Het weghalen van zwaluwnesten is in Spanje illegaal met boetes tot 200.000 euro

Het weghalen van zwaluwnesten is in Spanje illegaal met boetes tot 200 duizend euro
Beeld: photoncatcher via canva.com

Het weghalen van zwaluwnesten is in Spanje illegaal met boetes tot 200.000 euro

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is lente (al voelt het als zomer) en de zwaluwen of ‘golondrinas’ zijn weer teruggekeerd naar Spanje. Dat betekent ook dat ze weer hun typische nesten maken, iets waar niet iedereen even blij mee is. Maar, het zwaluwnesten weghalen omdat je last hebt van het geluid van de zwaluwen of de poep die op de grond valt, is illegaal en strafbaar in Spanje.

Zwaluwen, gierzwaluwen en huiszwaluwen eten per dag tot wel 800 insecten. Er is geen insecticide die net zo efficiënt of ecologisch is. Neem contact op met de gemeente voordat je hun nesten verwijdert, omdat je er last van hebt. Zwaluwnesten zijn beschermd door de natuurlijke erfgoedwet (Ley de Patrimonio Natural). In het ergste geval kan de politie boetes geven tot maximaal 200.000 euro, iets wat weliswaar niet zo vaak zal voorkomen, maar kleinere boetes zijn niet ongebruikelijk.

De zwaluwnesten zijn meestal gemaakt van klei, zand en modder dat in een komvorm tegen een rotswand of muur van een woning of ander gebouw is gebouwd. De hoeveelheid modder die ze in hun snavel kunnen dragen is beperkt en het bouwen van een compleet nest voor een gewone zwaluw kan meer dan 2.500 happen modder vereisen. Dit betekent dat het paar gedurende twee weken bezig kan zijn met het voltooien van het nest en meer dan 5.000 reizen kan maken tussen de plek waar ze de modder verzamelen en de bouwplaats van het nest. Het nest wordt onderhouden en gerepareerd door het paar dat erin leeft en ze gebruiken het vaak gedurende meerdere jaren.

Zwaluwen eten enorme hoeveelheden muggen en andere vliegende insecten, die in volle vlucht worden gevangen. Dat is dus goed nieuws als je ergens woont waar veel muggen zijn, de zwaluw helpt jou dus de omgeving iets meer muggenvrij te houden.

Ga naar de inhoud