Totaal positief getest *213.435
Totaal hersteld112.050
Totaal overleden *24.543
Totaal ziekenhuisopnames116.661
Totaal Intensive Care10.776

Grafiek: rode lijn (actieve gevallen), blauwe lijn (virusvrije gevallen), bruine lijn (sterfgevallen)

Grafiek: aantal uitgevoerde PCR en serologische tests per regio

Grafiek: Aantal virusvrije/herstelde personen per dag

Grafiek: Aantal sterfgevallen per dag

Grafiek: Aantal positief geteste personen per dag

Grafiek: Totaal aantal sterfgevallen in Spanje

Grafiek: Totaal aantal positief geteste personen in Spanje

Oversterfte

Het werkelijke aantal mensen dat in Spanje overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die dagelijks bekend worden gemaakt. Het Ministerie van Volksgezondheid en het Sistema  de  Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) monitoren de sterftecijfers in Spanje. Niet alle mensen die in Spanje overlijden zijn getest op COVID-19. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals bijgehouden door het MoMo – dus ongeacht de doodsoorzaak – ontstaat een completer beeld van de situatie in Spanje en kan er gesproken worden van een oversterfte.

LET OP: Sinds vrijdag 24 april maakt het Ministerie van Volksgezondheid alleen de cijfers bekend van het totaal aantal op COVID-19 positief geteste personen via de zogenaamde PCR-tests. Hierdoor zitten er verschillen in de totaal aantal besmettingsgevallen waarbij dit lager uitvalt.

Grafiek: Aantal geregistreerde tegenover het aantal voorspelde doden

De provincie tabel wordt sinds 24 april niet meer geplaatst

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.