Einde aan papieren familieboekje in Spanje

Einde aan papieren familieboekje in Spanje
Beeld: Europa Press

Einde aan papieren familieboekje in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 30 april zullen er in Spanje geen familieboekjes gedrukt op papier meer worden uitgegeven. Vanaf die datum zal het familieboekje alleen nog in digitale vorm bestaan. Zo komt er een einde aan de ‘libro de familia’ die gedurende meer dan 100 jaar heeft bestaan in Spanje.

Het familieboekje werd in 1915 tijdens het bewind van Alfonso XIII ingevoerd door het toenmalige ‘Ministerio de Gracia y Justicia’. Het belangrijkste doel van het ‘libro de familia’ was om de verwantschapsrelatie tussen echtgenoten, ouders en kinderen te verzamelen en sterfgevallen te noteren Later kwamen daar ook adopties en echtscheidingen bij.

Weliswaar zal de papieren versie van het familieboekje verdwijnen maar de houders van een ‘libro de familia’ kunnen deze gewoon blijven gebruiken. Daarnaast zal er een digitale versie komen wat een virtuele database is waar iedereen toegang tot heeft.

Het familieboekje in Spanje is niet helemaal hetzelfde als een trouwboekje (Libreta de matrimonio) in Nederland en België. Terwijl in Spanje de hele familie wordt genoteerd beperkt dat zich in Nederland en België tot de personen die in huwelijk treden. 

In Spanje is het familieboekje altijd gratis terwijl in Nederland en België moet worden betaald voor het trouwboekje.

Ga naar de inhoud