skip to Main Content

15M beweging gaat door met bivak op Puerta del Sol plein in Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje heeft de beweging van de “verontwaardigde” jongeren zondag besloten om verder te bivakkeren op het Madrileense Puerta del Sol, het centrale plein in de Spaanse hoofdstad. Er werd niet aangegeven hoe lang er nog zal worden gekampeerd. Wel zal het aantal bivakkerende jongeren worden teruggebracht en de organisatie worden gestructureerd om vervuiling en problemen met de omwonenden en winkeliers te voorkomen.

Duizenden manifestanten, voor het overgrote deel jongeren, woonden de algemene vergadering bij en stemden massaal voor het voorstel om ter plaatse te blijven en later te beslissen voor hoe lang precies. De stemming gebeurde door middel van handopsteking.

Ook in andere wijken en aangrenzende gemeenten van Madrid kwamen nieuwe betogers samen. Onder de slogan ‘toma los barrios’ (bezet de wijken) willen ze zoveel mogelijk mensen ertoe te bewegen het protest de komende weken voort te zetten om sociale en politieke hervormingen te forceren.

Andere steden

In andere grote steden in Spanje heeft men tevens vergaderd over het wel of niet doorgaan met de bivakeeracties. In Barcelona heeft men zondag besloten tenminste tot dinsdag door te zullen gaan maar wordt er ook niet uitgesloten tot komende zondag door te zullen gaan met de actie. Ook protesterende jongeren in Bilbao, Valencia, Málaga en Sevilla hebben besloten door te gaan met hun acties terwijl er in Toledo werd besloten te stoppen aangezien er niet veel animo meer is voor de slaapactie die inmiddels alweer bijna 15 dagen duurt.

Hervormingen

Op 15 mei brak er spontaan protest uit in verschillende Spaanse steden van vooral jongeren, maar ook van senioren en jonge gezinnen, om sociale en politieke hervormingen te eisen. Ze vragen een grondige hervorming van het Spaanse democratische systeem, dat ze als corrupt beschouwen. Het centrale plein in Madrid wordt beschouwd als het epicentrum van de protesten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend